SV82 - Má to cenu?
- Francotirador
Stolní soustruh typa: SV82 (to "a" není překlep - fakt je to na štítku), výrobce Jan Paleček Mirošovice. Zná někdo tento soustruh? Jaké jsou jeho zápory, eventuálně klady? Vyplatí se / má smysl vůbec něco takovýho kupovat (a když jo, jakou tak může mít hodnotu - jak užitnou, tak ale možná i sběratelskou - i když pravdou je že např. já neznám nikoho, kdo by takové stroje sbíral)?
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
- Francotirador
Je to starý stroj (popravdě já takovou konstrukci viděl poprvé) - s fotkou bude malinko potíž (majitel soustruh sice vyfotil, ale už není schopen fotku poslat - budu muset vymyslet jak u něj fotky sosnout z jeho foťáku), ale jak jsem při googlovaní zjistil, bez ní to asi nepůjde.
Asi jich moc nebude, tenhle má výrobní číslo cca 0260.
Asi jich moc nebude, tenhle má výrobní číslo cca 0260.
- Francotirador
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To je teda mazel
Z fotky není patrné jak je středěný koník na té ložové tyči, ale pokud děláš malinké věci, bude dobrý, nebudeš ovšem moci závitovat. Takovéhle malinké soustruhy se na aukru prodávají kolem 5000,- pokud by byl v supr stavu a s příslušenstvím (kleštiny) tak i víc.

- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ten je fakt moc pěknej
. Podle mě k tomu patří ještě sloupová vrtačka, kde se sloup zasunul do té litinové konzolky s tou dírou a náhon byl od té řemeničky uprostřed přes takové ramínko na pružině. Určo jsem to viděl někde na bazoši to někdo prodával či kde to bylo a vypadalo to moc pěkně 
Kdybys ho náhodou nechtěl, tak mě by se líbil jako dekorace do dílny

Kdybys ho náhodou nechtěl, tak mě by se líbil jako dekorace do dílny

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
- Francotirador
Má to jako dedictvi po tátovi a navíc na chalupě. A protože předělává mláděti pokojík tak se nakonec rozhodl, že by ho i prodal - uvedomil si, že na nej deset let nesáhl, jen se chlacholil tím, že kdyby něco potřeboval tak si to vitočé, no a když něco potřeboval vytočit tak to nakonec stejně někomu zadal 
A nema představu kolik za něj, já taky ne - proto jsem to sem napsal. Takže podvědomně bych ho chtěl za co nejmíň hihi. On zase prodat co nejvíhodněji - na druhou stranu nesmim sebou nechat cloumat obchodnim duchem a ukecat ho uplně za hubicku - jednoho dne by mu to došlo a pak bych to od vesnickejch poslouchal do smrti u piva. Takže by to chtělo nějakou realistickou cenu a podle ni se rozhodnu jestli ho vemu já, nebo někdo jinej a nebo si uvědomí že za malej vejdělek se toho zbavit nechce.
Já ho ani nechci pro sebe (udělal jsem si radost MN80kou), ale pro tátu jako dárek k nástupu do penze (aby se zabavil a doma nezblbnul z nicnedělání).
Já ho viděl taky jen na fotkach - prej ho ještě poradně zkoukne (rozměry, pero v koniku a suportu, kužel ve vretenu atd) než se tam vydam. Ta vrtačka mě napadla taky, prej si z detstvi pamatuje ze tam nejaky rameno bylo - bohuzel ho nenašel (doteď - jeste je naděje i když malá). Krom vrtáků a nožů prej momentálně neni nic - jediny příslušenstvi je podstava pro dláto pro soustružení dřeva (je na fotce pod univerzálou).
Kdybych ho nechtěl tak bude k mání (jestli si teda prodej kvuli nizkej ceně nerozmyslí - čert ví jaký číslo se mu honí hlavou hihi
)

A nema představu kolik za něj, já taky ne - proto jsem to sem napsal. Takže podvědomně bych ho chtěl za co nejmíň hihi. On zase prodat co nejvíhodněji - na druhou stranu nesmim sebou nechat cloumat obchodnim duchem a ukecat ho uplně za hubicku - jednoho dne by mu to došlo a pak bych to od vesnickejch poslouchal do smrti u piva. Takže by to chtělo nějakou realistickou cenu a podle ni se rozhodnu jestli ho vemu já, nebo někdo jinej a nebo si uvědomí že za malej vejdělek se toho zbavit nechce.
Já ho ani nechci pro sebe (udělal jsem si radost MN80kou), ale pro tátu jako dárek k nástupu do penze (aby se zabavil a doma nezblbnul z nicnedělání).
Já ho viděl taky jen na fotkach - prej ho ještě poradně zkoukne (rozměry, pero v koniku a suportu, kužel ve vretenu atd) než se tam vydam. Ta vrtačka mě napadla taky, prej si z detstvi pamatuje ze tam nejaky rameno bylo - bohuzel ho nenašel (doteď - jeste je naděje i když malá). Krom vrtáků a nožů prej momentálně neni nic - jediny příslušenstvi je podstava pro dláto pro soustružení dřeva (je na fotce pod univerzálou).
Kdybych ho nechtěl tak bude k mání (jestli si teda prodej kvuli nizkej ceně nerozmyslí - čert ví jaký číslo se mu honí hlavou hihi

- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tenhle typ soustruhu (rozuměj hodinářské) mívá spolehadlo (oporu) nikoli pro soustružení dřeva, alébrž pro soustružení kovu z volné ruky, videa jsou k vidění na trubce (v přísl. MN 80 je také)
- Francotirador
No jasně, že jsem napsal blbost - na dřevo by to bylo moc krátký 

- Francotirador
S ohledem na záměr proč (a komu) nějaký malý soustruh sháním, jsem se po dlouhém zvažování rozhodl dál pokukovat po něčem jiném.
Takže pro ty kterým se soustruh líbí je k dispozici, prodejce za něj chce 8000,-Kč. Co se týká příslušenství tak jediný co našel jsou vrtáky a nože (takže cena je v podstatě za to co je na fotkách).
Kdyby měl někdo zájem, pošlu na prodejce přes SZ telefonní kontakt (na net vpodstatě neleze).
Takže pro ty kterým se soustruh líbí je k dispozici, prodejce za něj chce 8000,-Kč. Co se týká příslušenství tak jediný co našel jsou vrtáky a nože (takže cena je v podstatě za to co je na fotkách).
Kdyby měl někdo zájem, pošlu na prodejce přes SZ telefonní kontakt (na net vpodstatě neleze).
- Francotirador
Ještě přihodím informace, které jsem vykomunikoval od syna výrobce.
Soustruh je ze 40tých let a bohužel se k němu nedochovala žádná dokumentace. Fa Paleček (než jí znárodnili) vyráběla hlavně vrtačky (cca 3000 kusů) a v menší míře soustružky (ty už ale byly vyrobeny jen ve stovkách kusů) no a pak ještě nějaké drtičky kostí pro řezníky atd.
Nějak si nevybavoval, že by se k soustruhům u nich vyrábělo nějaké příslušenství.
Soustruh je ze 40tých let a bohužel se k němu nedochovala žádná dokumentace. Fa Paleček (než jí znárodnili) vyráběla hlavně vrtačky (cca 3000 kusů) a v menší míře soustružky (ty už ale byly vyrobeny jen ve stovkách kusů) no a pak ještě nějaké drtičky kostí pro řezníky atd.
Nějak si nevybavoval, že by se k soustruhům u nich vyrábělo nějaké příslušenství.