Plazma- pohon

řemenové převody a pohony linearizace pohybu pomocí řemenu
modemo
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2008, 8:08

Prajem pekny den.

Rozmyslam nad stavbou CNC plazmy a najviac sa mi pozdava posun cez ozubene remene. Mal by som viac otazok ak by sa nasiel niekto ochotny :roll: :
1) Ake mate s tym skusenosti?
2) Aky druh/rozmer by bol vhodny? Nerad by som do pod- alebo pre-dimenzoval. Samozrejme cena hra velku ulohu.
3) Viete nejakeho predajcu na SK/CZ odporucit?
4) S akou rychlostou posunu mam ratat? Aby to nelietalo ako dive, ale zasa pri presune bez palenia aby sa to nevlieklo.
5) Odhadujem ze tam bude treba nejaky mensi prevod, ako ho realizovat? Dal by sa z niecoho vykuchat?

Motory mam 1N. Masinka by mala byt na velky format plech 3000x1500, najcastejsie okolo hrubky 2mm.
Ak sa vam zdaju niektore otazky moc blbe, prosim ospravedlnte, som zaciatocnik :lol:

Dakujem
Mad_BOXs

4. 2. 2008, 8:39

Na plasmu je použití řemínků asi vhodné, ale má to svoje ale.Musíš použít převodovky nebo mikrokrokování, jinak nedocílíš přesnost na krok. ( průměr řemeničky - ku kroku = moc velká délka pojezdu na jeden krok)
Dále je třeba dovymyslet konstrukci stroje tak, aby se do toho nemohly dostat nečistoty, z plasmy je jich dost a hlavně jsou kovový, kulatý a chytaj se na všechny zmagnetizovaný části.
Josef
Sponzor fora

4. 2. 2008, 9:32

Na primární převod použij zase oz. řemen. Potom si můžeš zvolit pojezd na krok jak budeš potřebovat. Motory schovat do krytů z magn. měkkého materiálu. Oz. řemeny taky zakrytovat proti nečistotám.
Monteg

4. 2. 2008, 10:19

Zdá se mi použití převodů zbytečné při stoupání šroubu 5mm a 200krocích
to dělá 0,025mm myslím na plazmu bohatě stačí dá se ještě zpřesnit na pul krok 400krok/ot. dal bych to napřímo.
Kopi.

5. 2. 2008, 12:55

Jenomže když použije řemeničku například průměr 20mm, tak mu jeden krok vychází něco přes 0,3mm (pokud jsem teda dobře počítal). Při 30mm už to bude skoro půl milimetru. Jedině použít půlkroky a nebo ještě líp mikrokroky...
Navíc pokud bude chtít s tim stolem hejbat nějak dynamičtějš, (plech byť jen 2mm 3000x1500 něco váží, tak pochybuju, že by to ten motůrek ubrzdil...
I tak si myslim, že 1N je na takovej formát dost málo...
modemo
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2008, 2:32

Kopi. píše:Jenomže když použije řemeničku například průměr 20mm, tak mu jeden krok vychází něco přes 0,3mm (pokud jsem teda dobře počítal). Při 30mm už to bude skoro půl milimetru. Jedině použít půlkroky a nebo ještě líp mikrokroky...
Navíc pokud bude chtít s tim stolem hejbat nějak dynamičtějš, (plech byť jen 2mm 3000x1500 něco váží, tak pochybuju, že by to ten motůrek ubrzdil...
I tak si myslim, že 1N je na takovej formát dost málo...
Samozrejme, ze stol by stal, a hybal by sa nastroj, ved to by bolo fuj :roll:
Takze prevodovka alebo mikrokrokovanie. Nedala by sa ta prevodovka z niecoho vybrat? Akou rychlostou sa asi pali? Aka by bola dobra rychlst na presun? Aspon radovo, nemam sajny :?:

Este ma napadlo, robim ako budice A3977, tie umoznuju aj mikrostepping, ale ak si dobre pamatam, tak potom frezka potrebuje vela impulzov z PC. Ako je to s tym? Da sa to z bezneho PC dostat?
Pupak
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2008, 3:59

