Fe-Mašinka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2011, 5:05

Taky se mi líbí, montovanej "oceláček". Koukám, ze ten "černej" plech nebrousiš a spoléháš na srovnání o ty broušený bloky nebo máš ty dosedačky
frézovaný (broušený). Teď tu něco montuju a ty vozíčky jsou rády do "stovek"... :D , potvory.
Tak směle dál. Elektra se neboj, není to žádná věda a klidně poradíme. Práce, co Tě čeká ještě v mechanice, vidím jako větší problém :lol: .
Gfx23

19. 11. 2011, 6:12

Mechanika mě netrápí skoro vůbec, až na ustavování celé konstrukce - neboť jsem se (já blbec) vykašlal na kolíku, ze strachu, že to pak už nesrovnám (a že zalomim výstružník).
Add. Černý plech - je to 15mm s355 pálená na laseru (hlaďoučkej povrch) tak předpokládám, že bude dostatečně rovná - ještě budu flexou brát 400smirkem a kartáčem na auto doleštím.
Add#2. Bloky (je to hlazená 50mm tyč) - nebrousil jsem - proměřil jsem si to a lítají tam 3stovky tak to mě nezabije, stejně počítám s kompletním ustavováním na hodinky a úhelníky se svěrkama

Vozíčky myslíš jako na kolejnice? To se divím, mám HIWINy tak doufám, že za něco budou stát, když stály, kolik stály.

Kdyby jsi mi poradil s tou elektrikou, byl ti moc vděčný (jsem ochoten i nějaký peníz obětovat), protože jednak jsem na elektro dřevo a druhak nechci nic odpálit. Myslíš, že bych ti třeba mohl poslat na mail odkaz na trafo co mám a že by jsi mi poradil? Motory i drivery mám od vás a pak mám jen oddělovačku. S EMC si už pohraju.
PetrNC
Sponzor fora

19. 11. 2011, 6:28

Rovnání se bát nemusíš, jen si dobře promysli v jakém sledu to budeš postupně utahovat. Na sešroubování použij pevnostní šrouby ( nejlépe 12.9 ) a dotahuj na krev. Uvidíš, jak i šroub M8 dokáže tu patnácku plotnu "prohnout".
Gfx23

19. 11. 2011, 6:46

12,9 mám nakoupené .. každopádně to utahování na krev nemám radši na moment? doporučují 84Nm dal bych 90 a musí to být pohoda. Jde mi o rovnoměrné dotažení.
Neměl by ji prohnout protože ji dotahuju vůči sloupu.
Josef
Sponzor fora

19. 11. 2011, 10:31

Tak jsem se koukal na ty závity pro pevnostní šrouby. Není to sice moc vidět, ale mám dojem, že to není dobře. Ty závity nesmí začínat hned od plochy (nějaká sražená hranka se nepočítá), ale má být zahloubeno tak na dva - tři závity průměrem minimálně jako jmenovitý průměr závitu, nebo o 0,5 až 1 mm více (dle velikosti závitu). Je to proto, že se pevnostní šrouby dotahují na dost velký moment a dochází k deformaci a vytahování závitů nad rovinu plochy. Nedejbože to pak povolit (či hůře rozebrat) a bet orovnání sešroubovat znova. Už se nepotkáš. A předpokládám, že hloubka závitu je alespoň 2D, lépe 2,5D.
Ať se daří!
PetrNC
Sponzor fora

19. 11. 2011, 10:38

Kolejnice určitě na předepsaný moment. Na vyrovnání podloží s úspěchem používám kancelářskou eurofólii ( 0.03 mm ) a na jemné doladění mikrotenový sáček, který má ve dvou vrstvách 0,01 mm. Stanov si základní rovinu přesným pravítkem a od něj pak hodinkami rovnej výšku. Ostatně, každý výrobce má ve svém katalogu metodiku vyrovnání rovinnosti a souběhu. Pravoúhlost os X a Y podle přesného úhelníku ale zde se to pak dá doladit i softwarově, protože většina programů umožňuje tzv. ortogonální korekci. Osa Z je podle mně nejvíc náročná.
Této fázi stavby věnuj maximální úsilí, protože jinak si budeš při každém obrábění nadávat ....... :)
bobik

