hledám zájemce o spolupráci při výrobě frézky

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
RaS

4. 5. 2011, 2:31

Asi před půl rokem jsem se s kolegou který má obráběcí firmu rozhodl pro stavbu frézky, já zajišťoval nákup dílů na ebayi, nákup materiálu zušlechtění, kooperaci velkého obrábění, které jsme neuměli udělat atd .. on měl zajistit většinu přesného obrábění, situace se ale změnila a ten kolega už do toho se mnou nemůže jít..
takže stojím teď před rozhodnutím co a jak dál?
polovinu dílů které jsem nakoupil a jsou na cestě z USA sem ( cca 400kg komponent - špičkové předepnuté lineární vedení THK, přesné předepnuté kuličkové šrouby, harmonické převodovky, spoustu ložisek atd v celkové ceně cca 150000) prodat
a nebo sehnat někoho kdo do toho půjde se mnou..

myslím si že druhá varianta je pro mě určitě lepší neboť pokud se bude vše dělat dvakrát bude to levnější, a hlavně ubylo by mě mnoho starostí

tak se touto cestou ptám jestli by se nenašel někdo takový? ideální někdo kdo by se do toho zapojil stejně jako ten předchozí kolega tzn někdo kdo má možnost obrábět ať už doma jako živnostník a nebo třeba ve volné chvilce v práci a tohle by pro něj byla třeba zajímavá možnost jak přijít k frézce..

pro představu o vlastním stroji, asi to už nebude zapadat moc do kategorie hobby neboť svými rozměry, provedením a cenou budou trošku jinde..
v plánu je tzv stolová frézka kdy na základně jezdí stůl v X a Y a vřeteník jezdí po sloupu upevněném na základně rozjezdy cca 650x650x650, v druhé etapě přibyde kolébka s rotačním stolem a vznikne 5ti oska na toto vše už je nakoupena většina funkčních dílů.. bližší informace pořeším s případným zájemcem..

děkuji
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS

8. 5. 2011, 8:00

pro upřesnění přikládám fotku.. pár lidí si pod pojmem stolová frézka představilo něco co si položej doma do obýváku na stůl.. tohle půjde těžko..takhle nějak vypadá nezakrytovaný stroj..
Přílohy
freza.JPG
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
bobik

8. 5. 2011, 8:44

Já ti radím prodat komponenty a do takové akce se vůbec nepouštět. Vem úvěr a kup použité CNC. Naber zakázky a za rok dva to máš zaplacený. Maximálně dodělat tu pátou osu, ale to znamená vyměnit řídící systém, nejspíš i motory.
Nějaké použité CNC o podobných parametrech koupíš i za 300 000Kč. Nevěřím, že bys to byl schopen udělat levněji. A stavba ti potrvá rok, dva.
Jinak jak jsi dospěl k požadovaným pojezdům? Takový typ CNC má u osy X zhruba 1,5-2 delší pojezd, než Y.
RaS

8. 5. 2011, 9:14

dobrá rada, nejsi jediný kdo to říká a třeba si to uvědomím časem taky..

po použitém cnc koukám už asi rok a nic vhodného jsem nenašel.. když opomenu šroty které jsou na výměnu řídícího systému a komplet GO.. druhý problém je, že většina strojů má základ třeba 1500x1800 když to obalím krytama já pro úsporu místa jsem tam třeba na 1800x2000 a vše co někde překáží (chlazení, mazání elektronika atd) dám tam kde je místo, to že to třeba bude obtížně přístupné respektuji.. kdežto výrobce takovouhle mašinu obalí krytama a bude mít něco zprava něco zleva všude dveře a celkový rozměr bude 3x2,5m + potřeba spousta místa kolem a já docela řeším místo..

druhý můj pohled na věc je ten, že se neživím obráběním mám to jen jako koníček a nástroj k výrobě pro další můj koníček.. takže i výroba toho bude koníčkem.. to že to bude trvat dva roky mě v podstatě nevadí.. prostě se něco děje a o to jde.. nedokážu si představit že bych si vzal úvěr na mašinu a sháněl zakázky a začal se živit obráběním.. pokud obrábím dva dny v týdnu je to zábava pokud bych u toho stál denně byla by to otrava.. mám práci jinou .. mimoto o peníze mě taky zas tak nejde..

třetí věc je ta, že mám spoustu kontaktu a knowhow to co někdo vyrobí za tisíce, já mám ve formě nějakých protislužeb atd.. sice to někdy trvá, ale dá se to.. kdybych takovouhle možnost výroby neměl tak bych se do toho nikdy nepouštěl a cenově by to vyšlo draze, takhle si myslím že za tu cenu 300000 to postavím.. teď mě trošku nabouralo plány to, že kolega do toho nepůjde, proto jsem se poptal tady.. třeba se nějaký jiný blázen najde..

jinak k rozjezdům ano většina těchto strojů má pro mé účely zbytečně dlouhé Xko, většinou je to tak 1,5-2Y ale není to pravidlem, je dost obráběcích center této konstrukce které to mají podobně jako plánuju já.. to jsou rozměry dané lineárama které mám.. já obrábím kruhové placky průměru třeba 350mm a tak potřebuju Y alespoň 400 a sehnat taková stroj aby měl Y 400 to už je z kategorie těch velkých a to je prostě kráva.. druhá věc je motory .. taková mašina pak má obrovský příkon..

plánoval jsem koupit nějaký šrot z něj vyhodit vše a použít jen tělo, osadit novým řízením atd.. jenže nic vhodného za adekvátní cenu jsem nesehnal..
martyxxx

8. 5. 2011, 9:37

Tady máš vlákno z polského fóra popisujicí stavbu stroje podobné koncepce: http://www.cnc.info.pl/topics60/frezark ... vt1706.htm" onclick="window.open(this.href);return false; . Možná to znáš.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“