reprap a podobne

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
ledvinap

6. 6. 2011, 4:45

drk222 píše:Tak to vypadá na první vážnější problém. Po zapojení a připojení k arduino desce, jsem vcelku bez problémů zkompiloval fw a nahrál ho do arduina. Teď zkouším ovládat pohyby krokových motorů přes repsnapper. Připojím se k desce na nastavených 115200b. pošlu mu příkaz aby popojel o x mm a nic, motor místo aby se točil tak se ani nehne. Je v něm proud a síly má dost ale drží pozici. Jinak ihned poté co zapnu ovládání tak zdroj z kterého to napájím (400w pc zdroj 12v větev) jakoby začne mírně pískat a motory se hned zaseknou, resp v nich mírně cuká. pokud se odpojím , od ovládání tak to přestane. Teď špekuluju čím by to mohlo být. Zkontroloval jsem 2x zapojení podle výrobce motorů i driverů a zdá se ok. Malým proudem to asi taky nebude. Zkoušel jsem dva firmwary jak tesla tak kliment (měly by být přednastavený, přidal jsem tma jen tři řádky ohledně koncových dorazů) a taky to nevypadá že by to bylo tím...
Chtelo by to zmerit, zda jdou z arduina spravne signaly. Mel by stacit multimetr, zkontrolovat, zda ENABLE je 0V (asi je, jinak by motory nedrzely), pak se podivat zda se meni DIR pin. Monza pri krokovani pujde zmerit i signal STEP, pripadne pouzit LED a tak 1k odpor (proti gnd i 5v, blikani by melo byt pohodlne videt).
Pak zkusit bez arduina pripojit 12V a 5V a zkusit step signaly generovat rucne (radeji drat s 1k odporem, pokud si veris, staci drat). Pripadne pokud ti nedela problemy elementarni programovani arduina, tak si napsat kratky program, ktery jen nastavi piny ENABLE a DIR a bude generovat pulzy na STEP.

Firmware je napsany celkem prasacky, rozhodne si over, ze spravne komunikujes (M115 a M114 vraci zpet info), take bych se podival na endstopy (podle konfigurace), po provedeni G1 a M114 by melo byt videt, ze se firmware pokusil nekam popojet.

Piskani zdroje .. rozhodne zmer, ze na vystupu je 12V. Nektere pocitacove zdroje mely problem, ze potrebovaly nejakou minimalni zatez na primarni vetvi (byvalo to 5v, ted mozna 3.3V). Bez teto zateze se zdroj nerozbehnul nebo se choval 'divne'.
ledvinap

6. 6. 2011, 4:48

drk222 píše: Prakticky poslední co mě teď vrtá hlavou je teplovodivá pasta mezi odpor a mosaz (ty na procesor jsou jen do 125-150°C), nemyslím, že by ten silikon měl nejlepší tepelnou vodivost, takže ten by byl jen na utěsnění a přilepeni na konci díry.
Spousta lidi to resi tak, ze na odpor namota alobal. Dat pozor, aby byl jen mezi 'cepickama' (jinak hrozi prorazeni) a tak nejak pasoval do diry. Minimalne na pokusy to IMHO musi stacit. Navic je pak snazsi vymenit odpor, zalepeny odpor budes ven dostavat hodne tezko.
Pruduch

6. 6. 2011, 7:56

Já kdysi dělal topný tělíska proti zamrznutí trubek tak, že jsem v Al trubičce odpor zasypal suchým křemenným pískem (třeba z pojistek). Třeba by to šlo použít i zde...
drk222

6. 6. 2011, 9:27

Křemenný písek vede dost mizerně teplo. Zajímalo by mě jak moc dobře vede teplo silikonová pasta (je to těsnění do motoru).
Zkoušel sem jestli tymotory nemají nějak jinak zapojený vedení a nakonec sem zjistil že je nezbytně nutny nejprve připojit elektroniku a pak až zapnout repsnapper. Motory pak kupodivu jedou pekne. (Tedy zatím sem rozchodil jen osu x a y).
Další problém je ale, že osa x při příkazu "home" jede na druhou stranu než je koncovej doraz, a jinak to koncový dorazy ignoruje.
Další co sem si všim je, že driver pro osu y se nějak moc zahřívá (a to až tak že je cítit jako když se pájí).
hopik

