já myslím že pro začátek je to velmi dobré. Podle mého retrakce nefunguje, protože matreriál filamentu je příliš teplý, tedy v heat chamber je rozteklý příliš, čímž se stane že se sice povysune filament zpátky, ale nenasaje zpět materiál z trysky, jelikož tam je příliš tekutý/teplý. Aby to nevypadalo, že si tady jenom tahám triko, připojím taky foto různých experimentů a vlevo je vidět část litého prototypu.
Příčné vroubkování páska- u nás se to prodává jako malířská, je taková žlutooranžová a v díky těm vroubkům se dobře trhá. Předpokládám že její zásadní nevýhodou bude jednorázové použití. Mě kapton vydrží opravdu dlouho, pokud ho nepoškodím při odlepování. Sice stál pětilkilo (50mm 33m role z grrf) , ale myslím že vydrží déle než celý reprap.¨
Jinak jsem na ten extruder koukal, je to hezká práce. Kdybyste přeci jen chtěl zaexperimentovat s PEEK, můžu kousek poslat.
Obecně reprap a specielně Průša mendel je zaměřen na lidi co mají hluboko do kapsy, a většina z nich nemá ani stojanovou vrtačku, natož soustruh a frézu... pro ně je potom výhodnější a ekonomičtější koupit si hotový hotend. Doby kdy byl soustruh v každé vesnici a za pár kaček na pivko někdo něco udělal, jsou definitivně pryč, alespoň tady u nás v okolí Prahy. Staří co to uměli vymírají, nebo na to už nevidí, mladí čekají že zmačkou čudlík a ono to za ně udělá samo... fabriky rozkradené... znáte to asi taky.
Těžko odhadnout jak se bude tento extruder chovat s PLA, to je daleko větší prevít a zdaleka si nenechá líbit to co ABS. Na mém kotouči je stejná značka 265°C, ale extruduji na 210, opravdu, taky s tryskou .35mm. Pokud je to více, začne se to zapékat v hotendu, tedy něco menšího to vytiskne OK, ale pokud tisknu něco většího, řekněme X motor bracket, nebo Wade blok, tak se to po deseti-dvaceti layerech zakousne a je hotovo-tedy ve chvíli kdy to hodně topí, jelikož je velký odběr materiálu. Rozborka, čištění, sborka.. A další hodiny opakovaného tisku.
V mém případě má retrakce velmi značný vliv na čistotu vytištěných dílů - pozitivní, nemusím téměř čistit náblitky. Samozřejmě nastavuji podle toho, zda potřebuji aby to bylo "hezké", nebo aby to bylo plné... třeba pro píšťalky musím mít retrakci krátkou, jinak to tu a tam udělá dírku a špatně pískaji
Nevím jak vypadá to co vám z toho extruderu leze, v mém případě je to cosi jako nit s docela konstantním průměrem, a pokud to extruduji bez pohybu motorů, krásně se samo skládá do kroužků, takže to vytvoří jakési "péro". Optimální výška trysky nad povrchem vozíku před začátkem tisku je pro mě o něco méně - cca 50-70 procent tloušťky vytlačovaného materiálu. Všechny layeru tisknu stejnou teplotou, první layer tam toho tlačím trochu víc než v dalších (viz nastavení skeinforge profilů).
Používáte-li ke generování gcode repsnapper, je to jednoznačně nesprávná cesta, skeinfoge generuje cesty o několik úrovní lépe.
S warpingem jsou problémy při objektech cca nad 3x3cm, ono jak to tam klade tu "armaturu", tj infill a jak to chladne, tak to prostě táhne z perimetru těmi vlákny při smršťování při chladnutí a má tendenci se bortit dovnitř, což nakonec při postupném chladnutí má za následek odlepení z podložky - u větších objektů už to ta spodní vrstva a perimetr neudrží.
Pokud je namísto kružnice ovál, místo čtverce skoro kosočverec .. obvykle to dělá vakl na motor pulley na Y nebo X ose (červík kloktá ve vypilované drážce v motoru).
Dělal jste prvotní kalibrace tiskem krychle o straně 1cm ? tam se pozná hodně, a mě osobně to ze začátku pomohlo mnohem víc než kalibrační tisk v balíku reprapu, ten používám až jako druhý krok, když potřebuju naladit aby díry pro matky a díry obecně měly správný vnitřní průměr.
... jak koukám na to kolo před očištením, tak ty strunky /strings/ jsou právě důsledkem té chybějící retrakce ? - strings mi to dělá jen ojediněle při tisku s PLA, ABS nikdy.
Přikládám foto jak to leze z moji tiskárny... je to z mého čtvrtého reprapu, a zároveň prvního prototypu jenž kompletně odlit z mých forem - mimo blok extruderu, aniž bych na to jakkoli sáhnul, tedy po tisku.. (gregs wade big gear) je to trochu zaprášené, ale jinak celkem OK.