Nový projekt

Odpovědět
Gfx23

15. 9. 2011, 12:03

Zdravím vás,
rozhodl jsem se po dlouhých uváhách pro postavení svého malého CNC. Body vás provedu konceptem a následně se vás zeptám na pár dotazů.

KONCEPT:

Rozměry: X = 500-600; Y = 500; Z = 350-400
Vedení: Lineary 20//Vodící tyče 30 (co myslíte?)
Typ: Pevný portál - slibuji si celkové zlepšení stability, tuhosti a přesnosti
Co budu frézovat: POM, PMMA, Hliník
Vytíženost: 20h/týdně (odhadem)
Materiál konstrukce: Hlíník - montovaný
Rozpočet: 20-25tisíc

Mé možnosti: CNC centra, Klasika, Vařit nemám kde, ale možné to je.

Rád bych měl čistou konstrukci montovanou šrouby.

Dotazy:
1) Stačí lineary uložit do hliníku nebo je nutné železo? (zafrezovat + zajistit šrouby?) Nevymačká se časem? Případně zvolit nepodpírané 30tky tyče kalené?
2) Jakou sílu motorů zvolit? (2f krok. motory - Na 3f prostě nemám)
3) Bude stačit konstrukce z hliníku?
4) Pomůže nečemu uložit celou konstrukci na plastovou desku? (Zvýšení tuhosti a rovinosti - vše zafrézované do roviny)
5) Mám šanci vyjít z rozpočtem?

Předem díky za odpovědi.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 9. 2011, 12:14

Jdes na to rozumne a klades spravne otazky. Dopis si bydliste! Kdybys byl z blizka, nebudu psat a radsi te pozvu na pokec.
sidonie

15. 9. 2011, 12:32

K bodu 1 vyslovím svoji domněnku, co takhle po zafrézování drážky v hliníku lineáry prostě natvrdo zalepit epoxidem?
Hliníková konstrukce by stačit měla, otázka je spíše jak moc si myslíš, že budeš potřebovat tlačit na frézu v těch plastech a jak moc při obrábění hliníku. S tím souvisí i síla těch motorů. Malým motorkem se dá taky "obrábět" lépe řečeno gravírovat, ale pokud máš čas a nikam nespěcháš, tak nebude problém konstrukcí hýbat vyřazenými motorky z jehličkových tiskáren. Pokud chceš lítat kolem 5m/min. pak tomu musíš podřídit celou konstrukci (tuhost podstavce, pokud možno co nejmenší hmoty se kterými budeš hýbat) a snad si vystačíš i s 2Nm dvoufázovými motorky, ale moc tomu nevěřím, spíš tak ty 3m/min. budou reálnější.
Uložit konstrukci na plastovou desku? No nevím, taký plast, jak tlustý, kam přesně přijde? Osobně mi to přijde zbytečný, to to můžeš rovnou z těch plastových desek sešroubovat, pokud bude silná kolem 30mm a materiál něco jak se z toho lepí septiky, tak by to mohlo být i reálné, jen pod vedení bych ale přece jen položil kus hliníku.

Co se týče rozpočtu, jsou zde stroje co se vlezly i do nižší částky, majitelé jsou s nimi spokojeni, ale taky jsou zde stroje, které jsou už vysloveně produkční. Pokud budeš chtít se strojem patřit do druhé kategorie, tak ti možná nebude stačit ani 150 000Kč.

Neřešíš elektroniku, ani vřeteno, tak těžko říct kam se vlezeš. S mechanikou by jsi se za tu částku mohl dostat na rozumnou konstrukční úroveň a tuhost.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 9. 2011, 1:25

To vyztužení plastem je úplně na... Vlastně nejen to, pokud by byl pořádně přišroubovaný, tak by situaci ještě svou teplotní roztažností zhoršil.

Jestli železo nebo hliník, toť věčná otázka, ale naštěstí je na ni jednoduchá a univerzální odpověď: železo. Je levné, dá se brousit (a třeba koupit hotovou nebo si nechat udělat broušenou základovou desku), nekroutí se když se frézuje, má vyšší tuhost, má menší tepelnou roztažnost než hliník, má stejnou tepelnou roztažnost jako ty kolejnice lineárů, kolíky a zafrézované věci se tak snadno nevymačkají, snadno se obrábí.

Pro hliník svědčí pouze pěkný lesklý povrch po obrobení.
Aleš Procháska
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 9. 2011, 1:58

Pravdu (teda muj nazor) rikas :D . Ja mam pocit, ze jsi nekde tady od nas (Kobylisy) malej "kousek" cesty. Odkudy pak jste pane? (klidne do SZ).
Stal bych o osobni kontakt v ramci "velebeni" remesla.
Gfx23

15. 9. 2011, 6:33

Díky za reakce! Bydliště doplněno.

Plastová deska: Měla sloužit pouze jako podstavec - Má doměnka byla taková, že plastová deska poslouží pro celkovou stabilitu a tuhost frézky lépe než nějaké gumové silentblocky na nožičkách.

Lineary: Přilepit epoxidem mi přijde jako sebevražda, pokud by špatně zatuhla případně by byla větší vrstva na nějaké části, tak se domnívám že by to mělo vliv na rovinost ploch.

