reprap a podobne

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
patrik

24. 8. 2011, 9:18

:packa * mám, poslal jsem SZ.
:drk: hliníkové lože se obvykle (podle toho co jsem kdysi googlil) roztáhe u reprapu až o 1mm při plném vyhřátí. Moje první lože bylo hliníková deska 3mm pod ní 4 topné odpory 2.2Ohm/50W na tom sklo+kapton, pod ním teplovodivá pasta a .. ale žralo to tolik, že to nebyl schopen utáhout ani 450W PC zdroj spolehlivě (občas se vypínal, což působilo zničení rozdělaných výrobků).. tedy jsem to měl vlastně rozdělené a každou polovinu krmil jiným PC zdrojem.. neosvědčilo se +jsem to musel regulovat. Nakonec jsem přešel na PCB podle Josefova návrhu, to je vlastně to co tam teď máš, ... ta moje, domorobo -nechal jsem si na to vykreslit film, na laserovce to tisknout aby to bylo fakt černý nešlo (testována HP2100, 4550 a Minolta MagicColor 2450, a další, model nevím) žere asi 7A, můj lab zdroj dá 40V/11A, tedy při 12V/11A občas problikne přetížení, ale reprap jako takový jede OK.
Jenom pozor na to sklo, pokud to není sklo varné (třeba ze sporáku ze sběrného dvora), a není zahříváno rovnoměrně, má tendenci explodovat resp praskat.
Omlouvám se, totál nestíhám, tak se tady moc nevyskytuji.
Mimochodem reprap přišel opravdu z GB a nikoli USA, tam mají i jiné.
Naposledy upravil(a) patrik dne 24. 8. 2011, 9:42, celkem upraveno 1 x.
patrik

24. 8. 2011, 9:30

jinak mnou ověřené zdroje nákupu pro reprap jsou:

http://www.grrf.de" onclick="window.open(this.href);return false; DE standard, nemusí se clít (to je důvod proč jsem tam bral pololu, jsa líný chodit na celnici.. i když 10€ namísto 10$ za jeden driver je sakra rozdíl)
.
http://www.makergear.com" onclick="window.open(this.href);return false; US - pozor, bude vás opruzovat pošta kvůli proclení. Super lidi, skvělá komunikace (susan i rick). Věci posílají jako cnc spare/repair parst v deklaraci.

http://www.mendel-parts.com" onclick="window.open(this.href);return false; GB - pozor, není moc spolehlivý, čekal jsem na objednávku skoro dva měsíce, na maily nereagoval, zboží přišlo až po pohrození paypal dispute... i tak naprosto bez reakce. Osobně bych moc nedoporučoval

http://reprapkit.com" onclick="window.open(this.href);return false; GB - OK, vše v pohodě.

Fungující prodejci... normálně vám zboží dorazí do cca 5-ti dní po Evropě.
Motory beru od Petra Tůmy http://aukro.cz/krokovy-motor-nema17-4- ... 56419.html" onclick="window.open(this.href);return false; bo se s ním léta znám osobně.
patrik

24. 8. 2011, 9:36

jo a v česku:

zubaté řemeny T05

http://www.tyma.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

ramps - polyfuzní pojistka, silikonové dráty
http://www.ges.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

PEEK /PTFE (teflon)
http://www.eppplasty.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
patrik

24. 8. 2011, 10:08

drk222 píše:Jakákoliv sna přispět k reprap komunitě se počítá, přijde mi jako by ten projek byl málo vidět, vždyť češi byli známi jako národ kutilů...
tady nemohu souhlasit.
Jednak jsem registroval rozhovory s Průšou na čro, jednak cosi v TV, článek na rootu... přiznejme si ale, že reprap není tiskárna, kterou si koupím a tisknu stiskem tlačítka print.. vyžaduje to jednak celkem sofistikované vybavení stavitele.. nestačí mu kladivo a šroubovák... hodně práce a i ladění, nic není ideálního, speciálně ve světě reprapu. Zatím to spadá spíš do geekworldu a tomu odpovídá publicita projektu. Až začnou číňani chrlit díly a komplety sad na stavbu na pár doláčů tak to může být jiné, nicméně právě vzhledem k tomu, že těch stavitelů je tak málo, se to zatím ani číňanům nevyplatí vyrábět masově.. a jediný kdo se o to pokouší je bytesfrombites se svojí aka ikea sadou Repmana, která je však 3x dražší než reprap pokud si ho složíš... i když navíc obsahuje SW, tedy odpadá pracné ladění FW, extruderu a všeho ostatního.
drk222

25. 8. 2011, 10:25

Patrik:
Ad vyhřívané lůžko vzor prusa (35euro za samotne pcb neni zrovna levne), hreje strasne pomalu, cidlo mam od deskou a ukazuje max 78stupnu. Opticky termometr na horni dece pak max 100stupnu. Ale trva klidne stvrt hodiny nez se zahreje na 70, cekal jsem vic.
grrf.de posilaji v pohode, bral jsem tam nějakou elektroniku, ale ABS od nich se mi zatim neosvedcilo. Oproti levnejsimu od cinanu (kupovanemu přes "prostředníka" ze švédska a německa) jde extrudovat mizerne.
Další zatím osvědčené zdroje jsou u mně:
REPRAPWORLD.com
reprapsource.com
a holanďani xyzprinters.com
kapton pásky za 4eura od dealextreme jsou taky ok, jen jsou uzky (24mm).
U nás elektronika od GME a Farnell zbytek kde se dá tj ferona a spol.
Kupoval jsem z asi 4 zdroju. Nejhorsi je sileny postovny 25-30euro za balik 5kg zadny problem :0(.

