Zdravim, chci se zeptet jestli nevíte o nějakém optickém/laserovém senzoru vzdálenosti.
Abych byl konkrétní, jde mi o senzor který nepotřebuje odrazovou plošku, přirovnal bych ho spiš ke klasickému laserovému měřiči vzdálenosti jaký používají řemeslnící (stavba baráku atd...).
Abych upřesnil parametry:
- potřebuju snímat vzdálenost od 30cm do cca 5m
- přesnost kolem centimetru +-
- kdyby to byl 2Dlaser vůbec bych se nezlobil (ovšem cena pak exp.narůstá :/ )
- rychlejší odezva než u laseru co se dá koupit v baumaxu
- nějaký jednoduchý druh výstupu (tak aby to jednoduchej plošňák zpracoval)
Abych ještě napsal proč nebo spiš na co ho schánim, jsem student VŠ a moje školní práce je zaměřena na 3D modelování prostředí (což znamená vytvoření 3Dmodelu pomocí snímače vzdálenosti(né sonaru), následné nasnímání a otexturování objektů), celé by to mělo být umístěno na jednouché desce s která se dá naprogramovat v jave/c# .... tak aby měla za cíl autonomně vše nasnímat, odeslat do pc data a software vymodeluje scénu.
Jediné v čem je problém je cena, snímače. Našel jsem firmu micro-epsilon která vyrábí i 2D lasery ale cena je mimo můj rozpočet :/
Odborník na robotiku mě poradil "SICKy", ale odrazoval mě cenou.
Proto Vás prosím, jestli někdo nemáte s podobnými snímači zkušenost nebo nevíte o nějakém druhu, který je levnější jak ojeté auto tak děkuji.
Laser distance sensor
nebo klidně i jiné řešení, ale potřebuji aby na otočné konstukci (2osy) byl umístěn snímač, který by dokázal vrátit hodnotu vzdálenosti od překážky... ale pokud možno aby bylo třeba 1-100 měření za sekundu a aby měření bylo bodové (abych získal hodnotu vzdálenosti spolu se souřadnicemi otočením)
Děkuji za jakoukoli radu... cokoli...
Děkuji za jakoukoli radu... cokoli...
Jak jsem se již zmiňoval SICKy jsou sice nádherná věc, ale ta cena 550$ :/ (sice chápu, že pro většinu zdejších stavařů fréz a soustruhů to je jako cena 2 krokáčů s driverama, ale když si vemu, že to je víceméně jenom školní projekt jednoúčelovej, navíc nevim jestli to bude funkční, tak mi to přijde jako děsnej hazard)

http://cgi.ebay.com/SICK-DME5000-113-LA ... 256518bd82
Specifications:
* Manufacturer: Sick
* Model: DME5000-113
* Measurement Range: 0.15-70m
* Accuracy: +/-2mm
* Reproducibility: 0.5mm
* Light Spot Diameter: (max.) 130mm @ 70m
* Resolution: Adjustable, 0.05-5mm
* Power: 18-30VDC
* Light Source: Red Laser Diode (class II, 655nm)
* Interface: RS-422
* Features
o Short positioning processes: very fast measuring time
o High degree of system availability: highest accuracy and reproducibility
o Convenient operation startup: illuminated LCD display with diagnosis information

http://cgi.ebay.com/SICK-DME5000-113-LA ... 256518bd82
Specifications:
* Manufacturer: Sick
* Model: DME5000-113
* Measurement Range: 0.15-70m
* Accuracy: +/-2mm
* Reproducibility: 0.5mm
* Light Spot Diameter: (max.) 130mm @ 70m
* Resolution: Adjustable, 0.05-5mm
* Power: 18-30VDC
* Light Source: Red Laser Diode (class II, 655nm)
* Interface: RS-422
* Features
o Short positioning processes: very fast measuring time
o High degree of system availability: highest accuracy and reproducibility
o Convenient operation startup: illuminated LCD display with diagnosis information