o smyslu zivota

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2011, 10:07

Příběh o smyslu života - mexický rybář

Jeden burzovní makléř stál na molu u jedné malé mexické rybářské vesničky a pozoroval,
jak jedna rybářská loďka s místním rybářem na palubě přiráží k molu.
Loďka byla plná obrovských tuňáků.
Makléř pogratuloval rybáři k jeho bohatému úlovku a zeptal se ho, jakou dobu k tomu úlovku
potřeboval.
Mexičan odpověděl : " Jenom pár hodin. Šlo to rychle."
Na to se jej makléř zeptal, proč tedy nezůstal na moři déle, aby ulovil ještě více ryb.Mexičan mu
odpověděl, že mu tyto ryby stačí pro obživu celé jeho rodiny na celý týden.
Makléřovi to ale nestačilo a ptal se dál : "No ale co pak děláte zbytek dne."
Mexický rybář odvětil: " Pořádně se ráno vyspím, pak si jdu trochu zachytat s prutem, hraju si s
mými dětmi, po obědě si užiju siestu společně s mojí manželkou Marií, pak jdu na procházku do
vesnice, dám si tam v hospůdce skleničku vína a zahraju si na kytaru s přáteli.. Jak vidíte mám
naplněný život."
Burzovní makléř namítnul :
"Jsem absolventem Harvardské univesity a mohl bych vám trochu pomoci.. Měl byste delší dobu
lovit ryby, nalovit jich víc a z výtěžku si koupit větší loď.
S větší lodí a větší posádkou vylovíte příště více ryb a budete si moci postupně kupovat další lodě až
vám vznikne celá rybářská flotila.
Potom -místo abyste ten úlovek prodával nějakému překupníkovi- můžete jej prodávat přímo do
zpracovatelské fabriky a později můžete postavit nebo koupit vlastní fabriku na zpracování ryb.
Můžete pak kontrolovat lovení, zpracování I prodej ryb. Všechno budete mít pod kontrolou.
A můžete pak tuhle zapadlou vesnici opustit a přestěhovat se třeba do Mexico city, do L os Angeles
nebo dokonce do New Yorku., odkud pak můžete celé vaše imperium řídit."
Mexický rybář se nesměle zeptal : "A jak dlouho by to asi tak trvalo?"
Makléř odpověděl. " No asi tak 15 až 20 let."
A mexičan se ptá dál:: "A co pak ?"
Burzovní makléř se zasmál a pravil : "Pak přijde to nejlepší.. Až bude na to doba zralá, můžete jít s
vaším podnikem na burzu, jako akciová společnodst.Vaše podíly prodáte a budete mooooc bohatý.
Vyděláte na tom miliony."
Mexičan nevěří : "Miliony? .. a pak?"
Makléř povídá . "Potom můžete přestat pracovat. Přestěhujete se do malebné rybářské vesničky na
pobřeží, ráno se budete moci do sytosti vyspat, sem tam si jít zarybařit, hrát si s vašimi dětmi kdy se
vám zachce, budete si užívat siesty s vaší paní, večer si dopřejete skleničku dobrého vína, půjdete si
zahrát s kamarády na kytaru…."
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2011, 7:08

Moc hezké moudro, zatím to dělám jako ten rybář, ale pořád dumám nad tím jestli by to nebylo lepší podle toho makléře. Výhoda z makléřova řešení je ta, že za 20 let když nebudu chtít tak dělat nebudu muset. Nevím totiž jestli mě moje práce bude za tu dobu ještě bavit. Tak a teď babo raď.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2011, 7:11

Já hlasuju pro makléře :D
Aleš Procháska
Avenger

10. 3. 2011, 7:35

Taky si myslím, že má makléř lepší řešení, protože až si bude chtít rybář postavit CNC, tak leda z mořem vyplaveného dřeva a na ruční pohon :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2011, 7:51

zase ty rizika :-)
ja uz jsem z tyhle republiky a doby plny podvodu
podnikani bez etiky postaveneho na ojebavani
tak unavenej ze snad pujdu rybarit (nechce se mi totiz taky ojebavat a z kazde strany jsem do toho nucen)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sidonie

10. 3. 2011, 8:20

Pánové, makléřovo řešení prostě a jednodušše fungovat nemůže a když, tak jen určitou dobu. Nic není nevyčerpatelný. Pokud se bude podle rady makléře řídit víc lidí, aby byla konkurence :) , tak dřív nebo později půjdou všichni na buben, protože nebudou moci utáhnout splátky půjček. Ryby potřebují taky čas na rozmnožení a určitou populaci pro přežití druhu.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2011, 8:34

Já jsem čekal, že mu něco takového rybář odpoví, jako co bude ta flotila chytat, kde se ty ryby vemou :-((
Ferrit

10. 3. 2011, 9:33

Ale lidi - nejde o rybáře, nikdy o něj nešlo! Jde o makléře který má, ať je rada dobrá nebo špatná, vždy svůj peníz!
Když to vyjde - má i rybář, když to nevyjde - máme o jednoho bezdomovce víc. Je to jako s Pruselem.
Jestli se nepletu, tak hodnota vybraného DPH ve státě, určuje částku příspěvku do EU - kde trčí sakra těch slibovaných 15%!?
Nekoupil si už někdo radu u makléře? Tedy za naše prachy?
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
Miller
Sponzor fora

10. 3. 2011, 10:41

Já si myslím, že tam jde o úplně jinou věc - že až se po letech (a když mu všechno vyjde !) ten rybář dostane k tomu, co má a užívá si se samozřejmou radostí dnes, bude už starej...

