Frézování PA 6 ( silon ) prosím pomoc
Dobrý den,
mám takový problém s frézováním PA (silon).Při frézování se mi neustále topí pod frézou.Nemáte s tím někdo zkušenosti? Možmá mám špatný nástroj, otáčky, rychlost posuvu nebo to chce nějaké chlazení?
mám takový problém s frézováním PA (silon).Při frézování se mi neustále topí pod frézou.Nemáte s tím někdo zkušenosti? Možmá mám špatný nástroj, otáčky, rychlost posuvu nebo to chce nějaké chlazení?
cnc pro každého
Tak tímhle jsem si taky prošel, je několik možností proč to dělá.
1/Může být tupý nástroj
2/moc otáček
3/a nebo malý průměr nástroje a potom to nedokáže vyhazovat šponu, která se pak nabalí a ucpe nástroj.
Hodně pomůže chlazení.
Řešil jsem to tak, že jsem obrobek umístil do nádrže s emulsí.
1/Může být tupý nástroj
2/moc otáček
3/a nebo malý průměr nástroje a potom to nedokáže vyhazovat šponu, která se pak nabalí a ucpe nástroj.
Hodně pomůže chlazení.
Řešil jsem to tak, že jsem obrobek umístil do nádrže s emulsí.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jestli můžete tak přejděte na POM (obch. značky Delrin, Ertacetal). Je o půlku dražší a desetkrát líp se obrábí.Tomabadon píše:Dobrý den,
Co už tu psali tak ostrý nástroj je absolutní základ. Skoro se netupí, takže se dá vyčlenit jedna sada nových nástrojů jen na plast, to je myslím nejlepší řešení. Druhá věc je, že plasty se chovají v určitém rozsahu řezných podmínek obráceně než třeba železo. Špona se méně taví při velkém posuvu, takže bych doporučil začít při 2x větším posuvu na zub než pro hliník a zkoušet ještě zvyšovat (ale bacha na plnění mezer mezi zuby aby se nástroj nezačal ucpávat). Dělají se na to dokonce speciální jednobřité frézy které se neucpou ani dost tlustou šponou, pak se dá dosáhnout podmínek, že všechno teplo zůstane ve šponě a obrobek je studený i bez chlazení a špona se na něj nenatavuje i když je sama na teplotě tavení. Další výhoda velkého průřezu špony je, že je těžší a od nástroje líp odletuje odstředivou silou a nenabaluje se na něj. Podobně je to při vrtání, do plastu se nejlíp vrtá takovým posuvem, že si člověk myslí, že ten vrták se už dávno měl zlomit.
Aleš Procháska
-
V tomto mohu také přidat svoje zkušenosti.
Na plast používám ,jak bylo již řečeno jednobřité frézy.
Na vyřezávání je nejlepší ,když má obrácenou spirálu a špony tlačí pod materiál do předem vytvořené mezery.
Nikdy se nemůže stát ,že se plast ohřeje a napeče na nástroj.
Mohu říct z vlastní zkušenosti ,že je to super.
Na plast používám ,jak bylo již řečeno jednobřité frézy.
Na vyřezávání je nejlepší ,když má obrácenou spirálu a špony tlačí pod materiál do předem vytvořené mezery.
Nikdy se nemůže stát ,že se plast ohřeje a napeče na nástroj.
Mohu říct z vlastní zkušenosti ,že je to super.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Bývá to v katalozích strojírenských dodavatelů, třeba v Hoffmannovi to je, ale jen jediný typ v několika průměrech. Používá se to hlavně na tenké plechy aby je to přitlačovalo k podložce. Klíčová slova: downcut router, negative helix angle.petrL píše:Kde tento typ nástroje s obrácenou spirálou sháníte.Nikdy jsem nic podobného neviděl.Jestli můžete dejte sem foto toho nástroje rád bych jej viděl.Děkuji.
Aleš Procháska
Ještě k tomu materiálu - díval jsem se na ceny a POM jsem nenašel s jedenapůlnásobnými ale téměř trojnásobnými ciframi oproti silonu. Určitě hledám na špatném místě (http://plasticke-hmoty.rempo.net/tyce-b ... ce-trubky/). Nevíte o levnějším? Díky.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já kupuju POM (Ertacetal, mají několik druhů které se trochu liší parametry a cenou) u http://www.tribon.cz.Jaroslav píše:Ještě k tomu materiálu - díval jsem se na ceny a POM jsem nenašel s jedenapůlnásobnými ale téměř trojnásobnými ciframi oproti silonu. Určitě hledám na špatném místě (http://plasticke-hmoty.rempo.net/tyce-b ... ce-trubky/). Nevíte o levnějším? Díky.
Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
jestli pomůžu tak já kupuji plast v deskách, nařežou na rozměr a cena za jakost 2 se pohybuje cca 50,- kg co se týče kulatin tak ty stojí tak jako silon cca 200,- za kg , výhodou tohoto mater. je že má oproti silonu stálost po obrobení nesmrštuje se časem. http://www.mepla.cz/ jinak jsem také používal ertalon ale cena v deskách byla jako silon a povrch nebyl v surovém stavu nic moc, bohužel specifikaci daných materiálů neznám zatím jsem ji nepotřeboval, nějakej vzorek bych tady našel a popřípadě na zkoušku poslal,pokud je zájem . Jo ted na to koukám "tribon" Stará Boleslav tak stěma jsem měl špatné zkušenosti co se týče kvality a také řezu, dělili to snad na cirgulárce hrůza , ale to se pochopitelně mohlo změnit. Od nich jsem hlavně bral Ertalon a zklamali mě povrchem, kterej zákazník nechtěl opracovat ,byl drobně chlupatej.Dnes nevím jak dodávaj je to cca 3 roky. Od té doby deru z Meply a jsem na výsost spokojen.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Mepla ale nemívala POM skladem. Od Tribonu jsem s ním spokojený, desky mají hladký povrch ale stejně je mi to fuk, obrábím vždycky všechny plochykovohemil píše:jestli pomůžu tak já kupuji plast v deskách, nařežou na rozměr a cena za jakost 2 se pohybuje cca 50,- kg co se týče kulatin tak ty stojí tak jako silon cca 200,- za kg , výhodou tohoto mater. je že má oproti silonu stálost po obrobení nesmrštuje se časem. http://www.mepla.cz/ jinak jsem také používal ertalon ale cena v deskách byla jako silon a povrch nebyl v surovém stavu nic moc, bohužel specifikaci daných materiálů neznám zatím jsem ji nepotřeboval, nějakej vzorek bych tady našel a popřípadě na zkoušku poslal,pokud je zájem . Jo ted na to koukám "tribon" Stará Boleslav tak stěma jsem měl špatné zkušenosti co se týče kvality a také řezu, dělili to snad na cirgulárce hrůza , ale to se pochopitelně mohlo změnit. Od nich jsem hlavně bral Ertalon a zklamali mě povrchem, kterej zákazník nechtěl opracovat ,byl drobně chlupatej.Dnes nevím jak dodávaj je to cca 3 roky. Od té doby deru z Meply a jsem na výsost spokojen.

Aleš Procháska
S Tribonem naprostá spokojenost. Dopoledne jsme začali řešit a odpoledne
osobně dovezli. Navýšená cena za stabilní a dobře obrobitelný materiál
se určitě vyplatí, než se trápit u obrábění. Používám POM-C, u desek bacha
na prohnutí a sílu, je třeba osobně dohodnout ohlídání i když je to vlastně
ve výrobních tolerancích. Některé POMy mají specifické vlastnosti, kterým
odpovídá cena a kvalita obrobení.
Co znám POM, jsem PA klasiku už nepoužil.
Můžu potvrdit všechny předchozí rady a fakt: Jak ta fréza není jak žiletka
a třeba jela předtím "jen dural", tak to opravdu nejde.
Jinak je fajn, že i MEPLA má dneska POM, já pamatuju jen MEDUR PVC.
Dík za info.
osobně dovezli. Navýšená cena za stabilní a dobře obrobitelný materiál
se určitě vyplatí, než se trápit u obrábění. Používám POM-C, u desek bacha
na prohnutí a sílu, je třeba osobně dohodnout ohlídání i když je to vlastně
ve výrobních tolerancích. Některé POMy mají specifické vlastnosti, kterým
odpovídá cena a kvalita obrobení.
Co znám POM, jsem PA klasiku už nepoužil.
Můžu potvrdit všechny předchozí rady a fakt: Jak ta fréza není jak žiletka
a třeba jela předtím "jen dural", tak to opravdu nejde.
Jinak je fajn, že i MEPLA má dneska POM, já pamatuju jen MEDUR PVC.
Dík za info.
Zdravim já dělám s pa 6 (silon vhodný pro použití v potravinářství )tedy jen občas ale nemám s nim moc problémy jde jen o to pokud nemůžeš chladit jako my tak potřebuješ tim materiálem projet poměrně rychle s minimálnímy otáčkami pro příklad já dělám většinou tento typ výrobku ,viz.
foto a používam karbidový frézy prum.20 ,10 ,a4 mm + frezu 90 st na srážení hran a frézu s radiusem r2 (hss) a s tímto nastavením:
freza 20 350-400 ot / posuv cca 250-350 dle třísky
fréza 10 400-500 ot / 250-350
freza 4 min800 ot /a pri záběru 10 mm posuv max 200 na rádiusy můžeš použít i víc a k tomuhle platí zejména VŠECHNY POUŽITÉ NÁSTROJE MUSÍ
****************BÝT OSTRÉ ******** nejépe hned z broušení ale vždy je to tak trochu pokus výrobce pokaždý dodávaá mat.kterej se chová trochu jinak takže přeju vaší práci zdar a pokud bude nějáky další dotaz zde je mé icq 495 - 112 - 317
foto a používam karbidový frézy prum.20 ,10 ,a4 mm + frezu 90 st na srážení hran a frézu s radiusem r2 (hss) a s tímto nastavením:
freza 20 350-400 ot / posuv cca 250-350 dle třísky
fréza 10 400-500 ot / 250-350
freza 4 min800 ot /a pri záběru 10 mm posuv max 200 na rádiusy můžeš použít i víc a k tomuhle platí zejména VŠECHNY POUŽITÉ NÁSTROJE MUSÍ
****************BÝT OSTRÉ ******** nejépe hned z broušení ale vždy je to tak trochu pokus výrobce pokaždý dodávaá mat.kterej se chová trochu jinak takže přeju vaší práci zdar a pokud bude nějáky další dotaz zde je mé icq 495 - 112 - 317