Amatérská stavba CNC frézky v obrazech

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
RaS

9. 3. 2011, 9:06

Josef píše:2Mad_BOXs:
Hliníkový profil je "měkčí", než kolejnice, tudíž uhne. Nevím kolik a hlavně jakých mašin jsi postavil, ale já o tom taky něco vím, hlavně o těch opravdu tuhých.
Pro všechny:
Jen mne mrzí, že když poukážu na případ, jak se to nemá dělat, tak se zde rozpoutá reakce, že je to jedno, jak se to dá dohromady. Hlavně, že to nějak jezdí. Je to vaše volba a vaše prachy.
Tímto končím s reakcema ohledně lineárů, neb jsou tu i jiní, co to znají. Případně si prostudujte katalogy výrobců, tam je to zpravidla všechno zveřejněno.
snad jsi se nenechal vyprovokovat k nepřispívání? jsi tady jeden z mála který aspoň ví o čem mluví a byla by škoda že by jsi se umlčel.. ono jedna věc je nastudovat katalogy a druhá věc je ta praxe.. samozřejmě chápu tě, že se nemá smysl dohadovat s někým který tvrdí něco v tom smyslu, že si výrobce uložení udává jen tak pro nic za nic a když se to udělá blbě tak to stejně funguje.. když dáš ložisko v přesnosti P4 na soustruženej hřídel a narveš ho tam kladivem tak to bude fungovat "uplně stejně" jak ložisko za desetinu ceny v P6 a taky málokdo ze zde přítomných pozná rozdíl, ale přesto ti budou tvrdit že mají precizně uložené vřeteno..
místo toho aby jste byli rádi že Vám někdo poradí tak ho zdupete :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Josef
Sponzor fora

9. 3. 2011, 9:19

To není vyprovokované rozhodnutí. Je to spíše reakce na to, že jsem na toto téma už napsal dost a stejně je to k asi k ničemu. Pořád se opakovat dokola není zrovna moje hoby. Pokus se mne někdo zeptá konkrétně na jeho problém s lineáry, tak samozřejmě poradím, pokud to ovšem bude v mých silách a vědění. Tož tak...
Mad_BOXs

9. 3. 2011, 9:54

Tak, aby jsem to uvedl na správnou míru. Radit začátečníkovi, co viděl lineár možná prvně v životě a má z toho radost, že si může postavit vlastní mašinku, tak mu natvrdo říct, že se mu to rozsype a že to jsou zbytečně vyhozený peníze. Promiň, ale já být v jeho situaci, tak začnu okamžitě shánět někoho, kdo mi to ofrézuje a udělá to do pár setin, aby po návratu domů zjistil, že se mu to vlivem tepla a nevyžíhání svařené konstrukce opět rozhodilo a zkroutilo a že nerovnost není do několika stovek ale je to víc stovek než doporučuje výrobce, takže se mu to rozsype.
Jinak na takovéto věci moc nereaguju, ale když vím, tak se snažím poradit. pokud na tom bude dotyčný frézovat z umělého dřeva formy, tak myslíš, že pozná pár setin?

Jo ještě jeden dodatek http://lin-tech.hennlich.cz/produkty/li ... p-hcr.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Co dodat.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Martinhora

10. 3. 2011, 4:27

Už se to tady řešilo, a většina lidí už ví, jak má bejt lineár správně uloženej (tabulky, nákresy, tisícinky ....). OK na profi strojích je to samozřejmost. Ale pokud stavím hobby strojek, tak jen velice těžko budu v amatérských podmínkách brousit dosedací plochy, žíhat nebo vybrovat svařenec. Je to zkrátka hobby a tak se k tomu musí i přistupovat. Silně pochybuju, že ZAMI koupil super drahé a kvalitní lineáry. Každý máme nějaký rozpočet do kterého se snažíme vejít (nakonec je to dvakrát tolik ale neva). Něco zkrátka v amatérských podmínkách udělat nejde. A nedělat to jen proto, že to není úplně správně je nesmysl - to by jsme ještě bydleli v jeskyních ...... Všichni dobře víme, že to i takhle fungovat bude a pokud to běhá hladce tak není co řešit. Dvacítkou frézou do železa nepojede a na šudlání balsy, překližky a 3D umělé dřevo nebo XPS je to úplně v pohodě. Je to všechno o přístupu. Buď si navrhnu strojek , nakoupim levnější komponenty a vrámci svých možností to dám dokupy anebo to taky můžu dělat na skoroprofi úrovni (kvalitní drahý komponenty, hóódně kooperace atd atd) - ale pak je už na zváženou, zda raději nekoupit opravdu profi stroj, který je už hotový .....
.xxx.

