MACH3 pre sherline mill/lathe
Ahojte,
tak som si obstaral sherline frezu 4-osu a sustruh 2-os.
Oreginal od vyrobcu je ponukany EMC na Ubuntu ale chcem s tym prejst na MACH3. Chcem mat zapnuty PC aj s ostatnymi programmi pre tvorbu G-codu a pod, bez toho aby som musel bootovat novy OS, a ten EMC mi nejak pride hodne zjednoduseny oproti Machu.
Ma niekto skusenosti s konfiguraciou (pinov) pre mach na tento typ driveru? Nejaky navod?
Diky.
L.
tak som si obstaral sherline frezu 4-osu a sustruh 2-os.
Oreginal od vyrobcu je ponukany EMC na Ubuntu ale chcem s tym prejst na MACH3. Chcem mat zapnuty PC aj s ostatnymi programmi pre tvorbu G-codu a pod, bez toho aby som musel bootovat novy OS, a ten EMC mi nejak pride hodne zjednoduseny oproti Machu.
Ma niekto skusenosti s konfiguraciou (pinov) pre mach na tento typ driveru? Nejaky navod?
Diky.
L.
Mě by spíš vadilo, že když nechám něco frézovat, tak pár hodin nemůžu na PC nic dělat. Řeší to dedikovaný komp jen na řízení CNc. PC, které je schopné utáhnout EMC stojí pár stokorun a dá se občas dostat i za odvoz.
SABLE-2015
To je celkom rozumne, ale proc teda ten EMC je tak oblibenej? Stabilita? Mne pride MACH ze nejak vic moznosti ponuka.gnat píše:Mě by spíš vadilo, že když nechám něco frézovat, tak pár hodin nemůžu na PC nic dělat. Řeší to dedikovaný komp jen na řízení CNc. PC, které je schopné utáhnout EMC stojí pár stokorun a dá se občas dostat i za odvoz.
Jsou tu 2 tábory lidí. První, říkejme jim třeba Zodpovědní. Ti by prostě softwaru běžícím na operačním systému, u něhož jeho výrobce vysloveně uvádí, že není určen pro realtime aplikace, řízení stroje nesvěřili. Ti používají EMC, která běží na speciálně upraveném realtimovém linuxovém jádru. To mají nainstalované během pár minut z LiveCD včetně operačního systému na hardware z bazaru za pár stokorun (pečlivě vybraném podle doporučení ze stránek linuxcnc.org, tak aby mělo malou latenci a bylo tudíž vhodné pro realtime aplikace) a na práci mají druhé PC.
A pak je tady druhá skupina, nazvěme ji třeba Nepoučitelní. Ti by chtěli umět upéct koláče, aniž by si alespoň přečetli recept. Doma mají PC s Windows, na kterém dělají všechno možné. Tak na to přidají ještě další soft, co stáhli někde na netu, proklikají průvodce a pustí. Pak se diví, že to dělá divné věci. Až pak tedy zapátrají v internetu a zjistí, že na to, aby Mach jel alespoň trochu rozumně, budou potřebovat PC, na kterém nejen že nebudou moct nainstalovat nic jiného, ale ještě navíc budou muset odinstalovat/povypínat spoustu součástí operačního systému. Pokud tohle všechno zvládnou, pak se možná připojí k těm jednotkám procent vyvolených, co jim Mach funguje jakž takž spolehlivě a neblbne ani při někalikahodinovém frézování.
Většinou to dopadne tak, že Nepoučitelní po cca. půlročním hledání Cimrmanových slepých uliček, kdy po několikátém nabourání zničí obrobek nebo poškodí stroj, se stanou Zodpovědnými
A pak je tady druhá skupina, nazvěme ji třeba Nepoučitelní. Ti by chtěli umět upéct koláče, aniž by si alespoň přečetli recept. Doma mají PC s Windows, na kterém dělají všechno možné. Tak na to přidají ještě další soft, co stáhli někde na netu, proklikají průvodce a pustí. Pak se diví, že to dělá divné věci. Až pak tedy zapátrají v internetu a zjistí, že na to, aby Mach jel alespoň trochu rozumně, budou potřebovat PC, na kterém nejen že nebudou moct nainstalovat nic jiného, ale ještě navíc budou muset odinstalovat/povypínat spoustu součástí operačního systému. Pokud tohle všechno zvládnou, pak se možná připojí k těm jednotkám procent vyvolených, co jim Mach funguje jakž takž spolehlivě a neblbne ani při někalikahodinovém frézování.
Většinou to dopadne tak, že Nepoučitelní po cca. půlročním hledání Cimrmanových slepých uliček, kdy po několikátém nabourání zničí obrobek nebo poškodí stroj, se stanou Zodpovědnými

Naposledy upravil(a) gnat dne 11. 8. 2011, 1:28, celkem upraveno 1 x.
