zdroj

sidonie

20. 5. 2011, 12:02

"Dobrý den,

pokud je diskuze a vlákno o zdroji z CNCshopu, tak samozřejmě komentář "něco za pár korun a plnou hlavu starostí " si vztahuji k tomuto zdroji. Paradoxně je tento typ zdroje daleko vhodnější než spínané zdroje. Pro napájení driverů s PWM regulací je nestabilizovaný zdroj s transformátorem a dostatečnou filtrační kapacitou nejlepší varianta, a to nejen z hlediska nízkého výstupního odporu ( zejména na vyšších kmitočtech, na kterých pracují PWM rwgulátory), možnosti krátkodobého přetížení, tak i z hlediska lepších vlastností při přenosu rušení v oblastí nízkých frekvencí a generování vyšich harmonických kmitočtů známých u spínaných zdrojů. A samozřejmě má také
" krásně vyhlazené napětí bez zákmitů"."

Vyjádření z oficiálních míst a z úst odborníka.
RadekV

20. 5. 2011, 12:32

Osobne muzu zdroj z CNCshopu jen a jen doporucit. Jak jsem psal mam variantu 60V / 7A. Vystupni napeti je spocitano vyborne a neprekracuje avizovanou hodnotu. Urcite napis do toho shopu a nech si doporucit napeti zdroje s ohledem na indukcnost pouziteho zapojeni. Ja osobne bych si teda v zadnem pripade nepriplacel za pulsni zdroj uz proto, ze na toroidu a usmernovaci se nema co pokazit a i kdyby, tak si to opravis sam. Samozrejme predpokladam, ze 95% domacnosti ma pripojku elektriny 230V +-5%.
Nedokazu si predstavit co by mi udelala doma elektronika, kdyby tam obcas vlitlo 400V :-(

Radek
sidonie

20. 5. 2011, 12:50

Co by ti to mohlo udělat, prostě po takové šupě vyměním dva záložní zdroje po 2500,- a do další rány jedu vesele dál. Pořád lepší vyměnit dva záložáky než veškerou elektroniku v baráku. Na ČEZu se ničeho nedovoláš, jejich trafo přece prošlo všemi testy. Záložáky mají prozatím největší výdrž, za posledních šest let jsem je měnil pouze dvakrát :)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2011, 1:25

chlapi vy me bavite :-))

soused ma malou vodni elektrarnu s pretocenejma asynchronima motorama a kdyz to "fazuje"
tak pusti vodu a kdyz se mu to "zda" tak nahodi stykac

v praxi to vypada tak ze nez otevre uplne soupe tak turbina toci jak vztekla a klinaky jen svistej
pri sepnuti stykace pak klesnou otacky brutalne dolu podle site

co si myslite ze je v tu chvili v zasuvce u nas doma :-DDDD
kdysi tata nakoupil usporky a vydrzeli presne do chvile nez se ucpali sousedovi cesle listim a tedy je musel vycistit a pak "nafazovat" svym obvilkym zpusobem :)))

a takhle to tam bylo sevsim, akorat plotynkovymu varici a podobnejm vecem to bylo uplne suma fuk
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Paik

20. 5. 2011, 2:42

To se pak ta elektrarna docela vyplati :-D
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2011, 2:44

Sidonie promin, jestli to mas az takle, nemuzes to tu obecne tvrdit a doporucovat. Reakce byla podle mne opravnena. Sami pouzivame podobne zdroje s toroidnim trafem leta a pri extremnim prepeti vyhori asi skoro vse. Pri "rozumnem", ne zarucovanem, se svari/prerusi ochranny varistor a blikne pojistka.
U spinaku, co jsem zminil, pisou myslim 88-264VAC. Tak by "zakukal" stoprocentne taky a nic nevyresil.
Co se tyka vlastnosti obou reseni, je na obecnou diskuzi, sam nemam potrebne znalosti. Vsechno ma sve pro a proti a oboji funguje.
Myslim, ze 99% uzivatelu ma napeti v poradku.
Uvedu jen jeden extremni pripad z nasi praxe.
Jacisi opravari odrizli trubku, pres kterou byl (nejspis spatne) pripojen stred soustavy. Odeslo toho dost, snad pry i zarivky litaly ze stropu.
U naseho zarizeni s toroidem to tak nebolelo. Varistor a jeden budic. Co je zajimave, ze po mnoha letech byla na stejnem zarizeni zavada a zrovna tohle trafo melo asi "zavitak"a muselo se vymenit. Byl to jediny toroid, ktery jsme kdy za spoustu let menili.
Kilovolt
Sponzor fora

20. 5. 2011, 5:57

2 sidonie: nenapadlo tě někdy zadat do gugla sousloví přepěťová ochrana? U silnoproudu se rozlišuje do kategorií A,B,C a umísťuje se jak do elektroměrového rozvaděče,tak do domovního a pak i do zásuvky.Krom toho existují různé součástky a zapojení s nimi (transil ,trisil a jejich aplikace),které přepětí docela dobře potlačí-buď absorbují nebo vyhodí jistič, takže pohledej.

