G54, G55...

Odpovědět
PBr
Příspěvky: 947
Registrován: 16. 6. 2007, 8:21
Bydliště: Slovensky Grob
Kontaktovat uživatele:

21. 7. 2011, 9:48

Nazdar,

Ako prve musim uviest, ze som dost zaciatocnik v tejto oblasti, ale kedze mam profi masinu, tak musim sa ucit :) Ale tu asi potrebujem pomoc:
Takze uz parkrat som si cital manual pre system (fanuc) ohladom tychto g kodov, no akosi to skoncilo nepodarkami pripadne zlomenymi nastrojmi.
V systeme sa daju nastavit ofsety pre g54,55 az 59 tusim. g54 je pritom defaultny, takze po zapnuti je aktivny g54 (asi je ho dobre mat na 0 nastaveny tym padom), ale to je jedno.
Skusim napisat postup pri obrabani - frezovanie 3d reliefu do duralu - program je napisany tak, ze Z0 je v materiali dole, takze ofset na Z je 4mm, absolutne suradnice (G90):
- zapnem masinu, vynulujem osi
- upnem polotovar do zveraku, manualne najogujem stroj na povrch materialu, nastavim ofset g55 na 0,0,4
- manualne v MDI mode spustim prikaz g55, tym sa nastavi absolutna poloha 0,0,4
- spustim hrubovanie, vsetko zbehne OK
- kedze nemam pomerane vysky nastrojov, tak manualne vymenim nastroj, zasa najdem povrch obrobku (kedze stroj skoncil na suradniciach 0,0,100, tak iba jogujem Z)
- zasa v MDI zadam g55, abs. poloha sa nastavi na 0,0,4
- spustim program a voila, uplne to blbne, vyzeralo to tak, ze prvy G01 kod bol odignorovany, co sa aj potvrdilo, ked sme skusali manualne nasimulovat to iste.

Viem, ze inkrementalnym kodom toto sa da obist, ale preco to takto nefunguje, resp. aky je spravny postup?
dakujem za kazdy postreh...
sidonie
Příspěvky: 1010
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

22. 7. 2011, 6:16

Měřit výšku nástrojů k jedné a té samé ploše? Pokud vyměňuješ nástroje ručně, pak je možná pro tebe lepší g-kód psát s plusovými hodnotami v ose Z a nástroje zaměřovat na spodní hranu obrobku, (čelisti svěráku, povrch stolu, atd.). Pokud máš profi mašinu, měl bys mít i zásobník na nástroje. Do zásobníku naláduješ nástroje na předem definované pozice a poté upneš obrobek. Postupně zavoláš všechny nástroje, které při obrábění budeš používat a zaměříš je na jednu a tu samou plochu. Zapíšeš pro každý nástroj korekci, nástroj T1 by měl mít korekci D1 nebo podobně, ale rozhodně nemůžeš mít v korekci D1 nadefinované dva nástroje. V programu poté musíš zavolat i s nástrojem jeho odpovídající korekční sadu. G54 atd. je jen definice počátku vzhledem ke globálním souřadnicím stroje, používá se k zaměření samotné polohy svěráku na stole neboli program jede od hrany svěráku na které jsi si definoval nulové souřadnice. Nejsem si jist, ale myslím, že G54 stačí zavolat jen jednou na začátku programu, poté by se měly jen volat jednotlivé nástroje a jejich korekce + některé speciality jako poloměrová korekce nástroje pokud je potřeba.
PBr
Příspěvky: 947
Registrován: 16. 6. 2007, 8:21
Bydliště: Slovensky Grob
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2011, 8:41

No ide o to, ze ako zameram nastroj na spodku obrobku, ked je tam este material? Samozrejme sa da z-ko nulovat k celustiam zveraku, ale to uz prinasa problem presneho upnutia polotovaru.
Jasne, stroj ma vymennik, ale ten zatial este sa moc nepouziva v programe.
Nechapem teraz funkciu kodov G54,55.., aj v manuale pisu to iste, ako si povedal, ze to urcuje nulu voci nule stroja danej ref. spinacmi. Ale nikde v systeme som nenasiel taku funkciu, ze najdem manualne nulu pre obrobok (tym padom poloha masiny nadobudne urcitu polohu XYZ) a potom tieto hodnoty XYZ by sa mali dat "preniest" do hodnot pre ofsety G54.. s opacnym znamienkom. Urcite daco robim zle, len neviem co...
JJ, pokial viem, kody G5* su modalne, takze platia pokial sa nezada novy G5* kod.
sidonie
Příspěvky: 1010
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