SABLE-2015
jo diky,gnat píše:Jsou tu 2 tábory lidí. První, říkejme jim třeba Zodpovědní. Ti by prostě softwaru běžícím na operačním systému, u něhož jeho výrobce vysloveně uvádí, že není určen pro realtime aplikace, řízení stroje nesvěřili. Ti používají EMC, která běží na speciálně upraveném realtimovém linuxovém jádru. To mají nainstalované během pár minut z LiveCD včetně operačního systému na hardware z bazaru za pár stokorun (pečlivě vybraném podle doporučení ze stránek linuxcnc.org, tak aby mělo malou latenci a bylo tudíž vhodné pro realtime aplikace) a na práci mají druhé PC.
A pak je tady druhá skupina, nazvěme ji třeba Nepoučitelní. Ti by chtěli umět upéct koláče, aniž by si alespoň přečetli recept. Doma mají doma PC s Windows, na kterém dělají všechno možné, tak na to přidají ještě další soft, co stáhli někde na netu, proklikají průvodce a pustí. Pak se diví, že to dělá divné věci. Až pak tedy zapátrají v internetu a zjistí, že na to, aby Mach jel alespoň trochu rozumně, budou potřebovat PC, na kterém nejen že nebudou moct nainstalovat nic jiného, ale ještě navíc budou muset odinstalovat/povypínat spoustu součástí operačního systému. Pokud tohle všechno zvládnou, pak se možná připojí k těm jednotkám procent vyvolených, co jim Mach funguje jakž takž spolehlivě a neblbne ani při někalikahodinovém frézování.
hned mi v tom je jasnejsie.
Neviděl bych to s tím Machem tak strašně dramatické, jak někteří místní vždy zdůrazňují. Já ho provozuji na notebooku, vesele si u toho kreslím v CAD, mašina si frézuje, a zatím nemám potřebu stát se "zodpovědným" 
Nikdy neříkej nikdy, a jednou se určitě taky donutím to EMC alespoň zkusit, ale zatím mne k tomu opravdu nic nenutí.

Nikdy neříkej nikdy, a jednou se určitě taky donutím to EMC alespoň zkusit, ale zatím mne k tomu opravdu nic nenutí.
ale až to jednou zkusíš tak se budeš tlouct do hlavy proč jen jsem to nezkusil dřívpopopepe píše:Neviděl bych to s tím Machem tak strašně dramatické, jak někteří místní vždy zdůrazňují. Já ho provozuji na notebooku, vesele si u toho kreslím v CAD, mašina si frézuje, a zatím nemám potřebu stát se "zodpovědným"

Nedá mi to nereagovat.luky_c píše:To je celkom rozumne, ale proc teda ten EMC je tak oblibenej? Stabilita? Mne pride MACH ze nejak vic moznosti ponuka.gnat píše:Mě by spíš vadilo, že když nechám něco frézovat, tak pár hodin nemůžu na PC nic dělat. Řeší to dedikovaný komp jen na řízení CNc. PC, které je schopné utáhnout EMC stojí pár stokorun a dá se občas dostat i za odvoz.
Ano mach je při prvním spuštění o trochu víc barevnej a má vic čudlíků, který ať používáš nebo ne tam prostě sou a "nejdou" schovat.
EMC naproti tomu zobrazuje pouze ty ovládací prvky, který sou na něco napojený. Např + - otáčky vřetene se objeví až v okamžiku, kdy si na tyto signaly něco pověsíš. A tak je to s většinou prvku jako jsou brzda, chlazeni, mlha a ja nevim co jestě.
Navic EMC podporuje PyVCP a GLADEVCP pres ktery si mužeš na obrazovku nasázet kolik chceš čudlíku, svítítek, progresbaru a mnoho jinych věcí.
Ale tohle všechno je jenom takové malé plus k tomu, že EMC je open projekt ke kteremu sou zveřejneny zdrojáky na rozdil od MACHu a když se do toho trošku ponoříš tak zjistíš, že není problem si cokoliv upravit či dopsat. Ted nemyslim jenom vzhled, ale hlavne funkcionalitu a to v machu proste nejde.
Potřebuješ odvalovat ozubená kola? není problém napíšeš si vlastní konfiguraci pro 4-tou osu, necháš otáčet obrobkem v závislosti na počtu zubů a otačkách vřetena a je to. Jestli tohle někdo dokáže v MACHu pochybuju.
Taky sem na začátku svého seznamování s CNC zakoupil MACH, ale ještě než sem ho stihl nasadit na první testovací stroj, skončil v šupliku a je tam dodnes. Nelituju.
Na druhou stranu existuje spousta lidí, kterým proste mach bohatě stačí. Frezujou ve trech pravouhlych osach nijak závratnou rychlostí, vreteno spinaji on-off a vic od toho nepotrebuji a navic maji stesti ze narazili na stroj, kde to cele bezi a nedela blbosti. Ikdyz frezevani v machu na pozadi a kresleni v solidworksu na popredi si fakt neumim predstavit, nedejboze ze je na tom stroji treba AVG a spusti se test. To dle meho nazoru proste nemuze fungovat.
