Ocelové kladky s ložiskem - kam na ně?

Pruduch

19. 3. 2011, 11:04

Chtěl, bych požádat zdejší osazenstvo o radu. Už dvě hodiny googlím, ale marně. Sháním ocelové lanové kladky s ložiskem, průměr cca 50-60mm, nosnost min. cca 200kg, drážka pro lano cca 4-5mm. Chtěl bych vytvořit pod strop dílny spouštěcí rošt, na který by se věšely kabely, hadice a ostatní neskladné věci, v rozích by byly čtyři oc. lanka a přes kladky by se lanka navíjely na centrální trubku hnanou klikou nebo motorem. Předpokládaná hmotnost toho roštu i s věcma by byla cca 250kg, tedy kladka by měla snést by oko kolem 200kg aby tam byla nějaká rezerva. Spouštět se to bude průměrně jednou za dva dny, tedy žádné brutální nasazení. Existuje nějaký zaplatitelný díl ve smyslu "lanová kladka s ložiskem" který by stačil nasadit na trn a přímo použít? Vím jen o klasických litinových kladkových polotovarech, ale tomu bych se rád vyhnul. Díky za případné nasměrování na dodavatele.
packa

20. 3. 2011, 9:19

hledej pod názvem lanové rolny , ale budeš asi nemile překvapen cenou.
mrkni třeba sem : http://www.vazaci-technika.cz/product.p ... roduct=314" onclick="window.open(this.href);return false;
bobik

20. 3. 2011, 9:33

Brr. Ty chceš mít na hlavou pověstný Damoklův meč? Doufám, že v té dílně se pohybuješ jen sám.
Pruduch

20. 3. 2011, 10:20

No proti Damoklovýmu meči nic nemám :wink: (ale nerad bych rozebíral koncepci, proč a jak, bezpečnost, odolnost proti tsunami, atd). Jinak nejblíž tomu so sháním je asi toto http://www.dstechnik.cz/pojezdove-kladk ... tml?qkk=ac" onclick="window.open(this.href);return false; , akorát to nemá profil pro lano. Vrtá mi hlavou, že nemůžu nikde najít něco jako "konstrukční kladka pro lanka, s ložiskem, upevnění šroubem", v řekněme "bezpečnostně necertifikovaném provedení", provedení na metráky ne na tuny a za rozumnou cenu (desetikoruny, max lehce přes stovku). Litinová kladka/polotovar/odlitek stojí dvacku a ta rolna z odkazu za litr ja samozřejmě nesmysl. Nic mezi nemůžu najít, Pikron, Tyma atd tohle nevedou a nějak se mi nedaří hledat....
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2011, 10:27

no ja kdysi kupoval ty blby litinovy kladecky bez loziska a protoze to jinde nebylo tak jsem je kupoval asi za 300 kus :shock:
to uz bych to mel rychlejs levnejs a presnejs na soustruhu ale ten tehda nebyl
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
packa

20. 3. 2011, 10:28

problém je že když chce někdo něco takového prodávat tak nato musí mít certifikát a za ten se prostě platí, nech si to u někoho vyrobit, zadej si zde na foru "kdo mi vyrobí lanové rolny" a myslím že se někdo najde.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2011, 10:57

mozna kdyby jsi si vyplnil bydliste tak by jsi uz mel na SZ nejake nabidky
Pruduch

20. 3. 2011, 11:06

Bydliště vyplněno. Ale pochybuju že zakázková výroba 4-8ks bude levnější než nějaká kladka dělaná v tisícikusových sériích. Nepochybuju o tom, že se něco takovýho vyrábí, jen se mi to nedaří najít. Je spousta aplikací kde certifikát není potřeba, stejně jako není potřeba na ty litinový šišatý hrůzy co mívali už v době mého dětství v každým železářství za pětikorunu. Každopádně všem děkuji za ochotu se tím zaobírat, jde mi prostě o to, že počítám každou korunu a momentální stav mně nutí řešit věci cestou nejmenšího odporu, takže samovýroba nepadá do úvahy (i když malý soustruh mám). V nejhorším vezmu ty plotový kladky, nebo vystrouhám drážku do nějakýho pojezdovýho kolečky. Těm litinovým šišoidům jsem se chtěl vyhnout, protože můj soutruh si jednak s litinou moc nerozumí a hlavně nejsem v současnosti fyzicky schopen to udělat.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2011, 11:10

no aby ses prave nedivil diky tem certifikacim a ochodni siti
vem kus kulatiny a mas ty 4 kousky za hodinu hotovy, bezne se da domluvit na 200Kc/h
to mas 50kc/ks + loziska + ta kulatina

obcas si takhle delam i srouby
nez bych dojel nekam kde maji slusnej vyber spojovaciho materialu abych nasel to co potrebuju tak to mam vytocene (beznej spojovak samozrejme mam, jen kdyz potrebuju nejakej nebeznej)
RaS

20. 3. 2011, 11:26

a proč nevezmeš ten litinovej polotovar a jen do něj neosadíš ložisko? pokud to stojí 30kč tak tím soustružníkovi ušetříš dost práce a jen ti udělá otvor pro ložisko.. pokud tam teda už nějakej není..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2011, 1:16

Ted jsem koukal, ze mam na garazovych vtatech na lankach asi co shanis. Nejspis to je zbodly ze dvou plechu a ma to loziska(o).
Treba to nekde najdes kolem tech vrat. Nevim ted jiste, mam asi vrata TRIDO.
Max
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2011, 4:34

Jednou jsem řešil kladku tak, že jsem z ocelového kolečka s ložiskem sundal gumovou obruč a ráfek použil jako kladku. Ale z těch výsuvných dveří (použil bych ale ty z průmyslových vrat, mají větší nosnost) je to ideální, zkus poptat např. tu: http://www.g-mont.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;.

Ještě různé kladky používají i jachtaři, např. tu: http://www.syachting.cz/kladky/stredni/ ... cnym-cepem" onclick="window.open(this.href);return false;, tam by se daly pak použít i tenké horolezecké lana.
packa

20. 3. 2011, 6:32

mrkni se sem myslím že by to mohlo být ono. a za přijatelnou cenu .
http://aukro.cz/pojezdove-kladky-kolejn ... 31500.html" onclick="window.open(this.href);return false;
potraviny
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2011, 8:09

Kdysi jsem tohle řešil na chalupě a použil jsem starý nákupní vozejk, tenkrát po povodních je dávaly 50,-/ks. a použil jsem tedy jenom ty kolečka. Jsou na ložiscích a tu gumu jsem pouze serval . Pokud nic neseženeš nějaké tu ještě mám.
Pruduch

21. 3. 2011, 11:40

Děkuji všem za cenné rady a postřehy. Zvláště pak "potraviny" (potravinám ? :wink: ) za nabídku konkrétní pomoci, obrátil bych se s důvěrou pokud by vše selhalo k čemuž doufám nedojde. Zatím vypadají nejpoužitelněji ty vratové rolny, je tam dost masa na případnou úpravu drážky. U těch litinových polotovarů není náboj dostatečně velký na rozumné ložisko. Momentálně mně opět zcela zneschopnila choroba, takže se projekt "Damoklův meč" odkládá na neurčito, ale jednoho krásného dne na něj dojde (bohužel mé "výrobní lhůty" jsou řádově delší než je "běžné", takže i kdyby si někdo na něco vzpomněl třeba za měsíc nebo dva, tak to bude stále aktuální).
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“