Jaký CAM pro hobby účely?

CAM software
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2006, 11:53

Ano, doba je už taková, domácímu kutilovi už nestačí pilka na železo a šmirgl ale kromě spousty různých udělátek mu přijde vhod i program CAM, neboli software který na základě daného tvaru výrobku vygeneruje postup obrábění pro CNC mašinku.

Zkusil jsem tedy hledat, bohužel jsem stále na startu. Podíval jsem se na tři programy, český jednodušší Kovoprog (výrobce mi poskytl 30denní trial licenci) a byl jsem se podívat na komplexní a složité Visual Mill a EdgeCAM (od něj jsem též dostal 30denní trial). Všechny programy (zejména poslední dva) mi připadly podobné jako vejce vejci. Ne snad že by od sebe opisovaly grafikou nebo uspořádáním menu ale tím, že mi "způsob jejich myšlení" přišel naprosto shodně nesrozumitelný a neuchopitelný. Klikám na plochu, jako že bych ji chtěl ofrézovat. Software při tom plochu zná, zobrazuje ji, když na ní kliknu, řekne že je to plocha taková a taková, definovaná těmito čarami atd. ale když ji chci obrobit tak vytrvale opakuje "No entity found". K zbláznění. Když už se mi zdá, že jsem na to přišel, chvíli pracuje a skončí velice "detailním" popisem Can't create path. Hotovo. Hledej šmudlo.

Navíc cena všech programů je katastrofální, podobná novému autu, jen Kovoprog je jakž takž přijatelný.

Bohužel tedy nemám do diskuse co přinést, jen se ptám: má někdo s něčím lepší zkušenost?
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2006, 6:58

alphacam, surfcam, proengineer

mel jsem moznost otestovat si tyto tri CAMy a myslim ze je muzu alespon malinko ohodnotit
co se ceny tyce myslim ze je nerealne takoveto programy v malem pouzivat

zacal jsem s PRO/Engineerem ktery znam jako naprosto fenomenalni CAD s takovou fylozofii modelovani 3D objektu jakou jsem nikde nevidel.
Myslim ze je v tomto zdaleka neprekonany zadnym CADem.

Co se tyce jeho schopnosti v CAM zacina to byt slabsi.
Malinko schazi prehlednost a problemje taky dokumentace. V kazdem pripade se drzi fylozofie celeho programu a neni tedy problem cokoli pozdeji modifikovat
Co jsem netestoval je jestli umi regenerovat drahy nastroje pote co zmenim cokoli v referencnim modelu.

Ma to ale i sva minus. Pri ruznych upravach jsem zjistil ze musim zacit znova protoze se do dat dostala jakasi chyba ktera zapricinila pad programu ve chvili generovani drah. A to i po odebrani a znovuvytvoreni vsech obrabecich operaci. Dale pak program ma trosku neohrabanou simulaci ktera je buh vi proc napsana v jave

Druhym minus jsou nesmirne naroky na hardware.

Tretim minus je priserna cena ktera leti do statisicu.
Za tuto cenu se da ale koupit software ktery je vysoce produktivni
a umoznuje temer vse co se odruznych prumyslovych softwaru chce.
Na ukazku treba
Parametricky cad ktery vaze nove geometricke utvary na jiz existujici. Tim padem je na jednom rozmeru zavisly treba cely model a po jeho zmene se to projevi traba nadalsich 30ti rozmerech a umisteni dalsich geometrii.

Uzasny modul sestav ktery umoznuje modelovat soucasti na zaklade rozmeru jinych soucasti sestaveny v jeden celek.

Modul na praci s plechy, ohybani a zpetny rozvin, moznost vytvareni striznych a jinych nastroju primo podle rozvinu.

Modul generovani vykresu z 3D modelu

Modul poloautomatickeho generovani 3D modelu ze scanovaneho vykresu.

Modul simulace kinematiky

Modul simulace mechanickeho namahani a opotrebeni

Modul simulace roztekani materialu ve forme

Modul simulace tepelneho namahani

Modul propojeni s internetem - moznost ovladani modelu prez web stranky, regenerace a vystup na web.

Modul na tahani kabelu a trubek

proste to umi uplne vsechno od specialnich funkci pro elektroniky stavare az po lodare a buhvi koho jeste.

Alphacam jsem zkousel pozdeji a myslim ze je velmi pouzitelny
je treba mu dodat v necem vymodelovany referencni model
pak je mozne jej obrabet
minusem je ze vetsinou nejde pozdeji upravovat hotove operace
dale pak trpi na zastaraly interface a neni moc parametricky
ale je v celku dobre pouzitelny
cena by snad mela byt primerena

Surfcam
Mam moznost testovat tento program v jedne nastrojarne
snad dodam nejake informace pozdeji
zatim to vypada nejlepe a myslim ze i funkce konstantniho namahani nastroje by mohla byt zajimava i pro amatery
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 8. 2006, 4:12