Proste zalezi co od toho chces.
Ja sem před časem přešel na MESU a nemůžu než chválit. Na takový frekvence se prostě s MAchem, ale ani s EMC pres parport neda dostat. Latence temer nehraje roli, komunikace s mesou bezi na 1kHz, takze pouzivam nejakou plečku pouze pro EMC co sem našel pod stolem. O kvalite signalu ani nemluvim.
Není to paráda, že si každej může vybrat tu svojí cestu

Martin
Jen upřesním: tříosou frézku mi v EMC2 řídí starý Dell s Pentium III na 700 MHz, 20 GB diskem (ten je poloprázdný) a 512 MB RAM (stačilo by i 256 MB, ale občas tam i něco dělám a OpenOffice s Firefoxem jsou pěkní bumbrlíčkové). To PC bylo za odvoz.
SABLE-2015
Uz som skusal nejake prve 2,5D frezovanie a programovanie, na EMC. I ked ako by sa patrilo, tak mi hned odisla doska, zhorel procesor, neviem ci to zvalovat na LPT port, alebo to bolo fakt starim PC. Doska mi odisla, ked som surfoval, a CNC bolo vypnute. Neviem, ma niekto skusenosti s tym?fupe píše:Nedá mi to nereagovat.luky_c píše:To je celkom rozumne, ale proc teda ten EMC je tak oblibenej? Stabilita? Mne pride MACH ze nejak vic moznosti ponuka.gnat píše:Mě by spíš vadilo, že když nechám něco frézovat, tak pár hodin nemůžu na PC nic dělat. Řeší to dedikovaný komp jen na řízení CNc. PC, které je schopné utáhnout EMC stojí pár stokorun a dá se občas dostat i za odvoz.
Ano mach je při prvním spuštění o trochu víc barevnej a má vic čudlíků, který ať používáš nebo ne tam prostě sou a "nejdou" schovat.
EMC naproti tomu zobrazuje pouze ty ovládací prvky, který sou na něco napojený. Např + - otáčky vřetene se objeví až v okamžiku, kdy si na tyto signaly něco pověsíš. A tak je to s většinou prvku jako jsou brzda, chlazeni, mlha a ja nevim co jestě.
Navic EMC podporuje PyVCP a GLADEVCP pres ktery si mužeš na obrazovku nasázet kolik chceš čudlíku, svítítek, progresbaru a mnoho jinych věcí.
Ale tohle všechno je jenom takové malé plus k tomu, že EMC je open projekt ke kteremu sou zveřejneny zdrojáky na rozdil od MACHu a když se do toho trošku ponoříš tak zjistíš, že není problem si cokoliv upravit či dopsat. Ted nemyslim jenom vzhled, ale hlavne funkcionalitu a to v machu proste nejde.
Potřebuješ odvalovat ozubená kola? není problém napíšeš si vlastní konfiguraci pro 4-tou osu, necháš otáčet obrobkem v závislosti na počtu zubů a otačkách vřetena a je to. Jestli tohle někdo dokáže v MACHu pochybuju.
Taky sem na začátku svého seznamování s CNC zakoupil MACH, ale ještě než sem ho stihl nasadit na první testovací stroj, skončil v šupliku a je tam dodnes. Nelituju.
Na druhou stranu existuje spousta lidí, kterým proste mach bohatě stačí. Frezujou ve trech pravouhlych osach nijak závratnou rychlostí, vreteno spinaji on-off a vic od toho nepotrebuji a navic maji stesti ze narazili na stroj, kde to cele bezi a nedela blbosti. Ikdyz frezevani v machu na pozadi a kresleni v solidworksu na popredi si fakt neumim predstavit, nedejboze ze je na tom stroji treba AVG a spusti se test. To dle meho nazoru proste nemuze fungovat.
Proste zalezi co od toho chces.
Ja sem před časem přešel na MESU a nemůžu než chválit. Na takový frekvence se prostě s MAchem, ale ani s EMC pres parport neda dostat. Latence temer nehraje roli, komunikace s mesou bezi na 1kHz, takze pouzivam nejakou plečku pouze pro EMC co sem našel pod stolem. O kvalite signalu ani nemluvim.
Není to paráda, že si každej může vybrat tu svojí cestu![]()
Martin
LPT portem to opravdu nebylo odešel by maximálně řadič portu , spíš bych vyděl problém ve zdroji
Pulzní zdroje prostě odcházejí a většinou je na vině kondenzátor který se prorazí ,
takže pokud budeš měnit desku tak vyměn i zdroj ad si neodpálíš další.
Pulzní zdroje prostě odcházejí a většinou je na vině kondenzátor který se prorazí ,
takže pokud budeš měnit desku tak vyměn i zdroj ad si neodpálíš další.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
http://www.promocomp.cz" onclick="window.open(this.href);return false; tam koupis nejakou slupku za hubicku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)