Frézka CNC profi
V dohledné době bych chtěl pořídit starší velké cnc nejen pro hraní(kdyby k tomu šla někdy připojit řízená dělička,tak to už by byl vrchol blaha).Protože již pár dnů bičuji net,několik typů jsem našel co by se mi líbilo...ideálně Maho 600E,tam se mi líbí kompaktnost,sice jsem viděl ročníky pod 90,kdesi jsem se dočetl,že bývá poruchové,ale kdo ví?Co se mi na tom nelíbí je řs philips,možná je ok,ale kdysi jsem chvíli zkusil Heidenhain a proto bych zůstal u toho.Potom se mi jeví jako ok naše frézky FNGJ 40 a 50,česká výroba byla snad dobrá,na několik inzerátků jsem odepsal,ale jsou to rance,....že to nebude za pusu vim,ale rozdíl půl mega na téměř shodných(řs hh 355 a 407) se mi zdá skoro dost,přitom jak to pročítám některé stroje jsou v nabídce více jak rok.V inzerci také nyní kolují frézky DECKEL FP 4NC a FP4 ATC není to asi špatný,jedna je po so,ale zase se obávám řs,kde je dialog 4 - je tady někdo kdo s tím dělá,anebo ví kde by se nechal přečíst manuál,nedaří se mi ho nikde dohledat.Byl bych rád za příspěvky kde,co,jak a za kolik,event.pokud na tom někdo fachá,tak nějaké zkušenosti.Děkuji
Mám profi mašinu (Fehlman Picomax 80). Koupil jsem stroj od překupníka tak trochu jako zajíce v pytli (při předváděčce to nikdo neuměl pustit). Podle všeho ta mašina dobrý dva roky stála takže když mi ji dovezli domů tak jsem ji nenahodil. Naštěstí kamarád je silnoprodař a já se s elektrikou taky celkem umím kamarádit a tak jsme ji rozchodili (znamenalo to všechny stykače rozebrat na prvočleny a vyčistit a k tomu desítky hodin ponoru do dokumentace). Klika byla, že jsem ke stroji dostal veškerou dokumentaci. Volal jsem i firmě co dělá týhle značce servis a vpodstatě mi vynadali proč si kupuju takovej starej krám (r.v. 1992) a proč si nekoupím novej stroj. Nějak nemohli pochopit že miliony na novej nemám....
Ale proč to píšu ..... všechny profi stroje týhle kategorie jsou celkem dost složitý a tak pokud to nedokážeš do co největší míry servisovat sám, je to vždy hodně velká loterie. Můžeš koupit mašinu, která bude dalších deset či patnáct let spolehlivě makat a taky můžeš koupit stroj ze kterýho zešedivíš. Já do toho šel dost po hlavě s tím, že pokud by ta mašina nešla nebo klekla tak že bych ji prostě přestavěl na nový pohony a na nový řízení (odhad případný investice tak 150-200k). Byla totiž za velmi slušnou cenu a tak to riziko šlo podstoupit..... Zatím mám celkem kliku (včera shořelo čerpadlo emulse ale to je řešitelný...
) stroj funguje i přes to že mi vloni skončil při povodni 140cm pod vodou.
Mašina je udělaná poctivě, má Haidenhain a tak bych podobný stroj v klidu doporučil .... ale počítej tak s cenou od 250k nahorů, spíš ale víc. Na druhou stranu .... i po těch letech ta hračka spolehlivě jezdí v setině.

Ale proč to píšu ..... všechny profi stroje týhle kategorie jsou celkem dost složitý a tak pokud to nedokážeš do co největší míry servisovat sám, je to vždy hodně velká loterie. Můžeš koupit mašinu, která bude dalších deset či patnáct let spolehlivě makat a taky můžeš koupit stroj ze kterýho zešedivíš. Já do toho šel dost po hlavě s tím, že pokud by ta mašina nešla nebo klekla tak že bych ji prostě přestavěl na nový pohony a na nový řízení (odhad případný investice tak 150-200k). Byla totiž za velmi slušnou cenu a tak to riziko šlo podstoupit..... Zatím mám celkem kliku (včera shořelo čerpadlo emulse ale to je řešitelný...

