Má někdo zkušenosti s vytvářením vlastních cyklů pro Sinumerik 840D?
Konkrétně -Jak dostat vlastní obrázek do systému,aby v něm šly zadávat hodnoty do cyklu ?
výroba cyklů
samouk, mohl by si vysvětlit co to je výroba vlastních cyklů? Zatím trochu znám jenom použití cyklů v Sinumeriku 840D, které jsou vestavěny v tomto řídícím systému a to povětšině jenom soustružnické. Například: Cycle83-vrtání hlubokých děr, Cycle93-zápichy, Cycle96-závitový zápich, používá se pro závity k čelu. Cycle95- oddělování třísky, tedy hrubování, případně hrubování s následným dokončením, Cycle97-řezání závitu, atd. O vlastní výrobě cyklů zatím nic nevím. Jinak se dají ještě vytvořit programy s použitím parametrů, pokud si ještě pamatuji, dají se použít pro obrábění součástí stejného tvaru různých rozměrů a to tak, že se pouze doplní do parametrů požadované rozměry součásti. Technologie obrábění je pak stejná, ale dle potřeby také měnitelná pomocí parameterů. Tak to je zhruba to co o cyklech vím. Jinak pro učení programování v Sinumerik840D doporučuji CAM od EMCOWinNC. Je tu o něm dostatečně popsáno a funguje i jako demo a to jak v soustružení, tak i ve frézování. Obsahuje samozřejmě i spoustu cyklů v obojím. Ještě se vrátím ke tvému dotazu o obrázku vložitelného do programu. Patrně myslíš konturu obrobku. Tak ta se vytvoří jako podprogram, tedy např. "sroub.spf" a pomocí funkce "podpora" a jejího vytvoření funkcí "nová kontura" se pak uloží v podprogramech a pak v programu použije např. v cyklu "CYCLE95" např. na řádku N120 takto: N120 CYCLE95("sroub",2,0,0,0,1,0.2,0.05,0.1,9,0,0,0). Vše se tu bohužel popsat nedá. Cyklus se pak do např. programu "sroub.mpf" , tedy hlavního programu, vloží pomocí edit-podpora-soustružení a vložení požadovaného cyklu, nebo edit-podpora a překompilovat, cyklus upraví. Dá se samozřejmě upravovat i přímo přepisování hodnot editorem přímo v cyklech. Jinak musím upozornit na úpravu programů vytvořených podporou. Pokud do nich šáhnete v editoru, nedají se už pomocí překompilování upravovat. Upravujte překompilováním pouze soubory do nichž editorem nešáhnete. Vše co sem tu napsal pak odopvídá omezenému ručení. Mé kornatění je dostatečně upgradováno mým věkem. Také su samouk a bylo potřeba mnoha hodin, než sem něco pochopil. Bohužel to je už dost dávno a momentálně mám určité zdravotní problémy, které mně brání čumět dlouho na monitor.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
tak jsem se podíval do starých záznamů a tam si vzpoměl na uložený subprogram "spryupHD.spf" zpracovaný v parametrech na upíchnutí opracovaného dílce a potáhnutí materiálu pro opracování dalšího. Ten byl ale uložen v "uživatelské cykly". Pro legraci přikládám.
- Přílohy
-
- SPRYUPHD.txt
- (1.21 KiB) Staženo 541 x
Pěkný program.Podle mé definice(jestliže se program sám rozhoduje, je to cykl)je ten tvůj subprogram cykl.Rozdíl mezi ním a Cycle95 je pouze v tom,že Cycle95 je větší složitější všestrannější a má obrázek do kterého se zadávají hodnoty.
Dočetl jsem se,že je možné vyrobit si vlastní obrázek k vlastnímu cyklu.Hodnoty do Cycle95 nezadáváš přes R parametry,ale přes obrázek.Na obrázku se ti zvýrazní část, které se týká zadávaná hodnota.
Takoví obrázek neumím vytvořit.
Dočetl jsem se,že je možné vyrobit si vlastní obrázek k vlastnímu cyklu.Hodnoty do Cycle95 nezadáváš přes R parametry,ale přes obrázek.Na obrázku se ti zvýrazní část, které se týká zadávaná hodnota.
