Odborná pomoc

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Cerv

21. 10. 2011, 1:31

Dobrý den,

pročetl jsem mnoho diskusí zde na foru, a pro můj problém jsem nenašel odpověď. Prosím někoho ze zde přítomných odborníků, zda by mohl poradit s výměnou PC u NC stroje a jeho připojení ke stávajícímu driveru. Jde o konkrétní problém,
který bych popsal do mailu vč tech. záležítostí a specifik stroje. Hledám někoho konkrétního, kdo rozumí PC a elektronice
a mohl by a byl by ochoten se tomu věnovat. Je mi jasné, že vice hlav více ví, nicméně a to se omlouvám, odpovědi typu "možná" a "asi" mne moc neuspokojí. Prosím, najde se někdo, kdo pomůže? Děkuji.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 10. 2011, 1:42

Problém je, že jsi ho nijak nepopsal (ten problém). Vím, že píšeš, že by jsi to popsal do mailu...Dej aspoń náznak, ať se kluci zaměří.
Třeba napíšou s konkrétní nabídkou, když budou tušit, co je potřeba řešit.
Cerv

21. 10. 2011, 1:52

Jde o to, že vlastním starší stroj tovární výroby a potřebuji vyměnit PC a připojit jej k driveru. Od výrobce jsem se dozvěděl pouze to, že původní počítač má nějaké specifikum v zapojení, neboť SW je vytvořen přímo pro něj (a PC nemá HD). Bohužel, pro dnešní možnosti a objem dat už toto nevyhovuje. Rád bych PC vyměnil, ale bude se to muset nějak přepojit,
( a vyměnit SW), ale nejsem odborník a tak hledám pomoc.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 10. 2011, 2:03

Zase špatně... To nemůžeš napsat výrobce stroje? Připojovat se musíš k driverům, nejmíň třem, pokud tedy nehovoříš o driveru k SW/HW systému :( .
Cerv

21. 10. 2011, 3:04

Omlouvám se, skusím to znovu.

Jde o stroj HUKUBAKR HK 80 , z 90 let minulého století. PC je myslím ještě 486 ka, (nebo něco takového) OS je DOS
Řídící jednotka - driver je SD 13. otud jsou připojeny krokové motory MEZ, myslím 1kW, (štítkové hodnoty zjistím).
Z jediného dokumentu, ktery mám ke stroji: cit: pŕipojení k PC - LPT 1 38C koncáky
LPT 2 378 motory
LPT 3 278 tlačítka
Data se doPC vkládají na disketě, vytvořené v jiném PC.
Jak jsem již psal, jde mi o to, jak k výše uvedému připojit jiné PC , jiný soft a jiné možnosti stroje.

Nevím, zda je toto pro začátek dostatečné, ale pokud to bude řešitelné, budu zjištovat detaily tak, aby mi někdo mohl pomoci.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2011, 9:51

Ještě pár dotazů :D :
Zkoušel jsi poptat inovaci řízení u firmy Hukubakr? http://www.hukubakr.cz" onclick="window.open(this.href);return false; (snad to jsou oni). Možná by pomohli, pokud to kdysi vyrobili.
Vyznáš se trochu v elektronice? Jsi schopen si sám něco zapojit/nastavit?
Nebylo by foto elektrorozvaděče s budiči motorů, případně štítek motorů?
Co ten stroj vyrabí - 3osá frézka ? truhlařina? (foto stroje potěší :D )
Jak připravuješ výrobní data? nejaký (jaký) CAD/CAM na PC nebo se to programuje ručně přes ISO-G?
Cerv

