VOLMAN pomoc
Třeba se někdo ještě ozve, ale zatím řeknu, co si myslím já. Podle mne má ten soustruh metrický vodicí šroub, takže metrické závity jsou samozřejmostí. Soudím právě podle té tabulky pro řezání Whitworthů, kde dole je vzorec, ve kterém je výměnné kolo se 127 zuby. To se používá k převodu z metriky ma palce a naopak. Kdyby byl na soustruhu "imperiální" vodící šroub, tak by se toto kolo k řezání withworthů nepotřebovalo, naopak by se používalo pro řezání metriky.
S vlastním řezáním závitů je to horší, když nemáš tabulku a nevíš ani, jaká tam byla kola, takže bych začal tím, že bych spočítal zuby těch kol, která máš a také změřil stoupání vodícího šroubu. Z toho se dá vyjít při sestavování převodů na lyře. No a něco se taky zjistí úplně triviálně - ručním otáčením vřetena a odměřením o kolik se posunul suport
S vlastním řezáním závitů je to horší, když nemáš tabulku a nevíš ani, jaká tam byla kola, takže bych začal tím, že bych spočítal zuby těch kol, která máš a také změřil stoupání vodícího šroubu. Z toho se dá vyjít při sestavování převodů na lyře. No a něco se taky zjistí úplně triviálně - ručním otáčením vřetena a odměřením o kolik se posunul suport

Jak píše Goor, vodící šroub je ten trapézák, hned pod ozubeným hřebenem, takže u toho změř stoupání.janči11 píše:Pozeral som na tie kola spodné je 127 zubové tie dva na spoločnej oske menšie ma vyrazené 63 no v skutočnosti má 40 za ním 56 a to vrchné 42, stúpanie vodiaceho šrubu je 0,85mm na závit.Ako by mi to mohlo pomôcť pri zostavovaní prevodov?
Jiná kola už nemáš?
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby jsi to napsal hned zezačátku tak už ty tabulky dávno mášjanči11 píše:Sory bol to preklep jak hovado stupanie je 6mm žiadne iné kolesa nemám.

Tady jsem ti je naskenoval, na jedné je mm a whitwort a na druhé modulový a DP závit. Je to pro všechny soustruhy se stoupáním vodícího šroubu 6 mm. Jinak mám i tabulky s čtvrtcoulem tedy 6,35mm to byly vlastně dva nejpoužívanější posuvové šrouby na těchto soustruzích

To máš od Tumlíka k velikonocům

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Měl by sis možná půjčit nějakou knížku o soustružení, nebo ještě lépe v antikvariátu sehnat starou Příručku soustružníka - já mám třeba od Bohumila Janyše ze SNTL z roku 1958. Tam najdeš všechny tyhle základní věci dobře popsané a dovíš se i spoustu dalšího.