Takoví obrázek neumím vytvořit.
samouk, díky za informaci, to jsem ani nevěděl a ani neznám. Bohužel se k tomu už v tomto životě neprokoušu. Pořád nechápu co je myšleno tím obrázkem na který se odvoláváš. Určitě to není ta kontura vytvořená v souboru *.SPF pomocí "Podpora" - "Nová kontura"???? Pokud se k něčemu prokoušeš ty, rád se s tím seznámím. Snad by to ocenili i jiní na C-N-C.
zatím jsem se v minulosti nedostal dál, než vytvořit obrys jako Subprogram. V příloze jako "Podp_1SPF.SPF" a v programu "P1MPF_1SPF.MPF" je použit CYCLE95. Samozřejmě, že těch programů bylo vytvořeno více a snad i složitějších s více nástroji a použito více cyklů a třeba i vnějších i vnitřních tvarů. To co popisuješ výše ale ještě neznám. Programy mají v příloze změněnu extenzi na *.TXT z důvodu možnosti přenosu. Pokud programy vložíš do správných adresářů v řídícím systému, se správnou extenzí, měly by fungovat. No ještě se v systému musí vytvořit správné nástroje, abych nezapoměl. To ale systém napoví.
- Přílohy
-
- PODP_1SPF.TXT
- (631 bajtů) Staženo 413 x
-
- P1MPF_1SPF.TXT
- (253 bajtů) Staženo 391 x
Hardmesr,nebavím se o kontuře.
Program P1MPF-napíšeš N10 až N67 ,potom zmáčkneš čudlík Cycle95 a vyběhne na tebe obrázek ve kterém zadáváš jednotlivé hodnoty,potom zmáčkneš čudlík hotovo.Obrázek zmizí a objeví se ti CYCLE95("PODP_1SPF",3,0,0,0.5,0.2,0.1,0.2,9,,,) v řádku N70.
Kdybych použil tvůj cyklík na upichování,musel bych editovat(měnit).Změnil bych jednotlivé R.Blbec by tam mohl změnit i něco jiného,něco smazat,přidat desetinou čárku a td.Musel by si vytvořit obrázek(kulatina se zápichem a dírou a upichovákem),do kterého by i blb doplnil jednotlivé hodnoty.Ten obrázek potom předá jednotlivé hodnoty k správným R.Hlavní program by mohl být shodný N10 až N67 a N70 UPICHOVÁNI(3,0,16,10,0,0.05,-173,0.05,0,30,,,).To je jen příklad.
Blbec nepřepisuje tvůj program UPICHOVÁNI,pouze doplňuje obrázek.
Moje cykli nejsou tak komplexní jako CYCLE95, většinou řeší konkrétní technologický problém (různě velké nálitky,hluboký zápich kulatým nožem,nastavování korekcí nože),ale neumím udělat ty obrázky.Mám obrázek na papíru se znázorněním co které R znamená.Funguje to ,ale rád bych to vylepšil.
Program P1MPF-napíšeš N10 až N67 ,potom zmáčkneš čudlík Cycle95 a vyběhne na tebe obrázek ve kterém zadáváš jednotlivé hodnoty,potom zmáčkneš čudlík hotovo.Obrázek zmizí a objeví se ti CYCLE95("PODP_1SPF",3,0,0,0.5,0.2,0.1,0.2,9,,,) v řádku N70.
Kdybych použil tvůj cyklík na upichování,musel bych editovat(měnit).Změnil bych jednotlivé R.Blbec by tam mohl změnit i něco jiného,něco smazat,přidat desetinou čárku a td.Musel by si vytvořit obrázek(kulatina se zápichem a dírou a upichovákem),do kterého by i blb doplnil jednotlivé hodnoty.Ten obrázek potom předá jednotlivé hodnoty k správným R.Hlavní program by mohl být shodný N10 až N67 a N70 UPICHOVÁNI(3,0,16,10,0,0.05,-173,0.05,0,30,,,).To je jen příklad.
Blbec nepřepisuje tvůj program UPICHOVÁNI,pouze doplňuje obrázek.
Moje cykli nejsou tak komplexní jako CYCLE95, většinou řeší konkrétní technologický problém (různě velké nálitky,hluboký zápich kulatým nožem,nastavování korekcí nože),ale neumím udělat ty obrázky.Mám obrázek na papíru se znázorněním co které R znamená.Funguje to ,ale rád bych to vylepšil.
Tady je vysvětlení jednoho ciklu
http://www.youtube.com/watch?v=fL0zfhrl1tU" onclick="window.open(this.href);return false;
Co tomu říkáte?
http://www.youtube.com/watch?v=fL0zfhrl1tU" onclick="window.open(this.href);return false;
Co tomu říkáte?