6. 6. 2011, 9:40

pozri ten silikon tu
http://uk.farnell.com/acc/silcoset-158- ... dp/1667368" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.acc-silicones.cz/products/th ... nsfer.ashx" onclick="window.open(this.href);return false;
Radsej budem 7h rozmyslat a 1h pracovat ako opacne
drk222

7. 6. 2011, 8:41

Píší něco v tom smyslu, že až 300°C a tepelná vodivost poloviční než hliník, nicméně otázka je jestli to platí pro všechny silikonový tmely/lepidla.
Odpor jsem si nechal poslat od Němců je to 6R8 na 4W a nemá na krajích ty výrazně čepičky. U nás jsem podobný typ neviděl prodávat...

Dneska se pokusím znova zkompilovat FW a hlavně repsnapper, bo mi z nějakého důvodu padá při pokusu načíst stl.
ledvinap

7. 6. 2011, 3:35

drk222 píše:Píší něco v tom smyslu, že až 300°C a tepelná vodivost poloviční než hliník, nicméně otázka je jestli to platí pro všechny silikonový tmely/lepidla.
Odpor jsem si nechal poslat od Němců je to 6R8 na 4W a nemá na krajích ty výrazně čepičky. U nás jsem podobný typ neviděl prodávat...
Myslim, ze tepelny odpor mezi odporem a okolni mosazi neni treba moc resit. Pokud pouzijes odpor s garantovanou pracovni teplotou 350C (http://www.gme.cz/cz/w21-3r9-ji-p114-236.html" onclick="window.open(this.href);return false;) tak muze byt tepelny spad 100C mezi odporem a extruderem. Na to IMHO ten alobal staci bohate.

Take nejake odpory ma TME (http://www.tme.eu/html/CZ/dratove-rezis ... pelny.html" onclick="window.open(this.href);return false;)
drk222

7. 6. 2011, 6:03

Tak to vypadá že hlavní problém, s pohybem motorů, je firmware. Bude to asi chtít podrobněji nastudovat, "přednastavený" tonokip/tesla co je na něj odkaz z reprap.org funguje jen "tak trochu" proměnné co mám změnit podle dokumentace k mým koncovým spínačům jsem nikde v těchto FW nenašel :0(. V 5D firmware jsme je našel a nastavil, bohužel po uploadu a pokusu o řízení motorky bzučí jako do rytmu modemu a drží na místě.
Jediný nový a pozitivní zjištění je, motory se točí a drivery fungují (naštěstí). Ataky 5D firmware z nějakého důvodu , na rozdíl od tonokip, pravidelně v 2s intervalech bliká ledkou (asi se snaží abych dostal epileptickej záchvat nebo co).
ledvinap

7. 6. 2011, 6:12

Mas nejakeho favorita mezi firmware? Muzu se na to podivat, uprava pro elektroniku by mela byt na chvilku
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2011, 6:51

predchvilkou byla v telce eklama na reprap
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
drk222

7. 6. 2011, 8:56

To jo byla, jen se jaksi opomnělo říct, že těch 13kkč jsou jen úvodní náklady za materiál na stavbu a že složit to a rozchodit není jako zapnout mixér do zásuvky :0)

Favorita nemám, zkouším, nemám jak posoudit který je lepší. zkoušel jsem ty, co jsou doporučené na reprap.org pro ramps 1.2.
popravdě ani nevím jestli je lepší používat původní SW, nebo replikatorG, skeinforge či repsnapper. Jakž takž nějakou reakci se mi podařilo vyrazit zatím jen z tonokip FW v kombinaci s repsnapperem. Snažím se to řídit z netbooku na kterém je ubuntu 11.4. To samo uo sobě už není ideální, protože okno repsnapperu není zrovna přehledné v 1024*600(některá políčka jsou zmenšená na minimum). Navíc repsnapper se sice zkompiloval bez problému, ale pokud skusím načíst .stl spadne do kytek..

