Amatérská stavba CNC frézky v obrazech
Taky nechápu co nejde na tom drive_calc, v tom odkazu jsem to snad očísloval a popsal dobře.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=62& ... alc#p68904" onclick="window.open(this.href);return false;
Tabulka pro 2000 kroků/otáčku na driveru do armotu zadat 600 kroků/mm Tabulka pro 3000 kroků/otáčku na driveru do armotu zadat 900 kroků/mm
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=62& ... alc#p68904" onclick="window.open(this.href);return false;
Tabulka pro 2000 kroků/otáčku na driveru do armotu zadat 600 kroků/mm Tabulka pro 3000 kroků/otáčku na driveru do armotu zadat 900 kroků/mm
Závaží na Zetku nebude problém.
Ale musím opět upozornit, že opravdu ještě nejsem rozhodnut a chci vyzkoušet i jiné alternativy pohonu.
I když si samozřejmě moc vážím nabídnuté pomoci, která mi moc pomáhá v orientaci v tomto pro mě novém oboru a nic lepšího mě asi nemohlo potkat.
Díky. Miloš.
Ale musím opět upozornit, že opravdu ještě nejsem rozhodnut a chci vyzkoušet i jiné alternativy pohonu.
I když si samozřejmě moc vážím nabídnuté pomoci, která mi moc pomáhá v orientaci v tomto pro mě novém oboru a nic lepšího mě asi nemohlo potkat.
Díky. Miloš.
S tím DriveCalcem je to v pohodě.
Já už jsem na to zvyklý, že mě občas nefungují věci, které ostatním nečiní sebemenší problémy. Tedy hlavně ve spojení s počítačem.
Jsem rád, že Ti vyšly stejné hodnoty, ke kterým jsem dospěl praktickým zkoumáním.
Miloš.

Jsem rád, že Ti vyšly stejné hodnoty, ke kterým jsem dospěl praktickým zkoumáním.

Miloš.
Tohle by bylo moc fajn, po rozdělení akcelerací alespoň na dvě kategorie bude armote a celý GRAVOSácký set zase o kus dále.Honza - GRAVOS píše:Dobrý den,
k akceleracím, udělat nastavení jiné hodnoty pro akceleraci a jiné hodnoty pro deceleraci možné není a nejspíš ani nikdy nebude.
Ale asi by šlo udělat nastavení jiné akcelerace pro rychloposuvy a jiné pro pracovní posuvy, trochu nám to ale leze do plánů.
V plánu něco na ten způsob jiných akceleracích pro posuv a jiných pro rychloposuv je, co konkrétně zatím prozrazovat nebudu, není jisté že to půjde.
K nastavení, po změně mikrokroku na driveru je vždy nutné změnit i převod kr/mm v nastavení Armote, jinak nesouhlasí nejen rychlosti ale i vzdálenosti, tedy pak nefungují ani nastavene limity rozjezdu.
K rychlostem, u našeho řízení se žádného zaoblení strojních drah bát nemusíte, strojní dráhy nezaoblujeme, vždy je dodržena strojní dráha tak jak je naprogramována za všech okolností bez nutnosti programovat exact stop nebo continuous path (G61/G64), Armote spočítá sám kde je nutné zastavit nebo kde stačí přibrzdit.
Jan Vostárek - GRAVOS
Myslím, že profi stroje mají definovanou tabulku zrychlení závislou na rychlosti, zatížení atd. ,ale to se nastavuje na servo měniči jednotlivých os a nejsem si jist počtem možností nebo variací.
Pokud bych mohl, tak bych doporučil realizaci těch dvou režimů zrychlení + jeden, který musí být přechodový/variabilní právě při přechodu z režimu pracovního posuvu na rychloposuv. Myslím, že nebude možné nebo spíše funkční režimy bez přechodu přepínat tam i zpět, mohlo by při těchto okamžicích docházet ke ztrátám kroků.
Co se týče zaoblování hran, tak z toho na GRAVOSáckém řízení nikdo opravdu strach mít nemusí, na to se vyplňuje maximální rychlost průjezdu R1 v armotu.
No hlavně, že se domluvíme a že tě mašina poslouchá jak má.zami píše:S tím DriveCalcem je to v pohodě.Já už jsem na to zvyklý, že mě občas nefungují věci, které ostatním nečiní sebemenší problémy. Tedy hlavně ve spojení s počítačem.
Jsem rád, že Ti vyšly stejné hodnoty, ke kterým jsem dospěl praktickým zkoumáním.![]()
Miloš.