Od mikrosteppingu si moc neslibuj.Je funkcni tak do 1/8 kroku a to musi byt suprmotor do male zateze.Remenovy posun musis resit pres prevod tak,abys mel na 1/2 krok tak 0.05mm,jinak to nestoji za nic.
Na takovy prevod staci 3 remenice a je to.Kdyz se to dobre natahne,tak to funguje pekne a na plasmu to staci.
tomashal
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2008, 4:34

modemo píše:Este ma napadlo, robim ako budice A3977, tie umoznuju aj mikrostepping, ale ak si dobre pamatam, tak potom frezka potrebuje vela impulzov z PC. Ako je to s tym? Da sa to z bezneho PC dostat?
Frekvence impulzů potřebná k dosažení požadované rychlosti posuvu nezávisí na mikrostepingu, ale na délce konečného mikrokroku. Takže pokud potřebujete jet 6000 mm/m a jeden mikrokrok (0,3 * 1/64) bude 0,00469 mm, pak f=21333 Hz.
Pokud tam bude převod 1:8 a budete mít mikrokrokování pouze 1/8, tak budé délka kroku (0,3 * 1/8 * 1/8 ) = 0,00469 mm, takže f bude zase 21333 Hz => stále stejný nárok na počítač.

Doporučil bych maximální mikrokrokování, tak aby to tak akorát počítač zvládnul (samozřejmě s patřičnou rezervou). Chod motorů je potom hladký, tichý, bez vybrací a bez ztráty kroků.
Přesnost polohy u velkého mikrokrokování (např. 1/64) a bez převodu není taková jako u menšího mikrokrokování (třeba 1/4) a bezvůlového převodu, zato je chod bez rezonancí a hluku. Nemyslím si, že je u plasmy potřebná přesnost polohování v řádu setin. Podle mě je spíš blbost nepoužívat dostatečné mikrokrokování a znehodnocovat tím pohony s krokovými motory. To pak není divu, že se ztrácí kroky a roste nedůvěra v krokové motory, které s dostatečným mikrokrokováním a kvalitním driverem fungují jinak spolehlivě.

Tomáš
modemo
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2008, 9:25

Zdravim,

takze podarilo sa mi rozchodit driver s A3977 ( full az 1/8 ) :D , ale mam ho zatial napajany len 20V.
Dakujem za vsetky info, ale asi som sa zle vyjadril. Skusim inak, cital som, ze motor drzi krutiaci moment tak do 1KHz pri fullstep. Cize ak pouzijem 1/8 tak by som donho mohol davat 8KHz.
Ak videm z tohto predpokladu, potom by sa motor mal mat 5 otacok/sek.
Cize musim zistit, aky prevod dat medzi motor a hnacie koliesko na ktorom bude ozubeny remen. Samozrejme, ze ten prevod zavisi od priemeru toho hnacieho koliecka. Matiku ovladam, to by nebol problem. Len neviem stale tu rychlost posunu. Alebo to mam vypocitat, aby pri 1 impulze sa to pohlo o 0.1mm? Take rozlisenie by mi stacilo. To je dostatocne na plazmu, nie?

Ak som v svojich uvahach urobil chybu, tak ma prosim opravte, dakujem :roll:
tomashal
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 12:52

Plasmu nemám, takže nechci tvrdit kolik bude stačit, ale jsem přesvědčen, že pokud bude na 1 celokrok posuv 0,1 mm, tak je to s mikrokrokováním 1/8 plně dostatečné. Jen musím opravit, že to bude 8 impulzů na 0,1 mm. Rychlost posuvu při frekvenci 8 kHz tedy bude 100 mm/s.

