Spuštění EMC2

Odpovědět
mezek262

24. 4. 2011, 11:15

Dobrý večer(den). Byl jsem nucen vyměnit PC a po nainstalování Linuxu 10.10 s EMC2 z Live-CD. Vše proběhlo normálně , vše funguje ,kromě toho hlavního. Při startu EMC2 se mi objeví hláška "EMC2 reguires the real-time kernel 2.6.32-122- rtai to run. Reboot running EMC2 and choose this kernel at the boot menu" a spustit to samozřejmě nejde. Otrocky přeložený anglický text a jeho význam mně je jasný ,ale nevím co s tím. Původní instalace na PC horších parametrů vše fungovalo. Děkuji za radu.
garulus
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2011, 11:54

Ahoj

Vypisuje ti to tam, že nemáš real-time kernel 2.6.32-122- rtai jadro a to je na beh EMC2 nevyhnutne. Ďalej píšeš že si inštaloval EMC2 z live CD ubuntu 10.10 čo nieje možne , lebo to vyšlo na verzii 10.04...takže je asi problém v tom že si počas inštalácie, alebo po nej update-oval na verziu 10.10 čo bola chyba. Skús to preinštalovať (pre istotu bez pripojenia na internet) a nikdy ne-upgrade-ni na vyšiu verziu ubuntu 10.10, ale ostatne updaty samozrejme môžeš dať.
mezek262

25. 4. 2011, 12:34

Rada byla dobrá . Chce to pozorně číst . Děkuji.
Kvako1
Sponzor fora

18. 9. 2011, 4:52

potřeboval bych poradit jak začít co nejlíp s cnc. tak abych se dokazal naučit něco nakreslit a odskoušet si to alespoň virtualně zatím...
pročítam už asi 14 dní toto forum v oblasti cnc. ale mam vtom čím dal vědší zmatek.... nejřív jsem přemyšlel že koupim něco hned třeba od gravosu nebo H2 nebo tak něco... prostě neco hotoveho a budu se učit.. jenomže čím dal víc čtu tak tím míň chapu.. :( nikdy jsem s cnc nedělal a ani ve škole jsme to neměli.. jsem elektrikář. mam doma jenom soustruh a něco kolem...ale abych se dostal k věci:

dospěl jsem zatím k zavěru že nejlepší bude asi začít s emc2 a linuxem.. je to zadara a možna pochopím zaklady. chci se zeptat co teda všechno potřebuju abych něco nakreslil a pak převed a třeba vyrtualně vyfrezoval??
zatim jsem stahl live cd a až příjdu domu nainstaluju to do notase. pak jsem pochopil že emc 2 je jenom ovladací soft?? je to spravně nebo se dá vněm i kreslit??
i když peníze nejsou problem tak nechci zatim kupovat něco ,aby to pak doma leželo...

dik za případnou odpověď. fakt se vtom celkem stracím.. potřeboval bych nakopnout spravnym směrem..kde nejlíp začít...
stačí mi napsat potřebuješ tohe+ tohle +tohle.... vtomto se kreslí tohle děla přepočet atd... pak už pohledam nějakej navod nebo něco..a skusím to dat dokopy...

dikes a omluvte mou neznalost...myslím že by to pomohlo začatečníkúm jako já..
bobik

18. 9. 2011, 8:52

V EMC se nedá kreslit. Dá se do něj nahrát g-kod, vygenerovaný z CAMu. Na 2D kreslení doporučuji LibreCAD, v něm nakresli obrys a ten naimportuj do CAMu. Například slušný free CAM je HeeksCAM.
Kvako1
Sponzor fora

18. 9. 2011, 10:46

a ten je taky pod linuxem ?? mne jde zatím, o to začít s jednoduchíma věcma , jako nějaký obdelnik nebo kruh ,abych pochopil problematiku a a tak věci kolem...
Gulliver64

18. 9. 2011, 11:46

zdar Kvako,

pokusím se ten gulášek v tvé hlavě trochu naředit :-)

CNCčko (např. frézka) je obráběcí stroj, který řídí počítač. ten k tomu potřebuje dvě věci - řídící systém (např. EMC2 pro linux, Mach3 pro Windows, ...) a program (tzv. g-kód). řídící systém načte g-kód a převede jej na signály, které tzv. drivery či výkonové členy zesílí a pošlou na motory (krokové či serva) a ty vykonají vlastní posuv stolu nebo vřetene.
g-kód je seznam jednotlivých instrukcí/příkazů (zapsaný v textovém souboru) podle kterých se obrábí, např. příkaz "G0 X10 Y20" je instrukce o tom, že se má rychloposuvem najet z aktuální pozice do pozice (souřadnic) x=10 y=20 . to napsaných skutečně znamená, že ty nejjednodušší programy se dají psát ručně. ty složitější se ale vytváří jinak. napřed se nakreslí jak má obrobek vypadat a potom se tento "výkres" převede na g-kód. to kreslení se provádí v tzv. CAD programu (je jich spousta) a na ten převod se používají tzv. CAM programy (někdy jsou to kombinace obého - CADCAM).
tobě, pro nácvik "na sucho", pro začátek postačí nainstalovat řídící systém (EMC2 (free), Mach3 (v demo módu zvládá 1000 řádků g-kódu) ) a nějaký textový editor (ve Win je to např. NotePad) a můžeš začít trénovat :-) .
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
Kvako1
Sponzor fora

19. 9. 2011, 8:49

jasně tohle vicemeně všechno vím...co a jak funguje mam i učebnici g kodu a jak to napsat ručně taky vím..jednoduche věci zatim . jde mi spíš jak začit 3d součastky . chtěl bych prostě doporučit nejaky program na 3d kreslení aby pak zněho mohl převadět soubory do emc2

skoušel jsem i mach ,ale po tom co tady čtu tak chci radši to emc2.
bobik

19. 9. 2011, 10:06

Použitelný free 3D cad je 123D Autodesk. Zatím je zdarma a pořád ve vývoji. Oproti ostatním free CADům má možnost exportu ve formátu step. Tedy není problém tvůj výtvor naimportovat do CAMu. Jediný free CAM, co omezeně zvládne 3D je HeeksCAM. Ale existujou docela levné placené alternativy. Za 7000Kč je možné zakoupit Cut3D, což je na takové domácí frézování dostačující.
Kvako1
Sponzor fora

19. 9. 2011, 10:58

tohle přesně je co sem potřeboval vědět, tedy alespoň zatim :D těch 7 000 jsem ochotnej dat :) dikes
Kvako1
Sponzor fora

21. 9. 2011, 10:46

jak to importovat z autodesku ? do stepu ? pišeš že to jde...mě to nabízi jenom formaty image, vs, dvg.. jsem zmaten..
edit:
už vysvětleno jinde sory za OT
Kvako1
Sponzor fora

11. 10. 2011, 1:47

tak včera dorazil nový comp a hned jsem nainstaloval lin s emc2. než koupím nějakou tu desku atd.. da se to nejak vyskoušet?? skoušel jsem test latenci a nic to neděla... obrazovka zmizí... musím mít HV na odskoušení emc2 ??
ještě mohli by ste mi doporučit nějaké desky na kterých by šlo emc i mach..??? chci skusit oboje.
a chtěl bych drivery M752 , nebo M880A
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“