Mašina je udělaná poctivě, má Haidenhain a tak bych podobný stroj v klidu doporučil .... ale počítej tak s cenou od 250k nahorů, spíš ale víc. Na druhou stranu .... i po těch letech ta hračka spolehlivě jezdí v setině.

- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jo Picomaxy u nás v továrně byly a byl to můj nedostižný sen. Dneska už jsou přeprodaný buhví kde. Původ toho svého kousku asi neznáš? Jestli to není tajný, zajímalo by mne kolik takový stroj stojí a co k tomu bylo (třeba SZ)
o picomaxu uvažoval v 89 i "závodní výbor" ve fabrice kde jsem kutal,tak nás v září poslali na veletrh něco vyzvědět,už nevím co tam tenkrát měli za typ(možná bych za ty leta našel i prospekt
,ale cena byla 2mega a to bylo dost i na buňku ksč......nakonec dorazila obluda s dvouma dvoumetrovýma rozvaděčema ze stankoimportu kde chodili dvě osy,třetí byla blokovaná protože na to bylo tenkrát embargo,samozřejmě příslušenství ruské,včetně hrozného závitořezu a otočného stolu(který šel zvednout jako dělička)na kterém se rovina chytala "volským okem" a stupně přes proud jakýmsi ampérmetrem 24v - nejspíš z nějakého tanku..neuvěřitelné je,že ho v inzerci občas za pěkný pálky vidím....ten jsem viděl,že byl použit asi jednou protože vážil metrák
, nešlo chlazení z důvodu,aby nenateklo na pravítka,to soudruzi montéři z cccp potom napravili,že vše opatlali silikonem....ten stroj snad běhá i dnes(kde vlastníci jsou členové oné buňky
samozřejmě již bez průkazek)....takže mírné zlepšení od té doby zde je,akorát nám už není dvacet
.f

-
Pokud bys chtel FNGJ 40 dej vedet , u nas ve firme mame jednu co se nepouziva protoze nema automatickou vymenu nastroju. Nasel by se tam jeste nejakej CNC soustruh se starym systemem. Ja presvedcuji reditele aby tyto stroje prodal za cenu srotu. Jen to zabira misto a nikdo na tom delat uz nebude. Jsme zmlsani Haid530 a pod.franta107 píše:V dohledné době bych chtěl pořídit starší velké cnc nejen pro hraní(kdyby k tomu šla někdy připojit řízená dělička,tak to už by byl vrchol blaha).Protože již pár dnů bičuji net,několik typů jsem našel co by se mi líbilo...ideálně Maho 600E,tam se mi líbí kompaktnost,sice jsem viděl ročníky pod 90,kdesi jsem se dočetl,že bývá poruchové,ale kdo ví?Co se mi na tom nelíbí je řs philips,možná je ok,ale kdysi jsem chvíli zkusil Heidenhain a proto bych zůstal u toho.Potom se mi jeví jako ok naše frézky FNGJ 40 a 50,česká výroba byla snad dobrá,na několik inzerátků jsem odepsal,ale jsou to rance,....že to nebude za pusu vim,ale rozdíl půl mega na téměř shodných(řs hh 355 a 407) se mi zdá skoro dost,přitom jak to pročítám některé stroje jsou v nabídce více jak rok.V inzerci také nyní kolují frézky DECKEL FP 4NC a FP4 ATC není to asi špatný,jedna je po so,ale zase se obávám řs,kde je dialog 4 - je tady někdo kdo s tím dělá,anebo ví kde by se nechal přečíst manuál,nedaří se mi ho nikde dohledat.Byl bych rád za příspěvky kde,co,jak a za kolik,event.pokud na tom někdo fachá,tak nějaké zkušenosti.Děkuji