Co se týká popularity, tak tu rozhodně nejde měřit článkem v časopise, či minutovou vsuvkou v tv. V 10milionech lidí bych čekal daleko víc "geeků" kteří se sejdou někde na internetu (například tady). Vždyť ta myšlenka je celkem bombastická :0) Nj. holt jsem asi ze starší školy, kdy co si člověk nezbastlil, to neměl.
patrik

26. 8. 2011, 7:52

drk222: heatbed pcb mě to hřeje okolo 110 st, měřeno též infrateploměrem i termočlánkem. Nijak to nereguluji, cpu do toho co si to vezme. Deska se zahřeje na provozní teplotu za stejně dlouho, jak se zahřeje hlava extruderu na 200 st.. tedy s tím nemám problém, deska mě stála asi 200 Kč (fotocitlivý oboustranný cuprex materiál FR4 / 35um) http://www.gme.cz/cz/cu-ta214-p661-024.html" onclick="window.open(this.href);return false; .. jednu stranu osvítit vyvolat vyleptat, druhou stranu nechat, potom smýt lak a nalepit na měď kapton.
Tu "profi" jsem nikdy v ruce nezkoušel, tak nevím jak jim funguje.
drk222

26. 8. 2011, 9:47

Tak jestli do toho pustím 40V nebo 12V z ramps 1.2 je trochu rozdíl. Já tam prostě nedostanu víc než +-100W, kdežto u 40V zdroje tam dostaneš při stejném odporu topidla U=RI I= 40/1,5 -> +-25A
Apak P= UI tj 40*25 ty tam muzes dostat az jeden kilowat.. U me je to I = 12/1,5 -> +-7A -> P max asi 100W...
Doufam že jsem někde neuděll školskou chybu :0)
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2011, 11:22

To použítí pcb je kvůli rozměrům? Napadájí mne i jiné způsoby ohřevu, ale nejsou tak tenké.
drk222

27. 8. 2011, 12:36

To použití pcb je kvůli jednoduchosti a rovnoměrnosti. Viděl jsme i verze s několika topnými odpory a taky zespod přilepené odporové dráty. Taky to sklo z toho pcb sundám za pár vteřin, prostě díky tomu že to není v jednom kuse. Akorát 100W je podle mě málo chtělo by to tak minimálně 2x tolik.

Mimochodem doporučuju plastový drát udržovat čistý, už se mi podařilo ucpat trysku nějakou nečistotou a nezbylo mi, než to znova odvrtat.
iro

27. 8. 2011, 6:30

patrik píše: ta moje, domorobo -nechal jsem si na to vykreslit film, na laserovce to tisknout aby to bylo fakt černý nešlo.
Je možné zveřejnění PCB v nějakém rozumném formátu např.: gerber, pdf apod.
packa

27. 8. 2011, 6:42

taky by se mi to líbylo , chystám se ji frezovat gravírovací jehlou , jen by se hodilo vědět jaké jsou šířky cest abych stím nemusel experimentovat ,
drk222

29. 8. 2011, 2:15

Patrik: momentálně jsem došel k tomu, že vestavěný generátor dráhy nástroje v repsnapperu neumí spoustu důležitých věcí a dělá občas strašné chyby ( například neumí vůbec voštinu, respektive volba tam je ale nedělá nic a občas vynechá kus modelu). Tak si teď hraju s skeinforge 0.41 a zatím s minimálním výsledkem. Jednak to posílá do RAMPS příkazy, který "sprinter" FW neumí ani omylem (což by ještě nebylo tak hrozné) a druhak mi najednou absolutně nesedí už odladěn posuv drátu. Zdá se jako by to jelo jen na zlomek správné hodnoty, takže materiál se ani nemá šanci chytit na stůl.... A to ani nemluvím o tom že jsem nepřišel na to, že by šlo nějak damou součástku polohovat a vychází mi z toho, že v skeinforge musím nejprve v cadu připravit polohu všech součástí na stole a pak to teprve prohnat programem na generování dráhy?
btw. taky je to otřesně pomalé...

Taky v repsnapperu mam nulovou Z souřadnici asi 0,2mm nad stolem ale skeinforge v programu začne ve výšce 0,4 (tj 0,6 nad stolem), takže se nechytne první vrstva...
packa

2. 9. 2011, 8:02

zdar chlapi tak mám uchozenou elektroniku a částečně mechaniku
tak vás chci oslovit zda nemáte nějaký krátký G kod nějakého dílu
jde mi o odladěný 100% ně funkční kod podle kterého bych si doladil mechaniku a tak podobně
drk222

4. 9. 2011, 12:41

packa píše:zdar chlapi tak mám uchozenou elektroniku a částečně mechaniku
tak vás chci oslovit zda nemáte nějaký krátký G kod nějakého dílu
jde mi o odladěný 100% ně funkční kod podle kterého bych si doladil mechaniku a tak podobně
No problém je v tom, že ten G-kód ti bude k ničemu.
Pokud nemáš absolutně stejný HW a materiál jako dotyčný (což z principu ani mít nemůžeš, protože třeba termistory pracují s tolerancí 5%) tak ten kod nebude přesně sedět. Skeinforge se musí "naladit" na každou mašinu...
Proto taky na webu nenajdeš sdílený G-kód ale .stl soubory.

Pokud ti jde jen o pohyb hlavy a ne o skutečný tisk, tak stačí použít třeba repsnapper a vygenerovat si gkód sám.
packa

5. 9. 2011, 5:34

mě jde oto abych si vyskoušel pohyby všech os a něco málo to vytiisklo (ikdyž to nebude ono), skeinforge zatím nemám zvládnutej a G kod který mi zněho zatím vypad nevygeneroval příkazy pro extruder tak nevím ,
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“