Tomáš
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 7:35

takovej detail, kdyz pocitac bude stihat treba 64 mikrokroku na plnou rychlost a bude z 80% vytizenej
pak mu z nevhodneho cadu poslete treba data rozkouskovana na male usecky
coz samo o sobe dela 40% vytizeni cpu

jak dobre vam bude mach prdet kroky kdyz ma procesor na 120% ???

je treba zohlednit vypocetni cas pro spocitani interpolace pohybu a predvidani drahy pro dynamicke reakce
to bere hodne vypocetniho vykonu

hardwarove interpolatory ktere jsem zatim mel moznost vyzkouset proste pri nedostatku vykonu uberou na rychlosti
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
modemo
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 8:57

tomashal píše:Plasmu nemám, takže nechci tvrdit kolik bude stačit, ale jsem přesvědčen, že pokud bude na 1 celokrok posuv 0,1 mm, tak je to s mikrokrokováním 1/8 plně dostatečné. Jen musím opravit, že to bude 8 impulzů na 0,1 mm. Rychlost posuvu při frekvenci 8 kHz tedy bude 100 mm/s.

Tomáš
Ja som myslel pri mikrokrokovani 1/8, na jeden mikrokrok 0,1mm posunu.
A odkial si prisiel na to 8kHz bude posun 100mm/s ? Ved to zalezi od priemeru kolecka s remenickou. :? Ci mi nieco uslo?
tomashal
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 9:33

Já jsem bral 0,1 mm že bude celokrok, takže jeden mikrokrok by byl 1/8 * 0,1 mm tj. 8 mikrokroků do 0,1 mm a 8000 mikrokroků do 100 mm. Takže po vyslání 8000 pulzů za sekundu, to ujede 100 mm/s.
Při 0,1 mm na jeden mikrokrok to bude samozřejmě při 8000 Hz rychlost 800 mm/s.
Pokud vycházíme z nějaké modelové situace kde známe délku posuvu na krok, tak přece známe i převod motor-řemen (průměr řemeničky).

Tomáš
tomashal
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 9:44

robokop píše:takovej detail, kdyz pocitac bude stihat treba 64 mikrokroku na plnou rychlost a bude z 80% vytizenej
pak mu z nevhodneho cadu poslete treba data rozkouskovana na male usecky
coz samo o sobe dela 40% vytizeni cpu

jak dobre vam bude mach prdet kroky kdyz ma procesor na 120% ???

je treba zohlednit vypocetni cas pro spocitani interpolace pohybu a predvidani drahy pro dynamicke reakce
to bere hodne vypocetniho vykonu

hardwarove interpolatory ktere jsem zatim mel moznost vyzkouset proste pri nedostatku vykonu uberou na rychlosti
Ve všem máte pravdu, ale já přece po Machovi žádný výšší výkon kvůli 64 mikrokrokům nepožaduji. Mluvil jsem o tom, že radši použiji menší převod a více mikrokroků než větší převod a méně mikrokroků. Tedy potřebný počet pulsů z PC se na ujetí potřebné vzdálenosti nemění.
Nevýhodou více mikrokroků je požadavek silnějšího motru, protože převodem do pomala bychom jinak získali více Nm na výstupu.

Tomáš
modemo
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 10:55

Takze som to trosku spocital:
Pri full step (200kr/ot) motor nestraca krut. moment do 1kHz. Cize ak pouzijem 1/8 mikrokrok, tak dosiahnem 1600kr/ot a frekvencia 8kHz.
Z pouzitia hnacieho kolesa na remenicu dostavam:

obvod= 2*pi*r
pri 1600kr/ot => pri 1 kroku sa pohne pas o l= (2*pi*r)/1600

z toho vypocitam pre l=0,1mm polomer hnecieho kolieska: r= (l*1600)/(2*pi)

V mojom pripade, ak chcem na 1krok posunut o 0,1mm tak musi mat hnacie koliesko polomer 25,4648... mm

Cize pri 8000kHz a 1/8 mikrokroku vychadza 100mm/s. To si myslim, ze je viac nez dostatocne pre rychloposun :wink: Nie?

Prepacte za mozno trivialne rozpisanie, ale snad sa niekomu zide. Teda ak som sa nesekol :D
Odpovědět

Zpět na „řemenové převody a pohony“