Material na vyrobu formy

Martin_

13. 10. 2011, 9:31

Chcem sa spytat na meterial na vyrobu formy (vyroba laminatoveho trupu lietadla). Forma sa bude 3D frezovat, rozmery by mali byt 1500x300x100. Netusim aky material sa da pouzit na tento ucel. Nieco som cital o umelom dreve, netusim co to je. Jedine co ma napadnlo na tento ucel pouzit je hlinik, ale to by bolo asi prilis drahe na material aj vyrobu, ale dalo by sa (vyroba na jeden, dva, tri kusy trupov). Taktiez by mal byt ten material neporezny, aby mal pekny povrch. Do coho sa nieco take robi ? Do dreva asi nie, ten povrch by bol skaredy, alebo by sa musel moc rucne upravovat.(mozno nejake tvrde exoticke, ale to uz radsej ten hlinik) Chcel by som nieco co odopnem z masiny a bude to nahotovo a ked sa to na prvy krat nepodari, tak to bez bolesti supnem do kosa :-)
Dakujem
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2011, 9:48

umele drevo je vyborne na obrabeni ale porezni a nasakave
nicmene ti nic nebrani to nalakovat

zkus http://www.ebalta.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
pocitej ze te to nejakej peniz stat bude ale vysledek vybornej a je to minimalne 10x ale spis jeste vic levnejsi nez ten hlinik

obyc drevo by taky melo jit ale to umele pujde rychleji obrobit a hlavne je to celkove snazsi, ne tak haklivy na rezny podminky a tak

pripadne se dobre lepi lepidlem ktere je ze stejne hmoty tedy by nemel byt problem z tenke desky slepit vyssi tak ze se daji na sebe a tak podobne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2011, 10:46

Jestli budeš podklad lakovat tak můžeš použít MDFku, nedávno jsem dělal jeden MDFkovej stolek a když první dvě vrstvy laku v řezech přebrousíš tak je povrch perfektní.
Přílohy
stolek1.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2011, 10:52

souhlas a neni to od sebe az tak daleko je to skoro to same akorat MDF ma vlakna a umele drevo je slepeny prach
alespon se to domnivam
Gulliver64

14. 10. 2011, 12:27

umělé dřevo (blokový materiál) není slepený prach. je to většinou polyuretanová hmota (pryskyřice) a může být lehčená, nelehčená nebo plněná.

lehčené jsou takové, která mají ve svém objemu mikrobublinky vzduchu (jsou tam vytvořeny chemickou reakcí při tuhnutí - takže to vlastně není vzduch, ale nějaký plyn), ty nejlehčí s měrnou hmotností kolem 0,15 kg/l obsahují až 85% vzduchu. pro běžné účely se nejčastěji používají hmoty s mh kolem 0,7kg/l. o nasákavosti se u těchto materiálů nedá hovořit, jejich povrch je sice mikroporézní, ale tekutina se vsaje jen do velice slabé povrchové vrstvy, řádově několik setin mm. což může být výhodné - velice dobře na nich drží barva/tmel/vosk.

nelehčené jsou s mh nad 1,2kg/l a jsou neporézní, ale také dražší.

plněné jsou ty, které obsahují krom vlastní pryskyřice i nějaké jiné materiály, tzv. plniva, např. hliníkový prach, oxidy hliníku (tuším že je to hydroxid hlinitý, ale ruku do ohně bych za to nedal :-) ),... . jejich mh může být až kolem 2,5kg/l i více!

prodejců těchto materiálů je spousta, výrobců je ale celosvětově jen pár, takže v podstatě u všech prodejců najdete to stejné, jen se to bude jinak jmenovat a bude to mít tu vyšší a tu zas nižší cenu. u materiálu s mh kolem 0,7kg/l se ceny pohybují kolem 80-100Kč/l bez dph (při rozměru 1500x500x100mm).