Motorky: Ano, totéž si myslím já - nepotřebuji rychloposuvy. CNC stavím od toho aby dobře frézovalo, ne abych si s ním doma jezdil sem a tam. 2Nm by tedy mohly stačit.

Rozpočet: 25tisíc je úplně na vše .. Ideální představa 15konstrukce 10elektro. (už 25 je o 5k víc než bylo uvažováno)
A rozhodně se nejedná o profi stroj, těch mám v práci dost. Zajimá mě zejména problematika elektroniky a 3D modelace.

Železo vs. Hliník: Ještě to zvážím, je fakt, že železo je mnohem univerzálnější. Nicméně hliník je bezmála 3x Lehčí jak železo a nepochybně lépe vypadá.
A já to chci mít doma :D (a mám ženu - musí to vypadat hezky jinak bude muset na chodbu)

Jinak ještě jednou díky. Až budu mít hrubý nákres hodím ho sem.
Gfx23

23. 9. 2011, 2:59

Zdravím vás,
ujasnil jsem si, co od mašiny očekávám a teď bych si ještě rád ujasnil jak mnou navrhnutou konstrukci osadím. Sloupy jsem se nechal inspirovat u bobika, nicméně nebudou stavitelné, ale zvrchu bude doraz.

Poraďte mi prosím nějaký vhodný motor i s měničem abych se vlezl do 10000.
Vedení budou nakonec lineary + kuličkové šrouby.

Konstrukce bude čistě železo - nejspíše včetně domků pro ložiska.
Vše bude ofrézováno a vyvrtáno, sešroubováno a ustaveno pomocí kolíků.

Pokud máte nějaký rozumný nápad, dejte mi prosím vědět.
Bez názvu.gif
bobik

23. 9. 2011, 9:18

Když na to koukám, tak jsem tě špatně inspiroval. Nejdříve doporučuji slevit z rozsahu pohybu osy Z nejméně na polovinu. Dále posílám pohled na můj portál. Tvůj návrh je dost málo tuhý. Já tam mám 25mm tlustou desku pro lineární vedení na osu Y a 20mm desky kolmo na ní přišroubované a zkolíkované s díramy pro sloupy. Ty kratší výztuhy jsem tam nakonec nedával, tuhé je to dost. Dalším kamenem úrazu je zakotvení sloupů do základního rámu. U tebe se mi to zdá dost varchlaté. CNC můžeš složit i z tenkých plechů, ale ty musí být navzámen tak složeny, aby výsledná tuhost stroje umožňovala nějaké jeho smyslplné použití. Ještě když koukám na portál, tak nejspíš chceš mít lineární vedení mezi sloupy. Počítej s tím, že osa Z musí být taky nějak široká a o tu šířku musíš mít délku lineárního vedení delší, než je šířka stolu.
Přílohy
cnc_pohled na portal.jpg
Gfx23

24. 9. 2011, 6:43

Zko - je zvednuté od desky 250mm .. obrázek trošku klame - Y je prodloužený o cca 200mm skrz šířku Ztka

O podpěrách jsem samozřejmě přemýšlel, ale myslel jsem si, že pro mou výšku snad ani nebudou třeba a že to ty 60tky tyče udrží.

Jinak já si myslím, že mi bude tloušťka stačit - Ztko bude tahat jen kousek Hliníku a samotný Motor a Yto samé + desku spolu s Ztkovými Lineáry - ale rád si nechám poradit.
Zakotvení do rámu mě moc jiné nenapadlo - vyfrézovaná plocha 10cm z průměru M10tky šrouby a kolíky - ještě me napadlo zespoda to celé vyztužit třemi pásovinami (napříč) a do jedné ukotvit tyče.

Jinak díky za kritiku - lepší teď než později
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2011, 1:18

Jé konečně někdo z Liberce - tady Vratislavice :D
zami

24. 9. 2011, 3:00

Pořád přemýšlím, na co by tam mohly být ty žluté tyčky na obou čelech stolu. A nic mě nenapadá.
Pomůže mi někdo ?
Díky. Miloš
Gfx23

24. 9. 2011, 4:13

:D
AcemanLB - Ahoj, už jsem okukoval tu tvou krasku. Doufám, že mi to začne brzo jezdit. Čim frézuješ - nástroje? (možná bych ti mohl něco málo dohodit)

zami - Dobrá otázka i mě by to zajímalo. Tipl bych si, že to je na rolety, které budou zakrývat stůl aby nepadali piliny do šroubů a na lineary.

Jinak doupravim obrázek - konkrétně výztuže jednak portálu a druhak spodního rámu. Ještě bych se chtěl zeptat, má smysl konstrukci černit? (jde mi hlavně o korozivzdornost jak vzhled)
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

28. 9. 2011, 7:31

Frézuju hlavně MDFku a masiv, mám tam jako vřeteno slabou 500 W horní frézku od Bosche, upínání 8 a 6 mm. Bohužel tam nemám žádnou regulaci takže mám jen 28 000 otáček. Chtělo by to něco lepšího, ale poslední dobou nemám na nějaké vylepšování vůbec čas. Klidně se někdy stav, hodímě řeč.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“