Co to je CNC soustruh se starým systémem?Polesovsky píše:Pokud bys chtel FNGJ 40 dej vedet , u nas ve firme mame jednu co se nepouziva protoze nema automatickou vymenu nastroju. Nasel by se tam jeste nejakej CNC soustruh se starym systemem. Ja presvedcuji reditele aby tyto stroje prodal za cenu srotu. Jen to zabira misto a nikdo na tom delat uz nebude. Jsme zmlsani Haid530 a pod.franta107 píše:V dohledné době bych chtěl pořídit starší velké cnc nejen pro hraní(kdyby k tomu šla někdy připojit řízená dělička,tak to už by byl vrchol blaha).Protože již pár dnů bičuji net,několik typů jsem našel co by se mi líbilo...ideálně Maho 600E,tam se mi líbí kompaktnost,sice jsem viděl ročníky pod 90,kdesi jsem se dočetl,že bývá poruchové,ale kdo ví?Co se mi na tom nelíbí je řs philips,možná je ok,ale kdysi jsem chvíli zkusil Heidenhain a proto bych zůstal u toho.Potom se mi jeví jako ok naše frézky FNGJ 40 a 50,česká výroba byla snad dobrá,na několik inzerátků jsem odepsal,ale jsou to rance,....že to nebude za pusu vim,ale rozdíl půl mega na téměř shodných(řs hh 355 a 407) se mi zdá skoro dost,přitom jak to pročítám některé stroje jsou v nabídce více jak rok.V inzerci také nyní kolují frézky DECKEL FP 4NC a FP4 ATC není to asi špatný,jedna je po so,ale zase se obávám řs,kde je dialog 4 - je tady někdo kdo s tím dělá,anebo ví kde by se nechal přečíst manuál,nedaří se mi ho nikde dohledat.Byl bych rád za příspěvky kde,co,jak a za kolik,event.pokud na tom někdo fachá,tak nějaké zkušenosti.Děkuji
Sháním nějaké údaje ze systému Heidenhain CNC Pilot 3190.
S28, PR20, VK32, SV18RA, 2Ud, N1, OH 253, Engelhardt SD240, Bomar STG 220G, Gildemeister CTX 200 S2
Weiler Condor VS1, Harrison Alpha 330 S, Masturn 32 CNC
-
Panove nez zacnete premyslet o stare masine, pokuste se zeptet na DMG viz nize co jsem dostal. Ja osobne bych do starych stroju uz nesel.
Na novem stroji vyrabim i 20x levneji a hlavne min pracne. Zacinam programovat pres HSM Works a nema to chybu.
Zdravi Polesovsky
------------------------------------------
na zaklade dnesniho jednani s panem ... zasilam v priloze fotografie stroje a specifikaci, ktery Vam mozeme nabidnout. Jedna se o stroj ze showroomu, s terminem dodani 2-3 tydny od objednani a zaplaceni.
Cena stroje vcetne dopravy a pojisteni, uvedeni stroje do provozu a zakladniho skoleni ridiciho systemu u DMG Czech 59.000 EUR, zaruka 12 mesicu.
Mit freundlichen Grüßen / Kind regards
--
Mr. Petr Vladik
DMG Gebrauchtmaschinen GmbH DECKEL MAHO GILDEMEISTER
Lausitzer Straße 7
DE-82538 Geretsried
Phone: +420 602 105 613
Mobile: +420 602 105 613
E-Mail: petr.vladik@gildemeister.com
Na novem stroji vyrabim i 20x levneji a hlavne min pracne. Zacinam programovat pres HSM Works a nema to chybu.
Zdravi Polesovsky
------------------------------------------
na zaklade dnesniho jednani s panem ... zasilam v priloze fotografie stroje a specifikaci, ktery Vam mozeme nabidnout. Jedna se o stroj ze showroomu, s terminem dodani 2-3 tydny od objednani a zaplaceni.
Cena stroje vcetne dopravy a pojisteni, uvedeni stroje do provozu a zakladniho skoleni ridiciho systemu u DMG Czech 59.000 EUR, zaruka 12 mesicu.
