reprap a podobne

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
gnat
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2011, 5:23

Neměl by někdo na prodej trysku k extruderu ? Chtěl bych zkusit dát extruder na klasický CNC router.
SABLE-2015
ledvinap

6. 4. 2011, 2:06

gnat píše:Neměl by někdo na prodej trysku k extruderu ? Chtěl bych zkusit dát extruder na klasický CNC router.
Zkusil bych kontaktovat Josefa Prusu (http://josefprusa.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;). Pred nejakou dobou se vyskytoval tady na foru, ale uz tu dost dlouho nebyl.
Druha moznost je http://www.easycnc.cz" onclick="window.open(this.href);return false;, driv myslim meli extrudery v eshopu, za zeptani to stoji.
drk222

26. 4. 2011, 5:26

Průšu jsem kontaktoval, odpověděl krátce ve smyslu že nemá moc času a že přednáší o reprapu po univerzitách.
Osobně se mi nejvíce zamlouvá tohle "http://www.mendelfactory.com/product_in ... cts_id=233". Má to být vše pod GPL2, ale k téhle verzi jsem dokumentaci zatím nenašel takže ji zkusím spíchnout z toho co o tom zatím vím (z předchozích verzí a fotek). Co se týká ozubených kol, tak navrhuju vlastní verzi zkombinovanou z "accasible wader extruderu" od člověka s nickem greg. Budu muset vymyslet jak to dostat na stávající vozík a jak opravit chyby ve stávajícím návrhu, ale to by neměl být nepřekonatelný problém.
Modely a výkresy dělám a Alibre cadu. Pořídíl jsem si personal verzi a na modelování a následný převod do stl se to zdá v pohodě. Jediné c mě štve je nedotažené 2d (ale na to mám jiný cad) a ořezané formáty pro import. (převádím jinde.)
Taky jsem objednal "casted" (nemají otvory, ale of toho má člověk vrtačku) plastové díly od někud z Ukrainy přes ebay, tak jsem zvědav jak dopadnu.
Jako elektroniku mám nakonec v plánu pořídit kompletní stavebnici zase odněkud z Holandska, obsahující vše včetně krokových motorů a desku s mikroprocesorem (tohle musí počkat než mi dojdou peníze na ebay účet).
gnat
Kontaktovat uživatele:

26. 4. 2011, 11:05

Jo to vypadá dobře. Ten Alibre jsem si pořídil taky. Na elektroniku jsem jako základ použil Arduino Mega a chci to připojit na stávající drivery.
SABLE-2015
drk222

7. 5. 2011, 10:11

Přídil jsem součástky na RAMPS elektroniku + polotovary na plastové díly. Na cestě jsou ložiska a spojovací materiál.
Extruder mám předělaný v alibre. Tryska bude modulární mosazná po vzoru Mk6, zbytek je opravená a dodělaná varianta wader/gregs extruderu.
drk222

24. 5. 2011, 11:01

Takže:
Elektronika RAMPS 1.2 (spájeno, zatím netestováno).
Materiál plastových dílů, blíže nespecifikovaný polymer na bázi Uretanu. Polotovary jsou odlité.
Prozatím zkompletována část osy x a kostra. Bude následovat vyvážení a nastavení rozměrů.
První zkušenosti, nekupovat odlitky místo vytištěných dílů a zkontrolovat jaká bude kvalita. (Strávil jsem jen 4 odpoledne obrábění jednotlivých dílů a ještě je potřeba si s každým pohrát mikrobruskou a smirkovým papírem...) Nezdá se mi ani jako dobrý nápad ty díly přesně frézovat z kovu. Konstrukce celého zařízení místy docela počítá s pružností plastu (zvlášte valivá vedení alá "kolejničky").
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Obrázek

Momentálně přemýšlím, kde sehnat Al desku 250*250mm T5 nebo T6, na stůl, celou tabuli 2*1m nemá cenu kupovat. Taky mě nenapadlo jaký problém je koupit těsnící Cu kroužky pod M6 (6/9-1mm), silikonový tmel do 300°C, teplovodivou pastu do 300°C a pásku z polyimidu, nebo jiného materiálu, která snese +-250°C a nebude stát majlant.
RaS

24. 5. 2011, 3:42

Al desku ti uříznou jakou chceš třeba ve firmě Valsteel a pošlou na dobírku.. určitě jsou i jiné já kupuju zde..
měděné podložky zkus lepší autodíly to je běžný sortiment, já mám krabici měděných podložek a tyhle jsou součástí.. tu krabici co mám prodává občas někdo na aukru buď Cu nebo Al a různé velikosti stojí to něco kolem 150kč kroužků tam je asi 100
tepluodolnej silikon rovněž můžeš zkusit silikon na motory v autodílech..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Pruduch

25. 5. 2011, 6:33

...a polyimidovou pásku běžně dodává číňan (třeba http://s.dealextreme.com/search/high+temperature+tape" onclick="window.open(this.href);return false; ), za cenu cca desetinovou oproti GM a spol. No a máš to komplet ;) .

PS: Cu kroužky seženeš v největším výběru v prodejně hydrauliky (Hansa a podobně), dále dodávají firmy co prodávají těsnění (Sittech apod.), nebo prodejny typu Agrozet.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2011, 6:39

ty pasky to neni polyamid ale kapton
ted by se ti to melo lip hledat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pruduch

25. 5. 2011, 7:19

kapton = polyimid (...imid, ne ...amid), má to napsaný správně ;) .
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2011, 8:25

Omlouvam se, blbe ctu
Pod nazvem kapton to znam pod polyimid ne doporucuju teda stejne hledat slovicko kapton

Potvrzuje google se 78 000 vysledky pro polyimid a skoro 1.2 mil. Pro kapton
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
ledvinap

25. 5. 2011, 10:23

Pruduch píše:...a polyimidovou pásku běžně dodává číňan (třeba http://s.dealextreme.com/search/high+temperature+tape" onclick="window.open(this.href);return false; ), za cenu cca desetinovou oproti GM a spol. No a máš to komplet ;) .
U te deal-extreme pasky bych radeji nejdriv trochu zagooglil. Mam pocit, ze ve foru byla zminka, ze nektera 200C nezvladne (jinej material?)
drk222

25. 5. 2011, 11:35

Ono u te polyimidove pasky je dulezite, co je použito jako lepidlo. Ty levnější mivaji lepidlo co nesnese vyssi teplotu. Me by melo stacit 250°C.

Jinak koukal jsem ohledně toho stolu a dělají vyhřívaný stůl z pcb spoje. Prostě 213*213mm oboustranný tišťák , na jedná straně v původní podobě jako deska stolu a na druhé serpentina s odporem +-4ohny jako topné těleso. Tím by se dost eliminovala potřeba duralové desky. Akorát chtějí 40euro za ten tišťák + doprava z německa. Přemýšlím jestli by mi to někdo v brně nevyrobil levněji (oboustraný tišŤák 0,35um co snese 150°C, jedna strana ponechaná měď druhá cestičky s topným tělesem + na obou nanesená nějaká ochranná vrstva aby měď nekorodovala (nejspíš nepájivá ochrana).
http://www.reprapsource.com/en/show/6403
Doma tohle dostatečně přesně nemám šanci spáchat nehledě na cenu polotovaru.

Btw. seřizoval sem rám a zjistil, že ty tyče o délce 495mm pro osu x měly být spíš 490. I v 3d modelu zasahují do ložisek, takže to budu muset rozdělat a zkrátit...
drk222

25. 5. 2011, 11:44

Btw. jaký máte zkušenosti s tím dealextreme? Mně nějak není jasné, jak mohou doručovat zadarmo něco co stojí míň než pošta k nám? Můžete mi to někdo vysvětlit jak to funguje?
packa

25. 5. 2011, 11:56

s duralem bys měl velkej problém musel bys jej nahřejvat, ty potřebuješ teplou desku dural by ti to chladil , já to skoušel na fréze , extruder byl duralový válec doněj mimo střed zavrtaný keramický těleso z kotlíku na cínování a digi termostat, ( tělesa ještě mám)
posuv drátu byl přez vroubkovanou kladku přímo na krokáči a proti němu kladka u ložiska s nastavitelným přítlakem , tisk na dural nebyl naprosto možnej , odlupuje se to dřív než je šance tisknout další vrstvu.( matroš PLA) tisknul jsem na jednostranný kuprextit na stranu bez mědi , lehce jsem jej ještě zdrsnil smirkem,
vytisknul jsem pár písmenek , kvalita nic moc , neměl jsem čas na hraní a ted už nemám vůbec ( přestavba domu)
tak mě napadlo at ti ten tišták někdo tady projede na CNC gravírovací jehlou cesty bych nechal sylný tak 3-4 mm a musí to chodit , a práce na deset minut.
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“