(ale chápu, že mladíky tohle nenapadne :lol: )
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2011, 11:56

Miller píše:Já si myslím, že tam jde o úplně jinou věc - že až se po letech (a když mu všechno vyjde !) ten rybář dostane k tomu, co má a užívá si se samozřejmou radostí dnes, bude už starej...

(ale chápu, že mladíky tohle nenapadne :lol: )
Ale to víš že napadne, mě to napadlo jako první věc že za 20 let děti budou odrostlé a mládí v (_;_) , ale zase si člověk musí určit priority, chci prachy a dřít od rána do večera a doufat, že něco vytvořím co mě bude živit a nebo to flákat, bavit se a na stáří se modlit jestli tu chudobu nějak přežije. Každého volba.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2011, 3:49

Tak si dovolim take trochu zafilofosovat. Urcite rybar! Ja tim prosel, 20let v haji a dohanim ted, co jsem klukovi a zene diky ponikani nedal.
Podle meho je to o te glogalizaci. Drive ve vesnici byl kovar, kolar(truhlar) a spousta dalsich. Vsichni si vymenovali lokalni produkty a ti z tech
slabsich "gruntu" sli v zime nebo v sezone za praci. To hospodarstvi melo lokalni uzavreny obeh, lidi sice "dreli" ale vzdy to ustali (vcely-med, prasatko-masicko...).
Chodili se soufkem na pole, nemeli "odpad", nepotrebovali kontejnery a nepoterbovali ty televize, videa, mikrovlnky, novy mobily. Oni si v nejhorsim
vzali planovany uver na osiva a u Slavie se pojistili na neurodu. Slozili se na mlaticku, pujcovali si kone. Proste lokalne existovali.
A sesli se v hospode, zazpivali si a pomohli si.
Jenze globator potrebuje miliardy (ma ten Harvard) a snazi se. Nedejme se a nekonzumujme na "levne" uvery. Mame svoji praci, ti stastni z nas krasnou rodinu (ja). Vyzniva mi to hodne levicove, a presto, ze 20 let buduju kapitalismus (Zivnost-firmicka), si myslim, ze by to mohlo fungovat, kdyby ti zmetci kolem nas tolik nekradli. A z te nasi prace (dani) by tenhle stat mohl dobre fungovat. Mame na co navazat, ty otcove a dedove delali dobrou praci
(i v komousove).
Mirek
P.S. zena ma grunt (rekreacni chalupu-JC)se sestrenici a mlaticka (pradedova) porad maka. Takze snopy, povrisla, mlaceni, nadhera. Turisti, co jedou kolem na kolech, zastavuji a rikaji detem: takhle se to kdysi delalo, koukejte. Krasna nostalgie, skoda, ze tu mlaticku nezene Slavie-stabilak, strejda to zinovoval na e-motor :) .
Jan Danda
Sponzor fora

10. 3. 2011, 4:36

Proto stavim pomalu ale jistě svoje cnc ,abych mohl na ty ryby, měl na rohliky z máslem a možná taky zbylo na důchod. :D
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2011, 4:53

Honziku, proto jsem to vyzvonil. To dilema, jestli se mi v tomto state libi?
Nelibi, jenze to je muj boj. A ustojim to. Musim, zatim, jak je ten svet zkazeny. Odstehuju se do Australie?
Dedkove vylezou z hrobu a daj mi do cenichu. Zustanu tady a budu bojovat. O holy chleba a o tuhle zemicku (mohla byt svycary).
tak jen ten stesk, spousta sikovnych (ve smyslu: nejlepsich na Svete)´to bych si pral...a maji na to.(nasi).
M.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2011, 5:26

Já osobně mám globalizaci rád :-) Vyvážíme do spousty zemí všech kontinentů (včetně Antarktidy :-), což by před nějakými 20 lety mohlo o sobě říct jen pár největších firem. Teď je to dostupné každému kdo umí do počítače naťukat ebay. com :-) Každý může soutěžit na globálním trhu a radovat se, když uspěje :-)
Aleš Procháska
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2011, 5:59

Vsechno ma svy pro a proti. Omlouvam se za predchozi blabol, nejak se mi zatemnilo :( .
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“