Broušení nožů
Díky, rozumím. Je to o praxi, zkušenostech, materiálu který opracovávám atd. Ale základ jsem se dověděl. Ještě bych se zeptal v souvislosti na poslední odpověď: je možno uvést nějaký příklad, kdy je dobré mít nůž mimo středovou osu?
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
Sieg SX2L homemade cnc
-
Při nastavení nad osu se zvětší úhel čela (nůž je jakoby ostřejší) je možné vzít větší třísku při stejném namáhání. Někdy se hodí na hrubování měkčích materiálů nebo tenčích obrobků.
Při nastavení pod osu se úhel čela zmenší což se zase hodí při hrubování na tuhých strojích nebo houževnatých materiálech.
Pro vnitřní plochy je to naopak.
Myslím, že je to naprosto jasné
Pro začátek se snaž trefit osu, tím nic nezkazíš. Řezné podmínky jsou pravá alchymie a nezbývá než zkoušet.
Při nastavení pod osu se úhel čela zmenší což se zase hodí při hrubování na tuhých strojích nebo houževnatých materiálech.
Pro vnitřní plochy je to naopak.
Myslím, že je to naprosto jasné

Pro začátek se snaž trefit osu, tím nic nezkazíš. Řezné podmínky jsou pravá alchymie a nezbývá než zkoušet.
Vážení, asi sem ten příspevek uplne nepatri, ale nevim, kam lepe. Mam soustruh Proma SPB-550, obcas na nem delam jen rekreacne pro sebe. Muj problem je v tom, ze kdyz pouziji SK platky, ktere nemusim chladit, pro malou rez. rychlost a nerovnomerny zaber (obcas rezavy, nerovny kus kulatiny rucne uriznuty apod.) vylomi se me (pouzivam cca 620 ot a soustruzim prumer mezi 14 az 25 mm, posuv 0,1 mm/ot), nemohu je brousit, tak chodim k brusici. Brousit bych mohl HSS noze, tam mam problem, ze kdyz chladim normalnim olejem, dost smrdi, Dilna je tam 3x3 m, tak je to tedy mazec. Obrabim mekci ocel, co sezenu bud v prodejnach ci srote - mam toho kybl, ale cislo mater. oceli nevim
- Cim bych mohl chladit (emulzi s vodou nechci), jakym druhem oleje, prip. s cim
- Co platky VBD apod. daji se vyuzit na malem soustruhu pri malych rez. rychlostech a male spone, jake mate zkusenosti.
Diky
- Cim bych mohl chladit (emulzi s vodou nechci), jakym druhem oleje, prip. s cim
- Co platky VBD apod. daji se vyuzit na malem soustruhu pri malych rez. rychlostech a male spone, jake mate zkusenosti.
Diky
Jednak stroj má malou tuhost, s tim nic moc nenaděláš, ale pokus se najít a vymezit vůle. Dále pak umisťuj núž správně do osy. Další veliký problém je, že používáš malou řeznou rychlost, jdi s otáčkami na cca 900-1000 (pro SK) pro tyhle průměry (i to je možná málo ale vycházím ze svých možností a zkušeností). VBD plátky zatím nepoužívám, ale co jsem zjistim ze zkušeností ostatních tak pro malou šponu a malou tuhost stroje moc vhodný nejsou. Když najíždíš do neobrobenýho povrchu, tak vem povrch nejdřív menší třískou a najížděj a val to tam opatrně. Opatrně i když začínáš šponu na obrobeným povrchu. Když už valíš třísku tak si sám stroj řekne kolik snese.karelmu píše:Vážení, asi sem ten příspevek uplne nepatri, ale nevim, kam lepe. Mam soustruh Proma SPB-550, obcas na nem delam jen rekreacne pro sebe. Muj problem je v tom, ze kdyz pouziji SK platky, ktere nemusim chladit, pro malou rez. rychlost a nerovnomerny zaber (obcas rezavy, nerovny kus kulatiny rucne uriznuty apod.) vylomi se me (pouzivam cca 620 ot a soustruzim prumer mezi 14 az 25 mm, posuv 0,1 mm/ot), nemohu je brousit, tak chodim k brusici. Brousit bych mohl HSS noze, tam mam problem, ze kdyz chladim normalnim olejem, dost smrdi, Dilna je tam 3x3 m, tak je to tedy mazec. Obrabim mekci ocel, co sezenu bud v prodejnach ci srote - mam toho kybl, ale cislo mater. oceli nevim
Diky
Broušení nožů je jiná kapitola, rozhodně doporučuju pořídit pořádnou kvalitní brusku a příslušný kotouče. Běhat za brusičem nikam nevede. Kudlu nabrousit pěkně na žlábek, laborovat s úhlama, kudlu při broušení nepřehřejvat a nezapomenout na zaoblení špičky (na takovémhle stroji bude malý). Dál už pak nezbývá než zkoušet, zkoušet, ..... a ono to půjde.
Taky si zkus sehnat nože s označením P30 (S30) jsou určeny na nebrobený povrch a hrubování.
Moc diky, zkusim zvetsit otacky, tam mam trochu problem, ze jak mam soustruh na traverze na drevenem ponku, tak pri 1000 ma rezonanci a hodne se klepe, zkusim s tim neco udelat.
