Montáž kuličkového šroubu

mechanika k motorům
Odpovědět
zavadils
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2011, 4:40

Vím, že se to to už řešilo, ale neporadí někdo jak dát do kupy kuličkový šroub? Drobátko mi to vyjelo a pár kuliček je venku jde těžko točit s matici. Asi jsem naodstřel....
zavadils
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2011, 6:03

Nikdo neporadí? :(
bobik

14. 2. 2011, 6:06

Já jen vím, že budeš potřebovat vazelínu. Šroub sundat, matici povytočit a patlat do ní závoveň tu vazelínu. No a páskovat do drážek kuličky. Díky vazelíně nevypadnou z drážek.
pájač

14. 2. 2011, 6:56

Mne sa práve vazelina v takomto prípade neosvedčila , musel som odvazelínovať acetónom a potom guličky naukladať buď za pomoci trubky , alebo cez spätný kanálik a až potom navazelínovať.
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
motorovy

16. 2. 2011, 7:59

vazeliny len tolko, aby gulicky iba prilepilo a zaroven nevytlacilo vazelinu ponad gulicky, lebo pri nasadzovani bude srob tie gulicky strhavat. trochu trpezlivosti a ide to celkom v pohode
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2011, 8:01

Pokud si dobře pamatuju tak to tu řešil uživatel aeromini nebo tak nějak a možná to bylo v tom extra dlouhém vláknu "nevyrábím hcnc ale heli" nebo tak nějak.
zavadils
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2011, 6:49

Tak jsem naskládal všechny 3 řady kuliček pomocí trubičky se snažil přetočit na šroub, ale stejně se to sekne hned při prvním kontaktu kuliček se šroubem. Zkoušel jsem i jen jednu řadu a je to stejný. Samotný kuličky se otáčí v matici dobře. Tak nevím kde dělám chybu....
miko_z

3. 3. 2011, 5:17

jestli chcete tak vám ho složím za mírný poplatek email je mikojirkov@seznam.cz
Hardmesr

27. 3. 2011, 9:30

je to s křížkem po funuse, ale možná to pomůže tomu kdo si chce pohrát. Já jsem skládal pomocí malé vrstvy vazeliny v drážkách matice tak, až se vyplnily dráhy v matici kuličkami (kuličku jsem nalepil na navazelinovaný prst, aby mně při vkládání nespadla). Problém byl s čepem na konci šroubu, kterým jsem obyčejně zavadil při vsouvání šroubu o kuličky a začínal znovu (pracoval sem nad lavórem a nemusel kuličky hledat po zemi, :mrgreen: nebylo by také špatné dělat to ve vaně se zašpuntovanou výpustí :D). Já to vyřešil tak, že jsem do matice s kuličkami vložil otáčením trubku o průměru o málo menším než malý průměr závitu šroubu s otvotem větším než čep šroubu. Manipulace s krátkou trubkou je jednodušší a přesnější než se šroubem, nebo maticí a trobka pak vede i šroub. Kuličky můžete pozorovat zevnitř matice, jestli se nechce některé pryč a prostě ji přitlačite zpět do dráhy matice. Trubka současně zajišťuje kuličky proti vypadnutí a vytlačení. Šroub pak otáčením našroubovávám do matice s kuličkami a vytlačuje trubku z matice. Opravdu to pak bylo velmi jednoduché. Jak se to dělá správně ale nevím. Také bych to rád věděl.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Pavel R

4. 4. 2011, 8:02

Matic jsem vyměnil už poměrně hodně - u CNC strojů na dřevo jednoho CZ výrobce je to doslova spotřebák. Poměrně dost jsem jich i vysypal (úmyslně :-) ) vypral v benzínu a znovu seskládal. Nasazování mi nepřišlo nikdy nějak složité - každopádně je velkou výhodou mít tenkostěnou trubku, na kterou se matice navlékne. V nouzi jsem však kdysi použil i kus násady ke smetáku. Trubku pak navléknu na konec šroubu a přitlačím. Pak zlehka posouvám matici do šroubu za současného otáčení - hledám začátek závitu. Docela zajímavé je, když je jeden závit poškozený a potřebuji namotat matici do toho nepoškozeného, to je na několik pokusů ) No a jak se matice chytne, je vyhráno.
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“