10. 3. 2011, 8:42

take si k tomu dovolim neco rici ...
* je jasne, ze to kazdy bude nakonec delat dle svych moznosti - proti tomu nelze nic namitat

* ale vadi mi lide, kteri zde pousti ocividne bludy a ohani se tim, kolik uz toho postavili a nedokazi si priznat, nebo nechapou, ze to proste delaji spatne / jejich logika je - ono se to toci, takze to funguje, takze je to zpravne - takze mam pravdu ... a nejhorsi je, ze ty bludy siri dal - a kdyz je na to clovek slusne upozorni, tak je pak malem za blbce
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2011, 1:59

Přidám k tomuto všemu svůj názor.
Fungovat to bude určirě a na dřevomodelařinu to bude dostačovat s přehledem. Tady se skutečně nehraje na stovky.
Já sám bych to asi určitě neřešil jinak. Pořád je to třeba brát jako domáci router a ne jako obráběcí centrum, který má platné měřící certifikáty.

Na druhou stranu z mého pohledu strojaře takto usazené lienáry jsou prasárna neskutečná. Na tom hlavním rámu bych ještě jakési jakžtakž rovině věřil, ale na dalších dvou osách, kde jsou lineáry přišroubovány pouze na plechu, tam to bude prohlé v té délce počítám v řádu desetin.
Lineár je potvora pružná a okopíruje každou nerovnost.

Jak dlouho to takto vydží běhat je myslím bezpředmětné řešit, protože mašina určitě nepojede v nasazení 16 a víc mth denně.
Tedy si troufám tvrdit, že ty lineáry bezproblému vydrží několik let, ovšem je třeba počítat s pozvolným přibýváním vůlí.
Takže vlastně máte pravdu všichni, ale asi nemá smysl to dál řešit, protože pokud není v jeho silách a možnostech to udělat tužší a nechat to obrobit, tak se s tím bude muset spokojit tak jak to je.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2011, 2:25

Josef píše:Jen mne mrzí, že když poukážu na případ, jak se to nemá dělat, tak se zde rozpoutá reakce, že je to jedno, jak se to dá dohromady. Hlavně, že to nějak jezdí. Je to vaše volba a vaše prachy. Tímto končím s reakcema ohledně lineárů, neb jsou tu i jiní, co to znají.
Tak si to tak neber :-) Lidský život je hlavně o pocitech a je daleko důležitější mít pocit, že mám príma stroj než mít príma stroj :-)
Aleš Procháska
zami

11. 3. 2011, 3:06

magi píše:Přidám k tomuto všemu svůj názor.
Fungovat to bude určirě a na dřevomodelařinu to bude dostačovat s přehledem. Tady se skutečně nehraje na stovky.
Já sám bych to asi určitě neřešil jinak. Pořád je to třeba brát jako domáci router a ne jako obráběcí centrum, který má platné měřící certifikáty.

Na druhou stranu z mého pohledu strojaře takto usazené lienáry jsou prasárna neskutečná. Na tom hlavním rámu bych ještě jakési jakžtakž rovině věřil, ale na dalších dvou osách, kde jsou lineáry přišroubovány pouze na plechu, tam to bude prohlé v té délce počítám v řádu desetin.
Lineár je potvora pružná a okopíruje každou nerovnost.

Jak dlouho to takto vydží běhat je myslím bezpředmětné řešit, protože mašina určitě nepojede v nasazení 16 a víc mth denně.
Tedy si troufám tvrdit, že ty lineáry bezproblému vydrží několik let, ovšem je třeba počítat s pozvolným přibýváním vůlí.
Takže vlastně máte pravdu všichni, ale asi nemá smysl to dál řešit, protože pokud není v jeho silách a možnostech to udělat tužší a nechat to obrobit, tak se s tím bude muset spokojit tak jak to je.
Aha. Tak to musím uvést na pravou míru...... Zatím mám na hotovo pouze osu X. Osy Y a Z budou samozřejmě se zafrézovanými drážkami, tak jak to má být. Tam problém s manipulací a frézováním na jedno upnutí nebude. Tam jsou mé možnosti už větší.
Jde to ale pomalu a k dalším osám se teprve postupně dostanu.
Miloš.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2011, 3:50

No tak to je úplně v pohodě. Já se děsil těch plechů.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Ferrit

11. 3. 2011, 4:14

Magi, kde máš avatar?
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2011, 7:51

Ferrit píše:Magi, kde máš avatar?
Mad_BOXs

11. 3. 2011, 8:36

Není na svém místě. Asi jsi v jiné skupině, jako sponzor fora a my nesponzoři tvůj avatar nevidíme.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Avenger

11. 3. 2011, 10:07

Mad_BOXs píše:Není na svém místě. Asi jsi v jiné skupině, jako sponzor fora a my nesponzoři tvůj avatar nevidíme.
Já třeba tvůj taky nevidím (mášli nějaký).
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2011, 11:45

Mad_BOXs píše:Není na svém místě. Asi jsi v jiné skupině, jako sponzor fora a my nesponzoři tvůj avatar nevidíme.
Okey, v tom případku to není dotaz na mě ale na admina. Já svůj avatar vidím tak jak má být.
Robokope, co ty na to?

A propos: nemůže to být tím, že používám subsilver? Ale z laického pohledu si myslím, že asi ne.
(nejsem osoba znalá v programování www stránek, líp mi jdou PLCčka :D )
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 3. 2011, 8:07

Tak zasponzoruj a máš po problému :-)
Petr Spáčil
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“