19. 11. 2011, 10:45

U oceli bohatě stačí hloubka závitu 1D. Většinu zatížení nesou jen první tři závity.
Josef
Sponzor fora

19. 11. 2011, 10:49

bobik píše:U oceli bohatě stačí hloubka závitu 1D. Většinu zatížení nesou jen první tři závity.
Jo, ale u pevnosti 5,6 a příslušném momentu.
Gfx23

20. 11. 2011, 4:18

2-2.5D je tak na hliník co jsme se učily. (mám 1.5)
Jinak závity mám dosti sražené, počítám že se vymáčknou, ale jako tragedii bych to neviděl.
K ustavování - Nejdřív na uhelník a pak na Dig, Hodinky doklepat.

PetrNC: To s tou folii mě docela pobavilo - to jsem ještě neslyšel - mám 0.02 a myslím, že i 0.01 plech.

Mimochodem ohledně šroubů -
http://www.vespos.cz/technicke-informace.php" onclick="window.open(this.href);return false; - je tam spousta věcí.
PetrNC
Sponzor fora

20. 11. 2011, 9:46

Tu fólii mám na první mašině už tři roky a je stabilní. Toť vše.
Gfx23

30. 1. 2012, 6:04

Tak po dlouhé době sem hodím nějaké dodatky, aby jste si nemysleli, že jsem se na vás vykašlal.
Ještě zbývá dodělat boční stěny spodního rámu a uložení na Xkové Lineáry + pár drobností a můžem se dát do montování. (Předpokládám, že do dvou až tří měsíců by mohl vypadnout první obrobek)

Všem CNC Fanatikům přeju hodně zdarů.
Deska pro Z, Desko pro Vřeteno
Deska pro Z, Desko pro Vřeteno
Spodní konstrukce-Předek//Zadek + další
Spodní konstrukce-Předek//Zadek + další
Portál
Portál
Airm@n64

30. 1. 2012, 10:24

Také se mi to hodně líbí... Tu desku na ktere budou přišroubovane lineaáry osy Y to je dělané na zakázku nebo se daji takove kusy blotní koupit u nějaké firmy? navrtání bych si provedl sám :-)
Jinak velmi rád budu sledovat jak mašinka roste :-)
Gfx23

31. 1. 2012, 2:55

Měli by ti to udělat v každé seriozní firmě kde pálí na Laseru, je to 15mm tlustá C355 (chtěj minimálně tuto pevnost - čím níž jdeš tím klesá kvalita jak povrchu tak rovinnosti) cena 700 včetně napálení i materiálu. Navrtal a ofrézoval jsem si to už sám.

No mě se až tak nelíbí, protože dělat to teď udělám to celé jinak a pořádně. (V práci jsem měl napilno abych to aspoň navrtal) Mohl jsem zafrézovat vozíky, udělat přítlačky na lineáry a zefektivnit ustavování, teď se ke spoustě šroubů nedostanu bez toho aniž bych nerozebral celou osu.
RaS

31. 1. 2012, 6:32

to jako plech pálenej laserem z tabule má požadovanou rovinnost v takové délce? já teda pálím relativně dost, ale neodvážil bych si na tak dlouhej výpalek položit pravítko, zkoušel jsi tu rovinnost opravdu měřit?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Gfx23

31. 1. 2012, 1:58

Ono v téhle šířce se to už tak nekroutí, kdyby to bylo užší tak by se zkroutila. Rovinnost je i teď dobrá, nicméně ještě to půjde celé na brus stejně jako ostatní "černé desky" co mám z laseru.
Pokud jde o ty užší desky na spodní konstrukci rámu, tak ty jsem nechal nařezat vodou - tam je jistota, že se to nezkroutí.

Rovinnost jsem měřil normálně úhelníkem proti světlu a v pohodě. Ono, pokud necháš říznout to blato tak to se kroutí dost. Tyhle tvrdé desky jsou odolnější.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“