Mach3 + elektronika z http://maczaka.webz.cz/

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
hcb

4. 2. 2008, 2:17

Nemate nekdo zkusenosti s ladenim programu Mach3 s elektronikou (frezky) od A.Maczaka z http://maczaka.webz.cz/ ? Vypada to, jako by elektronika nereagovala vubec na prirazeni pinu nastavenych v Machu, Po zaskrtnuti jednoho policka v "Configurations Ports and Pins" - MaxNC Mode mne zacala fungovat osa X a osa Y ovaldanim osy Z. Osu Z uz jsem ale nerozbehal, na prirazovani pinu (Step, Dir) na jednotlive osy elektronika vubec nereaguje. Muzete nekdo poradit pleas?
Large

4. 2. 2008, 7:31

Ahoj hcb
S machem moc zkušeností nemám,na to jsou tady jiní profici.
Ale vím ze svojí zkušenosti že to maka bez problému.
Mám tady v poznámkách napsáno zapojeni pinu jak jsem to měl já v provozu.
X Step- 3 Y -5 Z- 7
Dir -2 4 6
Jaké bylo zapojení juperů na desce nebo jestli to mělo na to nějaký vliv
To už si nepamatuji.Max Nc Mode jsem zakliklé neměl.
Používal jsem i ovládáni externími tlačítky a koncové spinače a bez problému.
Zítra večer až přijdu z rachoty, tak bych mohl elektroniku oprášit a mrknout se nato,kdyby tě to pořád zlobilo.
Naposledy upravil(a) Large dne 5. 2. 2008, 5:23, celkem upraveno 1 x.
Large

4. 2. 2008, 7:46

Ty piny se nějak rozházely ,ty číslice měly být pod sebou tak znova.
X – Step 3 Dir 2
Y _Step 5 Dir 4
Z – Step 7 Dir 6
audina

4. 2. 2008, 7:52

ak by x nesla na 2a3 tak skuste na step9 a dir 8
hcb

6. 2. 2008, 5:42

Vcera jsem preinstaloval celej Mach, protoze uz to delalo naschvaly. Navic muj NTB celeron 800 uz z toho mel asi horecku. Piny jdou uz menit a elektronika reaguje, ale pouze mimo piny 5 a 4. Mam tedy zapojeny X, Y a 4. osu ale Z nejde rozbehnout. O vikendu to zkusim rozbehnout na stolnim pocitaci, jediny co me napada je to, ze to bude delat LPT port na NTB, i kdyz mne to moc pravdepodobny nepripada :(
hcb

8. 2. 2008, 5:58

Tak uz jsem to rozbehal. Pri preinstalovani Machu zacaly reagovat osy X, Y, 4, ale osa Z porad nic. Kdyz jsem prepojil osu Z na jinou desku motoru, fungovala - takze neco s deskou. Nakonec jsem zjistil, ze to delala jedna packa mikrokontroleru TA8435H, ktera byla mimo patici. Nyni je vse v rychtiku a fachma jak ma.
radim.k

27. 10. 2008, 5:15

Zdravim,mám taky elektroniku od maczaka a deska frézy bud jde špatne nebo jde dobře ale je to spatne udelany,jde oto ze např kdyz zapnu tlacitkem v programu rele tak se sice sepne ale jak mile se pohne motor tak se rozepne.A druhe rele nejde ovladat ale to je v pořadku protoze na desce nejni přiveden signál jde spis oto ze rele je porad seple a kdyz se pohne motor tak se rozepne.Ja si myslim ze by to melo fungovat takhle:kdyz proste zmacknu tlacitko pro rele tak se rele sepne a hotovo a ne ze na to mají vliv ostatní funkce třeba jako ty motory.Jo a software mam Kcam.Jestli budete nekdo vedet jak to vlastne ma fungovat dejte prosím vedet,dík.
rawen
Sponzor fora

27. 10. 2008, 7:19

Mám taky elektroniku Maczak (sestavenou p. Chmelíkem) + Mach.
Chová se mi to tak, že krátce po startu PC, elektroniky a Machu si relé dělá chvíli co chce, a po nějaké minutě začne odpovídat tlačítku. Spínám tím vřeteno, takže vřeteno po práci vždycky natvrdo vypnu, a když znovu najíždím stroj, tak vřeteno nezapínám hned, ale až třeba založím polotovar.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
radim.k

27. 10. 2008, 7:30

Tak to stim startem mame stejne me taky hned ze zacatku relatka delaji co chcou,a když prvne zapnu posuvy a pak až rele ktere zapina frezu tak to relatko sice drzi ale do te doby nez se na chvili pozastavy motor,třeba kdyz freza zajizdi vic do hloubky tak se nalinko pozastavy motor a tim padem hned vypne rele.No nic jak tak koukam tak asi to nejni moje chyba ale proste to tak dela ta elektronika.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“