Jurtostroj
Já zase jednou viděl, jak je baba v mžiku nahoře bez, když jí vlítla žhavá špona mezi poctivé pětky.Jan Danda píše:Člověk by neřek,jak rychel se zuje, když mu vlítnežhavá kulička od sváření do boty.
Ale to už je dávno, jen vzpomínka zůstala...
Na jurty vyrábím okna ,dveře ,koruny ,sloupy a podlahy.Chtěl bych na tom dlabat ,čepovat,vrtat a frézovat díly jmenovaných součástí jurty.A jednou i soustružit.Rád bych ,aby to v případě potřeby hlodalo hliník a železo. 

Už jsem to psal na začátku ,motory 3f krokový,osa x 12nm ,osy y ,z 6nm a natáčení hlavy 4nm,ovládání Gravos,posuvy lineární vedení a kuličkový šrouby.Taky bych rád,kdyby to šlo rychleji.Na podzim jse si vzal do truhlářský dílny dva učedníky ,abych na tom mohl dělat.Ale chyba ve výpočtu
,všecno jde pomalejc.

No, jestli ti pomocníci dělají stejně, jako Pištěk u Antona Špelce (paní mistrová, vy mi nějak podstrojujete...) a ty za ně dřeš v kumbálu, tak se nedivím, že to jde pomalejcJan Danda píše:...Na podzim jse si vzal do truhlářský dílny dva učedníky ,abych na tom mohl dělat. Ale chyba ve výpočtu,všecno jde pomalejc.

Tak jsem se konečně dočkal ,lože je ofrézované
.Rovnoběžnost v podélném horizontálním směru v celé délce 2,75m do 1setiny
.Rovnoběžnost ve vertikálním směru, díky odehybání frézy je horší asi 2setiny na délce 30mm.Trochu to zkomplikuje výrobu držáku na vozíky,ale nic co by se nedalo zvládnout.Zítra dodám foto.