Mit freundlichen Grüßen / Kind regards
--
Mr. Petr Vladik
DMG Gebrauchtmaschinen GmbH DECKEL MAHO GILDEMEISTER
Lausitzer Straße 7
DE-82538 Geretsried
Phone: +420 602 105 613
Mobile: +420 602 105 613
E-Mail: petr.vladik@gildemeister.com
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
kdyz mas zbytecnej mega tak je to urcite vyhodne
ale kdyz ne
tak se porad vyplati vzit starou, mechanicky dobrou masinu se slusnymi parametry za cenu cca do 50 000,- k sehnani
a kompletne vyhazet elektroniku a povymenovat za napriklad GSK ktere v setu na celou masinu vyjde dejmetomu na 120 000,-
takze kdyz si to sikula osadi a ozivi sam tak ma o chlup horsi nez novou za cenu do 200 000,-
hsm muze pouzivat taky
a na rozdil od novych masin zatizenych brutalni politikou obchodniku nema omezeni v pameti systemu a muze kdykoli pouzivat vsech 5 os jen tim ze je pripoji k systemu bez toho aby platil sumy za povoleni dalsi osy v systemu
to same lze udelat naprikad i s EMC ktere vychazi nakladove trosku levnejc ale musi k tomu nekde poshanet pohony atd.. celkove je to administrativne slozitejsi a i co se tyce nastaveni a oziveni ale da se zeptat tady na foru a zvladnulo to tu uz par lidi taky
ale kdyz ne
tak se porad vyplati vzit starou, mechanicky dobrou masinu se slusnymi parametry za cenu cca do 50 000,- k sehnani
a kompletne vyhazet elektroniku a povymenovat za napriklad GSK ktere v setu na celou masinu vyjde dejmetomu na 120 000,-
takze kdyz si to sikula osadi a ozivi sam tak ma o chlup horsi nez novou za cenu do 200 000,-
hsm muze pouzivat taky
a na rozdil od novych masin zatizenych brutalni politikou obchodniku nema omezeni v pameti systemu a muze kdykoli pouzivat vsech 5 os jen tim ze je pripoji k systemu bez toho aby platil sumy za povoleni dalsi osy v systemu
to same lze udelat naprikad i s EMC ktere vychazi nakladove trosku levnejc ale musi k tomu nekde poshanet pohony atd.. celkove je to administrativne slozitejsi a i co se tyce nastaveni a oziveni ale da se zeptat tady na foru a zvladnulo to tu uz par lidi taky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
ano ano, svatá pravda. Ode mne chce "levný" DMG u 10let starý mašiny 22.500,- za "otevření" knihovny nástrojů ze 128mi pozic na 512. A hodinový sazby jejich lidí se stydím napsat.robokop píše:kdyz mas zbytecnej mega tak je to urcite vyhodne
ale kdyz ne
hsm muze pouzivat taky
S28, PR20, VK32, SV18RA, 2Ud, N1, OH 253, Engelhardt SD240, Bomar STG 220G, Gildemeister CTX 200 S2
-
ano ano, svatá pravda. Ode mne chce "levný" DMG u 10let starý mašiny 22.500,- za "otevření" knihovny nástrojů ze 128mi pozic na 512. A hodinový sazby jejich lidí se stydím napsat.[/quote]
To souhlasi. Nam do bejvale firmy prijel servis z Prahy do Brna od Fanucu. Cestovne bylo za 15000kc a oprava za 4.500Kc. A to jen prehrali soft v masine.
DMG Brno dokonce uctovalo prijezd servisu z tramtarie do Brna. Proste vychcanost vedouciho pracovnika, ktery servis jel pres ucetnictvi manzelky.
Takze si moc nevyberes.
To souhlasi. Nam do bejvale firmy prijel servis z Prahy do Brna od Fanucu. Cestovne bylo za 15000kc a oprava za 4.500Kc. A to jen prehrali soft v masine.
DMG Brno dokonce uctovalo prijezd servisu z tramtarie do Brna. Proste vychcanost vedouciho pracovnika, ktery servis jel pres ucetnictvi manzelky.
Takze si moc nevyberes.
já kupoval v Brně 5ti tunovou mašinu jela do Prahy solo velkým autem z rukou a cestovné stálo o něco méně...Polesovsky píše: Nam do bejvale firmy prijel servis z Prahy do Brna od Fanucu. Cestovne bylo za 15000kc a oprava za 4.500Kc. A to jen prehrali soft v masine.
Takze si moc nevyberes.

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU