Mám trochu problém,
na tiskárně mi odešel plastový proužek s dílky který slouží dává informace enkodéru o poloze.
Bohužel originál stojí nesmysl a náhrada má jiný počet dílků ( tiskne mi to ted o 10 % širší), Poměr dílků je u starého 11 a u nového 10 na určitou dráhu. Dokázal by někdo udělat picku která by to dokázala kompenzovat?
Úprava počtu impulsů enkodéru
Obavam se, ze uprava signalu nebude jednoducha. Slo by pridat kazdy jedenacty pulz, ale kdo vi, jak to vyhodnoti elektronika. Nebo udelat fazovy zaves a odvozovat spravnou frekvenci, ale regulacni smycka motoru na to muze reagovat dost nestastne. Navic ve snimaci budou jen fototranzistory, takze by pravedopobne bylo treba resit analogovy frontend.
Mozna je to zajimave hrani, ale pri cene tiskaren se to rozhodne nevyplati.
Mozna je to zajimave hrani, ale pri cene tiskaren se to rozhodne nevyplati.
no ono to neni na tiskánu za pár korun, ( pořizovací cena 2mil), ale za originální plastové pravítko chtějí 30 tis a to se mi fakt dávat nechce. Kdybych se dostal do servisního meny možná by tam bylo nastavní počtu impulsů ale nevím jak se tam dostat a zda to tam vůbec je.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
Pak by ta elektronicka cesta mozna fungovala. Bylo by treba podivat se, jake signaly jdou z encoderu (v teto cenove relaci uz by mohl byt tvarovac primo v nem) a vymyslet, jakym zpusovem se signal bude prevadet (asi digitalni fazovy zaves). Zustava otazka, jak si s tim poradi zbytek tiskarny ...lubos píše:no ono to neni na tiskánu za pár korun, ( pořizovací cena 2mil), ale za originální plastové pravítko chtějí 30 tis a to se mi fakt dávat nechce. Kdybych se dostal do servisního meny možná by tam bylo nastavní počtu impulsů ale nevím jak se tam dostat a zda to tam vůbec je.
taky mě to napadlo nechachat to udělat , počet dílků řeším. Čekám na kámoše co mi to naskenuje protože to pořádně v ruce nezpočítám, zatím to vypadá na 250 dílků na palec.
Druhá věc je že to potřebuju 2500mm dlouhé.
Druhá věc je že to potřebuju 2500mm dlouhé.
IQ156
IQ156
Na osvitku jsem chodil do http://www.winter.cz" onclick="window.open(this.href);return false; , jestli umí tak dlouhou nudli to nevím. Pro informaci cena za 1cm délky je 3Kč (šíře 30cm).
U osvitky může být problém s absolutní přesností (roztažnost filmu). Přesnější bývá fotoplotr, který používají výrobci plošných spojů. Mají taká silnější folii, ale cena bude podstatně vyšší.
Pásku nafoť společně s měřítkem, pak se to bude na monitoru líp počítat.
U osvitky může být problém s absolutní přesností (roztažnost filmu). Přesnější bývá fotoplotr, který používají výrobci plošných spojů. Mají taká silnější folii, ale cena bude podstatně vyšší.
Pásku nafoť společně s měřítkem, pak se to bude na monitoru líp počítat.
Tak podle posledního měření je rozlišení 200 dpi ( já mám 180dpi). Ještě zkusím senhat někde jiné pravítko a pak uvidíme co s tím.
IQ156
IQ156
Zkus na eBay vyhledat encoder strip, dají se sehnat různé pásky třeba tady je 2.5m na Rolanda, ale DPI neuvádějí: http://cgi.ebay.com/Roland-linear-encod ... 3cb81d8dc9" onclick="window.open(this.href);return false; .
Už jsem mu psal, zatím se neozval. Je pravda že to nikde moc neuváděj jen typ pro co je to určené. Když jsem řešil s oficiálním prodejcem stroje ze kterého ten můj vychází otázku jaký je tam vlasně rozlišení taky nevěděl. Bohužel jsou dnes servisáci jen obyčeníjní vyměnovači dílů a když to neni ten první tak budou měnit dokud to nezačne chodit.
IQ156
IQ156