23. 10. 2011, 7:00

fotografie0185.jpg
fotografie0184.jpg
fotografie0183.jpg
fotografie0182.jpg
Ahoj,
hodně otázek, málo odpovědí.
Takže jsou tady: Výrobce jsem kontaktoval již dávno a chtěl jsem alespoň nějaké elektroschéma. Nedostal jsem bohužel nic
a z řeči jsem tak nějak mezi řádky pochopil - kup si nový stroj a neotravuj. Proto jsem pátral po netu po něčem,co by dalo odpovědi na mé otázky a dostal jsem se až na toto forum. Od jara po večerech poctivě pročítám diskuse a hledám možné odpovědi . Až teď jsem se odvážil napsat, resp. požádat o nějakou pomoc.
Co se týče elektroniky a PC, tak odborník nejsem. Kdybych tomu rozuměl, tak si to zapojím a nebudu obtěžovat 8) . Nic méně, mojím koníčkem je modelařina (letadla, lodě), tak že se s elektronikou setkávám poměrně často. Něco připájet, připojit drát, popř. sestavit podle návodu nějaký obvod mi potíže nečiní. Horší je to s tím pochopit proč a jak to vlastně funguje a proč to tam vlastně je.Ale rezistor od diody rozeznám (alespoň si to myslím :D )
Co se týká výroby - stroj jsem zakoupil v době mých začátků podnikání pro truhlářskou výrobu .Vyráběl jsem na něm dílce k sedacím soupravám - přesné frézování a vrtání.Bohužel, tato výroba už skončila a tak na něm občas frézuji něco pro truhlařinu a hlavně občas řežu díly pro sebe a kamarády modeláře. Je to 3 osá frézka, ale... Nevím, jak to napsat. Program umožňuje pohyb v ose x a y plynule, ale v ose z pouze najíždí (nastavuje se) na požadovanou hladinu - hloubku a neumí v ose z plynule přejet z hloubky A na hloubku B. Toto souvisí právě s přípravou dat. Funguje to tak, že v ACADu si připravím dráhy (2D) pohybu nástroje, kterým přiřadím hladiny. Do ACADu je vložen příkaz, kterým se vygenerují potřebná data,nahraje se to na disketu a vloží do PC stroje.Má to svůj vlastní program, který byl vytvořen pro tyto účely. Po nahrání do PC se ručně (pomocí tlačítek) nastaví výchozí bod "0" od kterého se vše počítá a spustí. Je to popsáno "lajcky" ale snad pochopitelně. Problém je v tom, že např. při řezání nástavby na model lodi (mnoho malých dílků)
se vygeneruje velký objem dat, který např. není možné uložit na disketu a musím to uložit třeba na 2 a více, což znamená frézování na několikrát. Další věc např. je že se na mne obrátil kamarád z vyfrézováním plastického obrázku. Nebyl složitý, ale fréza neumí při jednom pohybu v ose z změnit hloubku a frézovat to tak, že se bude hloubka nastavovat např. po desetinách ??? Podle mne zbytečná práce a nesmyslná práce. Na tomto foru jsem viděl obdobné frézky , které toto umí. Proto celá tato anabáze. Domnívám se, že pokud se vymění PC a soft. tak ta frézka bude zase "in". Nebo se mýlím?
Elektrorozvaděč stroje mohu samozřejmě také vyfotit a eventuelně i opsat nějaká data. Počítač a SD13 ka jsou v bedně a abych se k nim dostal zezadu, tak to musím celé rozebrat ( asi 50 šroubů). Ale udělám to, jenom tobude chvíli trvat.
Udaje ze štítku motoru: Krokový motor MEZ Náchod, typ Z 42 V V 141
1,8 ' I 7,1 A
Msv 5,55 Nm 550 Hz
RV 1983
Možná viz foto
fotografie0187.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2011, 7:06

To vede budto na emc2 s mesou nebo gravos
Jestli ti pocitace mnoho nerikaji jdi cestou gravosu zapojis ozivis urcite sam a bude to chodit jak ocekavas
S tim emc a mesou je to laborovani ale kdyz by ses nebal taky reseni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Cerv

23. 10. 2011, 7:22

Ještě odkaz na SD 13
http://www.jmf.cz/sd13.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2011, 10:11

Jestli mohu doporučit ,tak cestou nejmenšího odporu a to je pan Vostárek fi. GRAVOS .
Přeju hodně štěstí . kovohemil
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2011, 7:44

Bohužel s Hukubakerem mám taky dost špatné zkušenosti. Pro jednoho svého obch. partnera, který chtěl dělat frézované hlavičky jsem poptával 3D frézku. To, co mi nabídli bylo bestiálně drahé, funkčně problematické a bez jakékoliv podpory. A navíc reference o této firmě nebývají někdy moc dobré - viz např jedno vydání Truhlářských Listů někdy v r. 2005 ...

