Ještě starší soustruh.

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Daliborka

6. 3. 2011, 10:43

Tak vás tady všechny zdravím.
Stal jsem se šťastným majitelem hromady železa a dá se tomu říkat soustruh.
Obraz011.jpg
Obraz010.jpg
Obraz009.jpg
Obraz008.jpg
Obraz007.jpg
Obraz006.jpg
Obraz005.jpg
Zatím jen pár nekvalitních fotek pořízených mobilem, v podstatě nálezový stav. Dnes jsem ho dotlačil do dílny a trochu sestavil. Co dál se uvidí. Časem dodám lepší fotky, teď mi jde o to co to je za značku, případně stáří a co s tím.
A trochu popis: možné rozměry obráběného materiálu dodám, TD je do metru. Pohom dvěma klíňáky 19mm odněkud zezhora, možná bývalá transmise. Posuv včetně příčného, hromada koleček a hejblat o kterých ani nevím kam patří, neorezlý ale zanesený mastnotou.
A vady? Dost a podstatné. :( Chybí koník?? no to vpravo do čeho se dávají vrtáky, a podle tabulky umí i závity, ale jen Witvort, a pod univerzálkou je vyndavací část lože a to taky není....
Nyní jsem ve stádiu kdy přemýšlím co s tím. Zatím umejt.......no a časem se uvidí. Pokud by byl někdo ochotný se podívat a poradit budu rád. Jsem od Kostelce nad č/lesy.
Dalibor
RaS

7. 3. 2011, 8:02

když vidím za kolik se dneska prodávají normální plně funkční soustruhy, tak si myslím že investice do tohohle šrotu tak aby to vůbec fungovalo bude vyšší.. nicméně je to tvůj boj..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Daliborka

7. 3. 2011, 8:11

Taky váhám, ale trochu to umeju a uvidím. Jedna poučka kutila říká: materiál odevzdaný zběrným surovinám se musí před odvozem patřičně opracovat a nabarvit :lol:
Zbýňa

7. 3. 2011, 7:24

Myslím, že už mám s podobnejma "šrotama" bohatou zkušenost a můžu tě ujistit, že když na něm trochu zamakáš, tak bude na domácí soustružení makat parádně. Dokonce je mi i docela sympatickej, protože už má převodovku a posuvovou tyč ( né jenom šroub).To , že je od humusu a i lehký koroze nic neznamená. Škoda, že chybí můstek ale pracovat půjde i bez něj. Případně uděláš o něco delší přírubu na sklíčidlo. Koně nějakýho starýho seženeš a buď ho upravíš nebo uděláš mezikus na dosedací plochu. Hlavně aby byl komplet vřeteník a suport. Kola nějaký veliký máš a menší a malý dokoupíš jako polotovary. Nemusíš mít všechny co udává tabulka, ale musíš si napočítat vlastní tabulku. Hlavně pozor při demontáži, všechno pečlivě uchovávat do krabiček, nic nevyhazovat a neztrácet a když něco nejde hladce rozebrat, tak se nejdřív několikrát zamyslet než použít sílu. Pro inspiraci posílám pár fotek svého soustruhu před a po oživení. Pracuju na něm běžně a myslim, že na ty roky i i slušný kusy železa s úběrama za který se určitě nemusim stydět. Tyhle starý typy mají obrovskou výhodu v jednoduchosti na rozborku a sborku a stěhovatelnosti. Já bych třeba soustruh novějšího typu co se velikosti týče do dílny dostal, ale dílna je tak blbě umístěná, že si jeho nastěhování nedovedu představit. Držim palce :D
Přílohy
DSC_3242.JPG
DSC_2597.zmenena-velikost.JPG
DSC_2596.zmenena-velikost.JPG
dsc_2584.jpg
Daliborka

7. 3. 2011, 8:32

Díky za povzbuzení, už na tom makám.
Vypadá to že ty naše kousky budou skoro stejně starý, (ale já mám na něm více hejblat) a že máš taky motor někde "mimo" a další mezipřevod. Podle té tabulky SNB jsi z PV ? Já jsem od Kostelce n.č.l. Asi tě budu trvale zneužívat dotazama.
Téma motor. Předpokládám že na 380, s rozběhem hvězda trojúhelník? Je to nutné?
Jak silný motor a kolik otáček a jaký je výsledek po tom vloženym převodu ?
Pro výměnu klíňáků, ty máš vodorovně půlené lože vřetene, já toho budu muset rozebrat podstatně víc.
Zatím vše, další dotazy průběžně podle postupu prací, díky Dalibor.
Zbýňa