PS:vím,že s rozvoďákama nejni rozumná řeč.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
sidonie

21. 5. 2011, 9:25

Pánové, děkuji za všechny vaše rady. Přepětí bychom měli vyřešeno, i když kvalitní prodlužka s přepěťovkou u mě moc dlouho nevydrží, tak jsem moc zvědav, co mi poradíte lepšího než záložní zdroje na podpětí. Tak a snažte se, já se trápil dost dlouho a myslím, že dokud se nepřestěhuju, tak se ještě dlouho trápit budu.
Kilovolt
Sponzor fora

22. 5. 2011, 12:10

Jooo radit to já umím :D .A teď vážně-podpětí by tolik nevadilo (pokud se bavíme asi o 20 %) ,většina spínanejch zdrojů to dorovná..Krom toho pokud má někdo drivery napájený "klasickým" zdrojem s toroidem ,tak na výstupu zdroje se podpětí zmenší o převodový poměr trafa ,což dělá při 230V vst a 20% odchylce 46V-na sekundáru to při 22V (můj případ) udělá asi -4V,po usměrnění a vyhlazení mám na výstupu asi 25V místo 32V-takže to moc neuškodí .Na předpětí ti prodlužka moc nepomůže (proto se používá ta třístupňová ochrana).No a tobě sidonie holt nezbejvá nic jinýho,než boj s větrnými mlýny-teda rozvoďákama,protože jak řekl radekv ,podle norem má bejt odchylka 5% a s tím ty můžeš operovat při stížnosti,popřípadě žádosti o náhradu škody.

PS: http://www.tzb-info.cz/1775-standardni- ... omu-a-bytu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,5754.0.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.michael-riedel.cz/kruhove-re ... 55269.html" onclick="window.open(this.href);return false;
PPS:stejně si myslím,že zdroj s toroidem je lepší,než spínanej :D
sidonie

22. 5. 2011, 10:43

To můžu, to máte pravdu, ale je mi to prd platný, protože nejsem schopnej ničím doložit kdy a o kolik přesně se odchýlilo napětí od normy. To že mám na přímotopech spálenou barvu do karamelové hnědé, když původní byla sněhobílá nikoho nezajímá, spálenou topnou spirálu taky neberou v potaz, elektronika co má záruku, tak ti doporučí reklamovat, která ji nemá, tak pokrčí rameny a s úšklebkem procedí něco o starým krámu. Prostě to nemá cenu se s nima hádat, elektroniku mám za záložákama a co nepokryje výstup záložáku, tak alespoň vytahuju ze zdi, třeba pračku, s tou jsem si už taky něco užil. Třikrát se projela do servisu a vždy po zapojení prala bez sebemenší chyby, odvezu ji dom, týden je většinou klid a pak už nejde kolikrát ani spustit, lépe řečeno jen v cyklu napouští vodu a bubnem ani nepohne. Chtělo by to pořádnej blesk do trafa, aby ho musely vyměnit a snad budu mít na chvilku pokoj.
Ferrit

22. 5. 2011, 3:32

sidonie píše: - nejsem schopnej ničím doložit kdy a o kolik přesně se odchýlilo napětí od normy -
- pořádnej blesk do trafa, aby ho musely vyměnit a snad budu mít na chvilku pokoj.
Tak to jsou dvě roviny řešení -
tu první řeší jednoduchý dataloger - třeba z PICAXE a následný spor ?!?
tu druhou partička darkerů. :lol:
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
Kilovolt
Sponzor fora

22. 5. 2011, 4:43

Ten datalogger nebo registrační voltmetr by byl východisko-jen musí mít certifikát-viz diskuze elektrika.cz-bohužel ani jedno z řešení není jednoduchý-buď náročný na trpělivost,nebo finance.Pak mě napadlo vyhledat nějakýho soudního znalce přes energetiku,proože donekonečna kupovat ups je taky pruda.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2011, 6:27

Zdar Ferrite, co je "darker". Je mi blby se zeptat kluka, urcite by mi odsekl, to je jasny, ty to nevis?
Jinak preju zdar ve zdravi, at je lip.
Jinak na ty vjeci musi byt "autorizovana osoba" a protistrana, silny distributor, si jiste poradi "autorizovanejsim" posudkem.
Ja bych to videl na "energeticky ostrov" a nas.at jim :D .
Mluvim o tom leta, kupovat barel petroleje do lamp a stabilaku, pytel fazoli, svicky a patrony na "lov" masa, jako na Klondiku.
Ale doma by mi to asi neproslo,tahle revolta a pych. Ale je to uplne od tematu, tak treba v "hospudce", kdyby chtel nekdo pokecat...
RaS

22. 5. 2011, 7:33

jestli není třeba darkeři označení jisté skupiny lidí, kteří běžně někde něco rozebíraj odnášej atd.. vycházejícího z anglického slova darker=tmavší .. jinak mě taky nic nenapadá...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
bobik

22. 5. 2011, 7:39

To jsou mladící, co se baví zkratováním el.vedení a uvedením nějakého města do tmy. Odtud to pojmenování.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“