Soustruh identifikace+dokumentace
vlastním tento maličký soustruh, který si udělal můj tatík. Bohužel dokumentaci (knížku), dle které je tento stroj postaven jsem již nenašel a bližší info o dostupné literatuře (autor, název knihy apod.) nemám. Poradí někdo? Knihu bych si třeba i koupil, případně zapůjčil pro naskenování.
Děkuji.
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Myslel jsem že mám ten soustruh z Radiového konstruktéra naskenovaný, ale prošel jsem několik dvd (cca 25GB) ale soubory jsou bůhví kde. Vypadá to že jsem o ně přišel při některém historickém kolapsu HDD. Netvrdím že to je ono, ale chtěl jsem to porovnat. Těžko něco doporučovat, ale podobné věci vydávalo SNTL - státní nakladatelství technické literatury v různých edicích. Na fotce to vypadá že je to z odlitků, to už je hodně neamatérská konstrukce, zase ale to tyčové lože a bronzová vodící pouzdra... Každopádně je to moc hezký soustruh 

Pěkný je, ale mám problém se suporty
Mají velkou vůli a jak zajedu do matroše, tak se vzpřičují. Vůle suportů je vymezena pohyblivým zkosením vždy na jedné straně, které se přitlačí a utáhne M3 šroubky, ale jak zaberu šponu (šponku) tak se to potom stejně časem uvolní. Příčný suport má ještě pod hlavními lyžinami nějaké mosazné (měděné) pásky, které nejsou moc rovné a tak jde posuv velmi nestejně. No šroubky jsem nakoupil nyní imbusové, tak uvidíme jestli více podrží a pásky zkusím vyměnit. Možná se tu ve fóru nějaké tipy na seřízení najdou, ale moc nestíhám. Časem to tu projedu.