7. 3. 2011, 9:01

Daliborka píše:Díky za povzbuzení, už na tom makám.
Vypadá to že ty naše kousky budou skoro stejně starý, (ale já mám na něm více hejblat) a že máš taky motor někde "mimo" a další mezipřevod. Podle té tabulky SNB jsi z PV ? Já jsem od Kostelce n.č.l. Asi tě budu trvale zneužívat dotazama.
Téma motor. Předpokládám že na 380, s rozběhem hvězda trojúhelník? Je to nutné?
Jak silný motor a kolik otáček a jaký je výsledek po tom vloženym převodu ?
Pro výměnu klíňáků, ty máš vodorovně půlené lože vřetene, já toho budu muset rozebrat podstatně víc.
Zatím vše, další dotazy průběžně podle postupu prací, díky Dalibor.
Jsem z Čelákovic. Motor na 380 každopádně, přepínání hvězda trojúhelník nemám. Nejsem sice elektrikář, ale co se pamatuju, tak tohle přepínání je pro vyšší krouťák při rozběhu, což je tady spíš na škodu. Pohon mám jak říkáš z motoru na předlohu a z předlohy na vřeteník. Výhodu to má v tlumení záběru (prokluz řemene při záběru, ráz) a snadnějším snížení otáček motoru. Motor mám 1.5 kW a 930 ot. Otáčky na soustruhu mi potom vycházejí tuším v intervalu cca 600-70 ot/min. Podle dobových materiálů jsou soustruhy těchto velikostí stavěny na motory cca 1.5-2.5 kW a interval otáček cca 10-350 ot/min.
Daliborka

7. 3. 2011, 9:06

Díky za info, založím si to.
Zdenek Valter

7. 3. 2011, 9:36

Zbýňa píše: ...... Nejsem sice elektrikář, ale co se pamatuju, tak tohle přepínání je pro vyšší krouťák při rozběhu, což je tady spíš na škodu. ........
No to opravdu nejsi ;-) ;-)

Přepínání hvězda trojúhelník je zejména u asynchronních motorů s kotvou nakrátko prováděno pro zmenšení proudového nárazu při rozběhu těchto motorů ;-) ;-)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Daliborka

7. 3. 2011, 9:54

RE: Zdenek Valter
Tak poraď, je nutné, pokud mám na domě pojistky 25A zapojovat tento motor na rozeběh H+T nebo běžně na přímo? Cirkulárka a ostatní běžné motory běhaj normálně na přímo ale nevím jak je náročný soustruh na roztočení,
díky Dalibor.
hajek.smrzice

7. 3. 2011, 10:00

take mam neco podobneho v menším a nemužu přijit na to co je to zač?? ma to stejné logo jak ten tvuj
Přílohy
SAM_1002.JPG
Daliborka

7. 3. 2011, 10:12

hajek.smrzice píše:take mam neco podobneho v menším a nemužu přijit na to co je to zač?? ma to stejné logo jak ten tvuj
No paráda.
Koukám že to máš na plocháč a ten ti prochází "rámem", to se protáhne a potom sešije nebo jde nasadit spojený?
Mně jdou klíňáky někam nahoru za mašinu jako to má udělaný Zbyňa a to se mi moc nelíbí a pokud by tam šel plocháč tak to budu řešit provlečením a sešitím a nebudu muset rozebírat (jak se tmu říká?) uložení vřetene.
Jinak jsme zralí na založení klubu funkčních starožitností. Dokáže někdo tyto stroje datovat? Podstatný je že se určitě podílely na výrobě ( i zbrojní) pro Velkoněmeckou Říši.
martinodipraga

7. 3. 2011, 10:34

To Zbýna : Dokonce je mi i docela sympatickej, protože už má převodovku a posuvovou tyč ( né jenom šroub).
Kdysi jsem ti řekl že mám stejnýho Kameníčka s originální posuvovou tyčí,není velkej problém jí dodělat.

Martin
Naposledy upravil(a) martinodipraga dne 7. 3. 2011, 11:26, celkem upraveno 1 x.
Daliborka

7. 3. 2011, 10:35

Tyhle stránky jsem našel zde na foru, ale nenašel jsem nikde TH ???
http://www.lathes.co.uk/" onclick="window.open(this.href);return false;
martinodipraga

7. 3. 2011, 10:48

Jestli scháníš manuál tak si myslím že nemáš šanci,budeš se muset řídit pole jinejch dobovech strojů.Hlavě to pořádně vyfot z těch fotek se nic nepozná
Daliborka

7. 3. 2011, 11:04

Samo. vyfotím, ale až to trochu umyji, a vezmu si foťák, to poslední bylo mobilem, tak že nic moc.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“