MDFku bych nedoporučoval - prach, velice porézní a nasákavý povrch, nízká životnost nástroje,... . jediné pozitivum je cena.
Naposledy upravil(a) Gulliver64 dne 16. 10. 2011, 12:15, celkem upraveno 1 x.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2011, 6:16

tak jsem se zase neco dozvedel
mel jsem v ruce vzdy jen to umele drevo co byla pryskyrice plnena drevenym prachem a 100mm deska se nasakla olejem do pulky bezproblemu
vzdy to vypadalo stejne i kdyz to nekdo prinesl ze z toho chce neco udelat jen to melo ruznou hustotu
z toho jsem vychazel

omlouvam se tedy za pripadnou mistifikaci

jednou jsem mel v ruce i plnenou hlinikovym prachem ale to nikdo jako umele drevo nenazyval
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2011, 8:00

Připadáš mi jako v té scénce z knihy Zdeňka Jirotky - Saturnin, kdy strýček ve své továrně na čistící prostředky, se pokouší výrobit z podřadných surovin a špíny, nejjakostnější mýdlo :-)
Abych to rozvinul: buď bude materiál na výrobu formy levný a úměrně tomu budeš muset vynaložit velké množství dalších prostředků a operací, aby byla forma použitelná a nebo bude materiál drahý a výroba bude vyžadovat tuhý stroj, ale forma bude kvalitní.
Jak se vyrábí klasickou cestou se můžeš zeptat Miloše (zami) ten se tím zabývá a má někde na rajčeti i fotopostupy. Podle mně je výroba formy z blokového hliníku pro tři kusy trupů holý nesmysl, nehledě nato že ji do koše s klidnou rukou těžko hodíš. I zami, který tu má vlákno stavba frézky v obrazech nepočítal, že bude vyrábět nahotovo formu, nýbrž kopyto, které se musí ručně dodělat a zaformovat klasickou cestou. Výsledek ovšem stojí za to.
zami

14. 10. 2011, 12:08

Jen tak pro zajímavost, pokud by byl zájem o shlédnutí. Je to už ale asi čtyři roky staré téma a dnes už jsou některé věci trochu jinak:
http://www.akroforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=380" onclick="window.open(this.href);return false;
Nebo něco novějšího:
http://www.mojehobby.cz/magazin/detail.php?idclanku=44" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.mojehobby.cz/magazin/detail.php?idclanku=46" onclick="window.open(this.href);return false;

Jinak, umělé dřevo je můj cenově nedostižný sen. Zatím stále zůstávám u extrudovaného polystyrénu.
Miloš.
zami

14. 10. 2011, 12:12

Tady je hotový výrobek:
http://www.mojehobby.cz/open/diskuze/59 ... 9159_1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Miloš
bobik

14. 10. 2011, 1:17

Pěkný letadlo. Aby s ním nějakej klučina neodletěl. :D
Martin_

15. 10. 2011, 9:04

Vsetkym dakujem za dotazy. Uz mam aspon predstavu z coho sa to da robit. Ostava len otestovat co bude lepsie a lacnejsie Ebaboard, PROLAB ... pripadne nieco ine.

Ben Ash -> nepisal som, ze si pojdem po material na smetisko. Ale je rozdiel hodit do kosa 50-100 Eur ako 500. Taktiez som nestaval nc nato, aby mi rezalo sablony pre rucne opracovanie kopyta. Verim tomu, ze najdem kompromis cena/kvalita povrchu. Ono je rozdiel comu sa chce clovek venovat, ci rychlemu a lacnemu stavaniu modelov, alebo ho tesi, ze nasiel technologiu na ukor vyssej ceny ako si ulahcit zivot. Ja som skor druhy pripad i ked vysledok bude dufam rovnaky.

zami -> klobuk dole, nadherna praca, nemam co dodat snad iba ze sa tam jedneho dna dostanem aj ja :-)
testone
Sponzor fora

16. 10. 2011, 7:34

Já nosím v hlavě následující postup:
1) slepit ze dřeva blok příslušných rozměrů
2) vykutat do něj na CNC nahrubo, s přídavkem a "schodovitostí" třeba 1 mm tvar formy
3) sundat tenhle polotovar z mašiny, strčit ho igelitového pytle, nalít do pytle k polotovaru 1, 2, 3 ..... litry CHs Epoxy zředěné do řídce tekutého stavu
4) pytel připojit v vývěvě, odsát vzduch (tím i část par ředidla) , pryskyřice se perfektně nasákne do hloubky dřeva a zpevní ho tím
5) po vytvrzení otrhat pytel, případné chyby opravit polyesterovým tmelem
6) upnout a obrobit načisto
Tímto postupem by se mělo dosáhnout stavu kdy povrch formy nebude tvořit chlupaté nehomogenní dřevo, ale tvrdý dobře obrobitelný kompozit dřevo - epoxidová pryskyřice. Úplně lesklého povrchu se takhle asi bez dalšího nedosáhne ale pro spoustu případů to bude vyhovující a ve srovnání s profi materiály viz výše za pár šupů..... Možná by to šlo i s obyčejnou dřevotřískou, akorát té pryskyřice by se spotřebovalo víc.

Přílepek: Chápu že každý zde i jinde diskutující není českým pravopisem nadán od boha, ale alespoň ta nejzákladnější pravidla - shoda podmětu s přísudkem ( muži pracovaly - ženy, stroje pracovali :D :D :mrgreen: ) snad nejsou tak složitá.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2011, 12:41

Příteli, nevím jestli jsem dával v matematice pozor, blok hliníkové slitiny: 100x500x2000mm AW-5083 H111 AlMg4,5Mn má 1m2 a váží 270,00 kg
Nalezená cena plechů tl6mm na webu(nic kloudnějšího jsem nenašel) se pohybuje v rozmezí 250-500Kč za Kg ! při nejnižší ceně 250*270=67.500,-Kč !!! z toho bys teoreticky udělal jednu formu tzn dvě poloviny letadla. Pokud si to obrobíš sám (máš li čím) a vyleštíš, budeš mít formu pro seriovou výrobu nahotovo ! Bude to ale asi nejdražší letadlo (model) ve střední evropě. Vezmi blok vyschlého lipového dřeva a vystrouhej kopyto na frézce, nalakuj vytmel, vylešti a zaformuj. V dobách nedostatku čehokoli se experimentovalo s formami ze sádry, taky to prý funguje, ale dle slov jednoho laminátora "je to tak na dvě odformování" což je asi tvůj cíl. Ale potřebuješ to kopyto.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2011, 3:36

Tedy jen podle mého nazoru: Kopyta se dělala (dělají) jen proto, že je to snažší v "ruce"- bez CNC, vzhledem k pozitivnimu tvaru.
Negativní forma se dělá asi dost špatně. Následné formování kopyta je také pracné. Kdybych dnes něco podobného dělal, tak jednoznačně vyrobím obě půlky formy na CNC frézce! Cituji tazatele: "nieco co odopnem z masiny a bude to nahotovo" asi těžko! (pominu-li Al slitinu a spec. plasty). Pokud jde o cenu, slepil bych 3 tloušťky MDF (víc jak 40mm jsem nenašel) a hurá do toho CNC obrobení. Povrch "zatáhnout-zpevnit" řídkým stíkacím tmelem.
Nejspíš dneska existujou i dvousložkové. Ty "chloupky" to určitě prima navážou, brousit, stříkat, brousit..lakovat. Pak dobrej separátor (doba včelího vosku rozpuštěnýho v benzínu a stříknutýho je taky asi překonaná, stějně jako CHS1200ka nebo polyeser110).
:lol: No nedalo mi to, 30 let už to nedělalám a dnes je lecos jinak :D . Prošel jsem "kašírováním" papíru na pozitiv z polystyrénu na "dráhovky", přes lipový kopyta, kopyta z hnědý extruze (tenkrát fakt bomba) a formy z Lukoprenu (N1522-si pamatuju) aj epoxidový (těsto s pilinama) atd. Většinou teda RC auta. Největší problém byl "v ruce udělat obě půlky stejný". Dneska je to dík CNC nejspíš nuda, žádná sochařina :lol: . Modelařině ZDAR!
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2011, 4:08

Tu MDF by mohl po obrobení, napustit laminační pryskyřicí třeba L285 ta je dost řídká a ucpala by póry. Pak by se to mohlo projet na frézce načisto a pak stříknout tmelem a vyleštit . Teoreticky :-)
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“