Cim chladis noze HSS, potreboval bych nejaky olej, ktery moc nesmrdi, jen je natiram stetcem
Diky KArel
Cim chladis noze HSS, potreboval bych nejaky olej, ktery moc nesmrdi, jen je natiram stetcem
Diky KArel
- jova
- Kontaktovat uživatele:
A proč nechceš chladit tou emulsí oleje s vodou? Já jí používám a chladím na podobném stroji jenom štětečkem a není s ní žádný problém. Jednou za čas jí naředím do skleničky od přesnídávky a pokud jí zavírám a nevyleju, tak mi vydrží i na několik měsíců.
Ahoj, diky za odpoved, vim, ze se na velkych soustruzich chladi emulzi, ale nejak se me prici to chladit vodou, kdyz si predstavim, jak to strika, ale pokud chladis jen stetcem, da se to prezit, ja to takhle delam s olejem, ale SK nechladim, proto je radeji pouzivam. S emulzi mam strach, aby to nejak nezrezlo ve vedeni, je to asi blbost, emulzi bych mohl urcite chladit pri vrtani, tam je olej dost hruza, jeste ze velkych der vrtam malo,
- jake rezne oleje pouzivas a kde kupujes? Smrdi take pri pouzivani? nekde jsem na foru cetl, ze je lepsi povrch pri chlazeni s SK platky, jake mas zkusenosti?
- kde kupujete emulzi, prip, jak ji michate z jakeho oleje + kolik vody, predpokladam, ze namazete po praci vse a je to bez problemu s rezavenim
Diky KArel
- jake rezne oleje pouzivas a kde kupujes? Smrdi take pri pouzivani? nekde jsem na foru cetl, ze je lepsi povrch pri chlazeni s SK platky, jake mas zkusenosti?
- kde kupujete emulzi, prip, jak ji michate z jakeho oleje + kolik vody, predpokladam, ze namazete po praci vse a je to bez problemu s rezavenim
Diky KArel
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
emulzni olej treba ve ferone
osobne mam za soustruhem kalisek s emulzi a stetcem j to pak lepsi povrch a nikde nic nestrika, maximalne skapne
emulzi hlavne na vrtani a radeko ale i ten karbid je fajn, lip se drobi spona
osobne mam za soustruhem kalisek s emulzi a stetcem j to pak lepsi povrch a nikde nic nestrika, maximalne skapne
emulzi hlavne na vrtani a radeko ale i ten karbid je fajn, lip se drobi spona
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
S emulzi by to rezivet nemelo. Kdyz se dodrzi pomer michani s vodou (a spravne se to namicha, tj. olej do vody, nikoliv naopak), tak emulze co zustane na vodicich plochach nijak neuskodi a po te, co se odpari voda zustane mineralni olej (+ emulgator), obvykle jeste s inhibitorem koroze, coz dela zelezu dokonce vylozene dobre. Olej pro emulsi kupuju u firmy blaser.cz, maji tam jednu (BC20), ktera skoro vubec nesmrdi, coz se mi docela hodi, protoze mam stroj defacto v byte.
Aleš Procháska
Zdravim, diky za tip, jsem z Prahy a Ferona tu je, ale CHLADICI EMULZE EMULKAT UNI 100 je 5l a stoji 550, ja bych potreboval tak 0,2 l na rok ci mene, koukaql jsem ze je tam OLEJ REZNY KAROLEX 650 S 1L za 185, mate s tim nejake zkusenosti? Hlavne, co se tyka smradu pri soustruzeni? Na emulzi od Blazera jsem se dival, ale je to z ruky a nenasel jsem cenu.
Mam sostruh PROMA SPB-550, Pokud by mel nekdo zajem, mohu poslat pres net stupnici v Excelu na nonius příč. posuvu v mm, je udelany obracene, nez je na soustruhu zvykem. Napr. pokud potrebuji tocit 3,25 mm nastavim 3,25 na noniu a pak koncim v nule, osvedcilo se me to lepe, nez si pamatovat konec v 3,25. Jinak, ale neni problem stupnici na PC otocit.
Za zimnich veceru jsem vypocital i jina stoupani závitu (metrické 30x, Withworth 30x, modulove 16x), nez uvadi Proma, s pouzitim standartni sady kol, tez mohu zaslat netem. V tabulce je uvedena i odchylka na 1 zavit v setinach mm, ale vetsinou jsou stoupani presna.
Mam sostruh PROMA SPB-550, Pokud by mel nekdo zajem, mohu poslat pres net stupnici v Excelu na nonius příč. posuvu v mm, je udelany obracene, nez je na soustruhu zvykem. Napr. pokud potrebuji tocit 3,25 mm nastavim 3,25 na noniu a pak koncim v nule, osvedcilo se me to lepe, nez si pamatovat konec v 3,25. Jinak, ale neni problem stupnici na PC otocit.
Za zimnich veceru jsem vypocital i jina stoupani závitu (metrické 30x, Withworth 30x, modulove 16x), nez uvadi Proma, s pouzitim standartni sady kol, tez mohu zaslat netem. V tabulce je uvedena i odchylka na 1 zavit v setinach mm, ale vetsinou jsou stoupani presna.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, mám Promu SPA 500P. Tabulku všech možných teoretických převodů mám zde:
http://www.jova1.cz/dilna/soustruh_prom ... hSP500.xls
Třeba jsou ty převody stejné, je toho 12stran A4, pro stažení zadej storno.
http://www.jova1.cz/dilna/soustruh_prom ... hSP500.xls
Třeba jsou ty převody stejné, je toho 12stran A4, pro stažení zadej storno.
Naposledy upravil(a) jova dne 11. 1. 2016, 9:02, celkem upraveno 1 x.