22. 7. 2011, 10:04

Je to trochu jinak než jsi pochopil, ta G54 ti definuje polohu jen XY neboli výchozí bod programu, s výchozí výškou stolu nevím, jestli jde manipulovat, ale to k ničemu nepotřebuješ, výchozí výška se definuje pro jednotlivý nástroj do nástrojové korekce, to-jest jak jsem psal upnout kus a zaměřit špičku nástroje k nejvyššímu bodu obrobku. Poté máš plně definovaný prostor, ve kterém se budeš nástrojem v daném programu pohybovat. Používáš-li na obrobení více nástrojů, pak musí být všechny zaměřeny na stejný výchozí bod polotovaru obrobku, aby bylo možno daným nástrojem dodržet správnou konturu, vždyť je to i logické, pokud bude pokaždé jinak dlouhý nástroj a stroj bude počítat pořád s jednou a tou samou délkou/výškou nástroje, pak ti pokaždé vypadne jinak zmršený kus.

Výhodou G54 a dalších je možnost obrábění více kusů jedním programem. Na G54 máš první svěrák, na G55 dáš druhý. Do programu jen vepíšeš/zkopíruješ celý blok programu pro jednotlivý nástroj, ale s jiným výchozím bodem a nebo jednotlivé části původního programu rozepíšeš podle jednotlivých nástrojů na jednotlivé bloky, které se poté opět dají zavolat s jiným výchozím bodem jako podprogramy. Nástrojové korekce zůstanou jedny pro každý nástroj, jen si pohneš případně výchozím bodem G5* tak, aby obrábění nebylo stranově posunuto.
sidonie
Příspěvky: 1010
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

22. 7. 2011, 10:12

Ještě jednou jsem si to přečetl a už vím, kde děláš největší chybu. Pro zaměření svěráku by jsi měl použít nejlépe zaměřovací 3D sondu, kterou upneš do vřetene místo nástroje. Sonda má dotyk, nejčastěji kuličku o průměru 4 mm, ale může mít i jinou. Kuličkou se dotkneš svěráku v dané ose a pohybuješ jemně kolečkem, dokud na ukazateli sondy není nula. Jak je nula, tak jsi na požadované souřadnici pro výchozí bod G5* v dané ose.

Pro pochopení co je myšleno 3D sondou navštiv tyto stránky: http://www.microtes.cz/3d-sondy.html" onclick="window.open(this.href);return false;
PBr
Příspěvky: 947
Registrován: 16. 6. 2007, 8:21
Bydliště: Slovensky Grob
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2011, 1:14

JJ, 3d sonda raz bude...to urcite treba, zatial budem si musiet vystacit dotykom nastroja....
Aha, uz je mi to trochu jasnejsie - teda suradnice v G54 udavaju kde je momentalne nastroj voci nule v programe. To je tak OK, ak si pozres moj povodny postup, tak v podstate som robil to iste, kedze som najogoval do nuly v programe, iba Z malo 4mm nad nulou, to by sedelo. Ale preco to nefungovalo po vymene nastroja?
sidonie
Příspěvky: 1010
Registrován: 18. 12. 2009, 11:18
Bydliště: Vranová Lhota

22. 7. 2011, 2:05

Protože další nástroj má jinou nástrojovou korekci? Se mi totiž zdá, že jsi G54 nechal na původních/výchozích hodnotách stroje, jen jsi si dojel nástrojem tam kam potřebuješ a nastavil jsi nástroji referenční bod vůči použitému souřadnému systému (udělal jsi nástrojovou korekci v XYZ). To je vpořádku, takhle se to dělá, jen to musíš udělat se všemi nástroji a samozřejmě musíš mít nejprve aktivní souřadný systém, který chceš použít, jinak uděláš nástrojové korekce pro různé souřadné systémy a jsi zase tam co teď.
V MDI režimu si zavolej souřadný systém, který chceš použít, tedy G54 a poté napiš souřadnice X0 Y0 Z0 Důrazně doporučuji provádět bez nástroje a rychloposuv na 5% s rukou na central stopce. Nastavíš si blbě G54 a pak se ti klidně může stát, že nástroj zalisuješ do stolu stroje. Stroj by jsi měl najet na souřadnice a hned vidíš, kde jsi. Pak už jen nasadíš nástroj a provedeš nástrojovou korekci (zaměření nástroje). Provedeš výměnu nástroje a opět zaměříš další nástroj. Pak už by ti vše mělo sedět.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní veci kolem programovani“