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pokud to da 83mm/s (je to i maximalka), da se prepnout mikro na 4000. Motor toci 1500 a to by mohl jeste ustat se slusnym momenetem (mozna 1/2).
Na obrabeni je to stejne dost a holt prejezdy nejsou na "profi".
To pocitani je fakt "na bednu", bez drivecalcu by mi dneska hlava asi pukla.
Ta dynamika je o otestovani dalsich nastavitelnych parametru (start-stop, rychlost pro R1) a nektery to muze opet zhatit,
pokud se prezene. Ale optimalizovat to ma cenu az na pohonu vsech os i s vretenem ve finale. A to X asi bude nejnarocnejsi na vykon.
Na obrabeni je to stejne dost a holt prejezdy nejsou na "profi".
To pocitani je fakt "na bednu", bez drivecalcu by mi dneska hlava asi pukla.
Ta dynamika je o otestovani dalsich nastavitelnych parametru (start-stop, rychlost pro R1) a nektery to muze opet zhatit,
pokud se prezene. Ale optimalizovat to ma cenu az na pohonu vsech os i s vretenem ve finale. A to X asi bude nejnarocnejsi na vykon.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Milosi souhlas, 1200kr/mm, 5m/min-max
. Pak bych zkousel pritvrdit zbyle parametry postupne. Je to pakarna, ale jinak to nejde.
Ja jsem ti vdecny, ze to testujes. A budu jenom rad, kdyz to casem zpokusujes i s jinymi pohony.
Ta 3f. "dvojka" je zajimava volba pro hoby a budem radi, kdyz zjistime jeji max moznosti na tvym strojku.
Mirek

Ja jsem ti vdecny, ze to testujes. A budu jenom rad, kdyz to casem zpokusujes i s jinymi pohony.
Ta 3f. "dvojka" je zajimava volba pro hoby a budem radi, kdyz zjistime jeji max moznosti na tvym strojku.
Mirek
-
DriveCalc hlásí "špatné číslo" pokud je nějaká vstupní položka nevyplněna nebo jsou vyplněny jiné znaky než čísla, v tomto případě se nejspíš jednalo o Max CLK driveru, ten pokud je nižší než rychlost interpolace, použije se ve výpočtu místo interpolační rychlosti. Po spuštění je nevyplněn, aby uživatel tam nějaký limit zadal, nebo vybral nějaký přednastavený driver. Asi by program měl upozornit, která vstupní hodnota je nevyplněná, píšu si do poznámek k další verzi.
K mikrokroku a rychlostem. Kolikrát je jiný mikrokrok a převod kr/mm v Armote tolikrát se změní i max rychlost. Armote však omezuje automaticky rychlost směrem dolů, směrem nahoru už ne. Uživatel může chtít z ruzných důvodů, aby rychlost byla nižší než je podle nastavení a interpolační rychlosti maximální možná. Tedy při změně nastavení kdy dojde k posunu maximální možné rychlosti nahoru (při snížení mikrokroku na driveru), je třeba ji nastavit i na příslušných místech a i v určitém pořadí.
tedy napřed nastavit převod kr/mm a pak nastavit Vmax (Armote zkontroluje zda-li je možné podle interpolační rychlosti a převodu kr/mm dosáhnout Vmax, pokud ne, omezí ji na maximální dosažitelnou hodnotu). Rychlost při polohování se bere ze Společných parametrů obrábění a omezuje ji zase Vmax, tedy po nastavení převodu kr/mm a Vmax je potřeba nastavit rychloposuv ve Společných parametrech obrábění. Jinak je možné že Vmax bude vyšší, než rychloposuv a stroj při polohování nebo při přejezdech rychloposuvem bude jezdit pomaleji, než co je možné nastavit pro pracovní posuv omezený rychlostí Vmax.
K mikrokroku a rychlostem. Kolikrát je jiný mikrokrok a převod kr/mm v Armote tolikrát se změní i max rychlost. Armote však omezuje automaticky rychlost směrem dolů, směrem nahoru už ne. Uživatel může chtít z ruzných důvodů, aby rychlost byla nižší než je podle nastavení a interpolační rychlosti maximální možná. Tedy při změně nastavení kdy dojde k posunu maximální možné rychlosti nahoru (při snížení mikrokroku na driveru), je třeba ji nastavit i na příslušných místech a i v určitém pořadí.
tedy napřed nastavit převod kr/mm a pak nastavit Vmax (Armote zkontroluje zda-li je možné podle interpolační rychlosti a převodu kr/mm dosáhnout Vmax, pokud ne, omezí ji na maximální dosažitelnou hodnotu). Rychlost při polohování se bere ze Společných parametrů obrábění a omezuje ji zase Vmax, tedy po nastavení převodu kr/mm a Vmax je potřeba nastavit rychloposuv ve Společných parametrech obrábění. Jinak je možné že Vmax bude vyšší, než rychloposuv a stroj při polohování nebo při přejezdech rychloposuvem bude jezdit pomaleji, než co je možné nastavit pro pracovní posuv omezený rychlostí Vmax.
Video z testíku osy X .
http://www.youtube.com/watch?v=x46DzuHBHIw" onclick="window.open(this.href);return false;
Miloš.
http://www.youtube.com/watch?v=x46DzuHBHIw" onclick="window.open(this.href);return false;
Miloš.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
V pohode, dal te to ani pustit nemuze, nic spatne nedelas! Max. ppps (100k) ti pri tomhle mikru vic neumozni. Rekli jsme, ze se od tohodle maxima
odpichnem, nepujdeme vys a zkusime treba vetsi akceleraci, start-stop a R1. Jeste se o to zkus oprit, jestli to ma nejakou silu
.
Ta sila (rozumna) by mela pusobit pri rozjezdu i maximalce. Rozumna myslim na zlomeni nastroje, ne, ze dedek taha ripu
, jako v ty pohadce.
M.
odpichnem, nepujdeme vys a zkusime treba vetsi akceleraci, start-stop a R1. Jeste se o to zkus oprit, jestli to ma nejakou silu