Co umí ta kinematika v Pro/E? Nějak si nedovedu představit, co by se všechno dalo chtít od simulace kinematiky. Dá se tím třeba zkoumat jak se projeví vliv převodovky na záběrový moment motoru? Nebo jak se prověsí řetězový most když na něj vjede náklaďák? Nebo jsem úplně vedle?
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 8. 2006, 9:29

no, jedna se simulaci pohybu jak vidno uz z nazvu
tj. umi to do sestavy vnest urcite pohybove vazby typu
kluzna vazba s urcitymy stupni volnosti
rotacni vazba (lozisko, cep)
valiva vazba - odvalovani ozubenych a neozubenych kol

a vysledkem muze byt treba pohybova obalka coz je vlastne maximalni mozne vyuziti prostoru danou soucasti v mechanizmu
tim se prave vypocita trebas jakysi patvar ktery vznikne pohybem zatacejiciho kola u napravy a ta muze byt stale viditelna a kontrolovatelna pri vyrobe dalsich soucasti

napriklad jsem videl celkem dobrou vec vypoustak oleje ve vane motoru zasahoval do prostoru kliky jakmile se vymodeloval vetsi, takze to samozrejme okamzite zcervenalo

dale se daji simulovat ruzne slozite prevody
jde spis hodne treba o urceni zrychleni a tudiz treba namahani cepu ojnice razama

atd....

pak je tam mechanika jako takova

ta napriklad dokaze odlehcovat dil v navolenych rozmerech tak ze docili pozadovane pevnosti v nejlevnejsim pripade

je to obrovske monstrum a je tak rozsahle updatovane zebyt v obraze a znat vsechny moduly je prace najeden uvazek a na praci v tom cadu uz nezbyde cas protoze kazdej pulrok vychazi nova verze
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 8. 2006, 6:35

Tyhle informace jsem ziskal v zacatcich za studia na prumyslove skole v jicine
www.vos-sps-jicin.cz
a vdecim za ne prof. Vavrouskovi coz byl asi jediny clovek ktereho znam, ktery znal PRO/Engineer temer do posledniho zakouti a nikdy nevahal sve znalosti predavat
Pupak
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2006, 9:09

Ja pouzivam RHINO 3.0 + Rhinocam 1.2.
Velmi elegantni a HW nenarocnej SW na 3 a 4 ose obrabeni.
Vyhoda je i ceske prostredi a slusna dokumentace vcetne videotutoru.
Vystup ma primo na Mach2-3,takze zadnej problem.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2006, 9:18

to bude asi schudnejsi cesta, lidi tady asi nemaj ve struzoku zbytecnejch par set tisic na proe + surfcam atd... i kdyz je to treba sebelepsi soft
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2006, 1:22

ZACINAL JSEM S GL3 (NUMERICKA ETALONI GEOMETRIE )
CLOVEK V PODSTATE MUSEL DEFINOVAT KRESBU A Z NI SE POTOM VYPOCITAVALY DRAHY (STRASNE)

A PAK SE MI DOSTAL DO RUKOU SURFCAM 2002 NASLEDNE 2003.(STRASNE JSEM ZLENIVEL A DNES POUZIVAM JEN SURFCAM :) )
NEKDY JESTE EDGECAM ALE NEPATRI MEZI MOJE OBLIBENE.

KE KRESLENI POUZIVAM CADKEY WORKSHOP21.
(STUPIDNI PROGRAM VE KTEREM SE MI DOBRE KRESLI)
(NOVE VERZE KEYCREATOR UMI POCITAT PRESNOSTI NA 8 DESETINNYCH MIST)

http://www.3EPRAHA.CZ

JSEM ZARYTY NEPRITEL JAKEHOKOLIV AUTOCADU (MUJ NAZOR JE ZE JE PLNE SROVNATELNY S WOKNAMA PROTOZE VSICHNI VI ZE JE TO SPATNE , NEDOKONALE A VUBEC K NICEMU ALE VSICHNI TO POUZIVAJI)

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2006, 1:30

souhlasim, surfcam je na tom nejlepe z toho co jsem videl

co se tyce autocadu tak na tyto ucely (kreslici prkno) jsou myslim vhodnejsi programy nez prave autocad akorat ze autocad je zazity a stal se pojmem presne jako viz vyse zmineny windows a to i prez zasadni nedostatky

myslim ze je na trhu dost kvalitniho softu tak proc pouzivat pouze ten o kterem se nejvic mluvi
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2006, 1:55

Vcelku souhlas, Autocad je takove elektronicke rysovaci prkno, sice dotazene temer k dokonalosti, ale to byly parni lokomotivy v pulce minuleho stoleti taky :-) Myslim, ze kdo se jednou nauci s nejakym 3D cadem tak jedine na co si vzpomene kdyz se rekne Autocad je "uninstall".
Aleš Procháska
lukaaas

27. 9. 2006, 12:44

Nemáte někdo prosím zkušenost se softem Keller?Nějak si s ním nevím rady
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

27. 9. 2006, 1:41

Co to ma byt ? Upresni k cemu to slouzi.

RADEK

lukaaas píše:Nemáte někdo prosím zkušenost se softem Keller?Nějak si s ním nevím rady
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Pepa CNC

7. 10. 2006, 11:10

Kreslim taky v Rhinoceros a obrabim v Rhinocamu je to hodne uzivatelsky privetivy program stahnout se da trialova verze ale bez hw klice nejede postprocesor vymysli to lidi co utekli od solidworksu ceske prostredi je fajn cena 30tis cad + 30tis cam :( ale jinak je super.Rad zodpovim dotazy, makam dene na comagravu tr.Zonda 1.25x2m.
reisy

7. 11. 2006, 8:36

Pepa CNC. Jsem na začátku a potřeboval bych poradit můžu se obrátit?
Apophis

26. 11. 2006, 7:05

Tak já můžu doporučit Alphacam - je jednoduchý na obsluhu a zvládá to hravě.
Naopak zmiňovaný SurfCam je děs a hrůza... Na obsluhu náročnej, vytváření modelu neni vubec intuitivní... Používam ho už nějakou dobu a na složitější věci ho opravdu nemůžu doporučit.
Odpovědět

Zpět na „CAM“