Popravdě bych to měl být schopen upravit sám. Jen mě mate, že informace co jsou uvedeny u jednotlivých komponent jaksi nesedí na ty FW. Jakoby každý evidentně uvažoval, že všichni používají ten jeho FW a mají stejné názvy proměnných a některé tam ani nejsou vůbec..
drk222

10. 6. 2011, 7:49

Měl bych takový dotaz. Najde se v místní komunitě pár lidí co reprap používá? Jde o to, jaký použít OS na ovládacím počítači. Jelikož na Ubuntu 11.4 mi repsnapper padá při pokusu načíst stl, přitom windows verze, zdá se, funguje bez problémů. Na druhou stranu raději bych zůstal u nějaké linuxove distribuce, přecejen win verze nebývají v nebovější verzi... Jenže u jaké.

Tak beru z5. Sedl jsem si k tomu znovu, stáhl znova přes git (snad) poslední verzi a poctivě prošel znovu všechny instalační kroky. Musel jsem všecko instalovat přes "sudo" a přidat cestu k jedné knihovně (to minule vůbec nechtělo). Teď to funguje ok, zdá se, alespoň .stl to načetlo bez problémů + je úplně jiné rozvržení oken a je to krásně čitelné i na 1024*600 netbooku (žádná políčka o výšce jeden bod atd.).
drk222

12. 6. 2011, 11:52

Po dalších pár hodinách pokusů s elektronikou. (RAMPS 1.2 + opto endstops s H21LOI -tj 1= open 0=close)
Zamlouvá se mi repsnapper (jiny SW se mi nepodařilo připojit ani k reprapu) takže testuju s ním
1. 5D firmware jsem zatím nerozchodil
2. z doporučených střídavě zkouším tonokip tesla893 případně kliment/sprinter (jeden má navíc moduly na sd kartu atd + akceleraci)
Teď hlavní problémy:
Plynuleji jede ten bez akcelerace. Pokud přidíám proud o driverů, dělá to jen větší rámus při pohybu. Ani u jednoho se mi nepodařilo donutit je fungovat s koncovými dorazy. Jediný výsledek, buď jde hýbat osami na obě strany, nebo nefunguje pohyb do "-" pokud nevložím něco mezi ledky. "Homing" nefunguje ani v jednom zpřípadů (prostě jede do mínusu dokud nenarazí na stěnu).
Co je horší, je to že se stává, že celý systém začne "pulzovat", obzvlášť pokud se předtím pokusil hýbat v jedné z os a nešlo to. Ve zhruba vteřinových intervalech jakoby pošle do motorů proud.. Prostě jede do boku (například po příkazu "home" zarazí se, motor se snaží ještě chvíli pokračovat pak přestane ale od té chvíle pravidelně "cuká" (ten interval byl jiný, kratší, s tím FW s akcelerací). Cukání samu ustane pokud odpojím zdroj či disskonektnu USB spojení s repsnapperem.

Ve fw jsem zkoušel invertovat dorazy, upravil počet kroků na osu podle řemeniček co mám a zkontroloval zda odpovídají piny procesoru s tím co mám (a to se zdá odpovídají). toj soubory config.h a pins.h ostatní jsem needitoval vůbec (navíc to má být přednastavená verze pro ramps 1.2).
jo a ještě dodám že mám připojené jen tři drivery a krokové motory zbytek, včetně rezistoru a termistoru není vůbec zapojený.

Za každou pomocnou radu předem díky.
Naposledy upravil(a) drk222 dne 12. 6. 2011, 11:58, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2011, 11:57

to vypada dost vyvojove a nedodelane,
nesel by pouzit nejaky overeny system kde by se alespon na rizeni dalo spolehnout?
ono to ostatni ladeni teplot atd bude samo o sobe dost narocne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
drk222

12. 6. 2011, 12:01

Ladění teplot náročné nebude, to jen změníš jedno číslo v programu na tisk...
Problém je v tom že prakticky nikdo nemá ve výsledku identický hw a vždy je třeba donastavit FW. Plus netuším, jestli nemám někde chybu i jinde. U mě třeba stačilo jen to, že jsem místo koncových dorazů v 2.1 objednal koncové dorazy 2.1 rev1...
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“