Ta sila (rozumna) by mela pusobit pri rozjezdu i maximalce. Rozumna myslim na zlomeni nastroje, ne, ze dedek taha ripu

M.
Jak říká mirek, teď už nic špatně neděláš, testovací GVE84 prostě nedokáže vygenerovat víc kroků/s při nastaveném mikrokroku 4000/ot. jak výsledná rychlost 83,3333 mm/szami píše:Tak jsem to vyzkoušel s těmi 4000. Nějak mě to nechce pustit přes těch 83 mm/s. Asi zase dělám něco špatně.![]()
Ale myslím si, že to je stejně asi maximum.
Miloš.
Pokud tato rychlost bude dostatečně podpořena silou a větší akcelerací než 300 mm/s^2, tak je to asi maximum co ti "testovací balíček" z GRAVOSu nabízí a velmi pochybuji, že seženeš u konkurence motor obdobné síly v kombinaci se spolehlivostí řízení.
Jak jsem psal o několik stránek dříve, osobně bych byl spokojen s rychlostí 70 mm/s, což tyto výsledky nevylučují. Motor který testuješ je dost dobrý, dvoufáz se stejným kroutícím momentem nedosáhne 2/3 tvých výsledků.
jen tak mimochodem kolik mají zrychlení profi stroje? když píšou v některých propagačních listech třeba 1g tak to skutečně dá 10m/s2 ? tedy třeba 30x větší zrychlení než tohle? nebo to je nějaká jiná hodnota? někde jsem viděl i 3g .. samozřejmě chápu, že je to jen a jen o motoru zajímají mě reálné hodnoty z praxe z běžné frézy?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Takže jsem to šel vyzkoušet. Zkusím to trochu srozumitelně popsat.
Nastavení: driver 4000/ot., 1200kr/mm, rychlost 83mm/s, akcelerace 400
Pokud jsem zatlačil na portál ještě před rozběhem, tak při rozběhu ztratil kroky (cukl ale hned se zastavil).
Pokud už byl portál v pohybu, nepodařilo se mi ho zastavit ani největší silou co jsem schopen vyvinout.
Nastavení: driver 4000/ot., 1200kr/mm, rychlost 60mm/s, akcelerace 400
Při tomto nastavení už se mi nepodařilo zastavit portál ani při rozběhu.
Nastavení: driver 4000/ot., 1200kr/mm, rychlost 83mm/s, akcelerace 200
Tady se situace při rozběhu zlepšila ale tak půl na půl. Několikrát se mi podařilo při rozběhu portál zastavit.
Pokud už portál běží...těžko ho něco zastaví,,,
Nejháklivější je to při rozběhu. Hledal jsem něco, čím bych imitoval zlomení nástroje, ale nenašel jsem nic vhodného a ani jsem nevymyslel jak to upnout abych něco dalšího nepoškodil.
Motor je to super, předčil moje očekávání ve všech směrech.
Nastavení: driver 4000/ot., 1200kr/mm, rychlost 83mm/s, akcelerace 400
Pokud jsem zatlačil na portál ještě před rozběhem, tak při rozběhu ztratil kroky (cukl ale hned se zastavil).
Pokud už byl portál v pohybu, nepodařilo se mi ho zastavit ani největší silou co jsem schopen vyvinout.
Nastavení: driver 4000/ot., 1200kr/mm, rychlost 60mm/s, akcelerace 400
Při tomto nastavení už se mi nepodařilo zastavit portál ani při rozběhu.
Nastavení: driver 4000/ot., 1200kr/mm, rychlost 83mm/s, akcelerace 200
Tady se situace při rozběhu zlepšila ale tak půl na půl. Několikrát se mi podařilo při rozběhu portál zastavit.
Pokud už portál běží...těžko ho něco zastaví,,,

Motor je to super, předčil moje očekávání ve všech směrech.