Něco podobného jsem jednou viděl na Woodtecu někdy v devadesátých letech - a už tehdy byl ten řídící systém naprosto příšerný - takže já bych to viděl jednoznačně. Totálně vyházet celou elektroniku a obrátit se na Gravos. Jakékoliv jiné řešení je ztráta času. Mimochodem - já řeším naprosto stejný problém v případě soustruhů od Sahosu. Resp jejich první řady, kterou dělal v r. 1991 - 1995. Na svou dobu tam byl velmi dobrý řídící systém i s CAD/CAM softem (a jak by ne, když jsem vývoj toho softu dost krvavě zaplatil ...) ale dnes to už nestačí - např na ničem výkonnějším než Pentiu s win.95 už to nerozchodím. Takže budu na jaře končit u Gravosu také ....
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2011, 12:13

Prima, to už jsou informace. Tak už jen zjistit, jaké budiče pro motory jsou tam osazené od JMF (datasheet snad najdeme).
Podle mne je šance původní pohony (motory a budiče) zachovat a použít GVE84, lépe GVE64 a Armota (2.900,-/6.800,-).
Tak ještě foto vnitřku rozvaděče... :D . 50 šroubů tam snad nebude, nebo jo? Většinou to má dvířka na kličku :lol: .
Přes ty 3 (1) LPT porty by to možná také šlo (EMC/Mach), ale v tomhle neporadím, řídíme to jinak...
Mirek
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2011, 12:22

tady je IO vsech koncu

http://www.jmf.cz/pdf/sd13_iosch.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

jestli se dobre divam tak by stacilo naletovat draty na jeden euro konektor a zapichat je do GVE64

kdyz premluvis gravos tak ti to tam podle tohodle schematu udelaji jen to zapichnes a po telefonu doladis nastaveni programu
verim ze tahle nadstandardni sluzba nebude nic draheho vid mirku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2011, 12:47

Já dostupné datasheety bleskově prošel, tak je určitá šance, že by se jen vyrobilo a "zasunulo". Jenže chybí info o budičích-typ (mikro.., úrovně a časování CLK/DIR, snížení proudu atd.) Tak těch 50 šroubů :lol: a třeba se dobereme řešení.
Cerv

24. 10. 2011, 4:08

Pánové, velice moc děkuji za odpovědi, které jsou potěšující. Vyplývá mi z toho, že výměna počítače, potažmo Sw nebude zase až tak drastická. Ty záda u tý bedny odšroubuju ( no, z těma 50 ti šroubama jsem to asi přehnal, ale na každé straně jich je asi 10, tak že 40 jich bude a dvířka jsou vepředu na šroud - viz foto) a nafotím. Jsem ale do středy mimo domov, tak že někdy koncem týdne. Pokud si ale matně pamatuji, měl jsem tu SD 13 vyndanou, protože kdysi zlobil jeden driver a posílal jsem to na servis do JMF -( mimochodem, velice solidní firma, po telefonu jsem se s nimi domluvil o jakou závadu jde, poslal jsem jim jednotku a ani ne do 14 dnů jsem ji měl zpět nejenom s opraveným driverem, ale s celkovým servisem a pouze za poštovné) a připojení bylo na konektory motory 1,2,3,- z motoru čouhalo myslím 8 drátů a připojeny byly jenom 4- pozice 1,2,3,4, - viz http://www.jmf.cz/pdf/sd13_sw.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; a na konektor X2 in/out byl připojen PC. Nevím, jestli si to dobře pamatuju, ale i toto by snad mohlo pomoci.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“