tak konecne som sa dostal na dohlad od stavby svojho CNC. Skusil som si nacrtnut pribliznu konfiguraciu (zatial bez Z), aby som mal jasne ake komponety potrebujem a potom dame s kamaratom dokopy model v ProE so vsetkym, co ma byt.
Takze, ram zvarany z profilov 150x100 a napriec 50x50 (zrejme bude treba silnejsie). Tie bocne budu nosne a nebude to mat ziadne priecky aby sa dal vacsi material upnut aj pod stol. stol bude uchyteny na packach privarenych na spodku ramu. Navrchu budu navarene plochace na zafrezovanie kolajnice (pritlacene listou- nezobrazene, ako aj plochac, co by bol medzi vozikmi a portalom).
Portal by bol tiez zvareny z profilov a platov a pod kolajnicami by boli plochace s drazkami (este som ich tam nedal).
Vysledny rozmer by bol ram 150cm dlhy a 100 siroky, pracovna plocha 80x115 a Z asi 15cm zdvih. Nhy k ramu by boli prisrobovane odspodu na zrovnane plochy aby nevytvarali nejake pnutie.
Mam ale par otazkok...
Kolajnice. Mam na mysli HGR25R na x , HGR20R na y a HGR 15R na z. Bolo by mozne dat na X aj HGR20R? Strojarske kalkulacie su mimo mna, tak odhadom co by ste poradili? Uz teraz trochu odhadom presahujem planovany rozpocet, tak mozno niekde na nie kritickych miestach by som mohol upustit...
Pohon by bol gulickovymi srobami v povodnom plane som mal 20mm vsade, ale ak by som mohol ubrat z ceny (napriklad 16mm na y a z) bez vyrazneho znizenia kvality tak povedzte...
Sila motorov (budu napojene napriamo)... poskulujem po 3F motoroch od Gravosu a podla precitanych diskusii nie je zle ist na 230VAC, vychadza mi to na 4Nm motory YK3910A s prislusnymi drivermi ako najslabsie co idu na 230V. Otazka budu stacit? Aka by s tym mohla byt dynamika? (aky je rozdiel v YK3910AH, vidim v tabulke nizsi prud, ale ako sa to odrazi na vlastnostiach?) Komplet portal bude mat cca 70kg odhadom. Z-ko bude z hlinika. Vreteno sa mi vcelku pozdava to vzduchom chladene hranate z Ciny, co ide na Ebayi, 1,5kW myslim.
Riadit by som to chcel spociatku z Linuxu/EMC, casom by som asi skusil Mesu. BTW, aka je vyhoda 5i20 zabudovanej do PC oproti kartam pripajanym cez USB (7i43H) alebo paralelny port, co sa tyka vykonu, nehladiac na pocet I/O. Tu 7i43 by som mohol zabudovat do krabice spolu s drivermi a pripajat by som mohol aj iny pocitac ako jeden, v ktorom je ta karta?
Ak vidite v navrhu nejake potencialne problemy, tak nevahajte a zvozte ma, je to len skica.
Odhadom by ma mali hotove komponenty vyjst na cca 3600EUR, ratal som ceny z gravosu (motory) a CNC shopu (vsetko ostatne, mozno by mohli dat nejaku mnozstevnu zlavu

Dik vopred,
HoGo