Tak pánové, zdravím.
Jak pokračuji? Pár dní práce, smrdím naftou, všechno je těžký a špinavý, ale povedlo se mi celý soustruh rozebrat bez ztráty kytičky, pochopit funkci všech součástek a pamatovat si, snad? jak to zase složit. Hřídele, ozubená kolečka i kluzné plochy jsou v pořádku. Nemile mne ale překvapilo, že schází jedna objímka, která přenáší pohyb z drážkové tyče na posuv v suportech a bylo vypadlých několik klínků z pohonu posuvů, tak že stroj byl polofunkční. To jsem ale schopen opravit. Je tam mnoho možností volby otáček na posuvy, ale jen dvě možnosti volby otáček na sklíčidle. K tomu potřebuji několik rad.
Pohon od elektromotoru šel přes klínové řemeny přímo na řemenici na hřídeli sklíčidla, otáčky odhaduji na polovinu otáček motoru. Pak tam je jakýsi obchvat ozubením a hřídelkou, tipuji snížení znova na polovinu. Nejsem soustružník, ale předpokládám že při řezání závitů nožem nebo vrtání větším průměrem vrtáku je potřeba podstatně snížit otáčky, tipuji tak na 50ot/min. a míň. Mám jedinou možnost to dohonit soustavou řemenic mezi motorem a hřídelí sklíčidla. Koukal jsem zde na fotky, tak Zbýňa i Hájek Smržice mají zhruba stejnou konstrukci jako já a ti to řešili taky převody v pohonu. Stačí to? A co zpětný chod? Přehodit fáze ma pohonu?
Jinak můj poznatek ke konstrukci a rozborce soustruhu. Jóóó, naši předci byli koumáci. Technicky nic složitého, ale tolik hezkých nápadů a při rozborce nutných postupů že občas trvalo než jsem našel jak na to. Předpokládám, že na to měli i přípravky, které si musíme každý vytvořit sám. Zarazilo mne ale, že na hlavní řemenici jsou dvě dost velká ložiska, točí se vždy, když běží motor. Je to uzavřená skříň a tam byly jen zbytky nějakého „vosku“ a jinak suchá, ale ložiska OK. Předpokládám, že se to plní převodovým olejem. Je tam mraky mazniček na olejničku, hodinu mazat a najít kde a všechny, ale poraďte, co za olej. Shell určitě ne, spíš mi jde o to zda řidší (mám staré nepoužité ADčko) nebo hustší, to je převodový olej, nebo mám možnost sehnat od servisáka bagrů použité vyjeté oleje třeba převodový olej nebo hydrauliku.
Další dotaz, čím odmastit a vyčistit, třeba ty velké ložiska? Nafta nic moc, tak zbývá technický benzín nebo Perchlor? Co je vhodné a ne drahé? Myl jsem celý stroj a nafta mne vyšla na 300.- ale nevadí, používáme ji stejně jen na podpal do kamen, tak to bude smrdět víc.
Zde je pár fotek z rozebraného hřídele, až seženu správné klínové řemeny a simerinky tak snad se mi to povede správně složit.

- Levá strana 1

- Ložiska pohonu

- Celk složení

- Filcové mazátko