Další dřevěná hračka?

Odpovědět
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

1. 11. 2011, 10:18

Tak jsem narazil na zajímavou dřevěnou konstrukci a silně mě láká výměna joese 2006 za toto :)

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=x-tDJAon3Ag" onclick="window.open(this.href);return false;

http://buildyourcnc.com/blackFoot48v40.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

Docela by mě zajímal váš názor :) Jediné z čeho mám strach jsou ty řetězy a jejich údržba v prašném prostředí.
motorovy

2. 11. 2011, 7:22

skor by som sa inspiroval masinkou od Gulivera
to je podla mna najvydarenejsia konstrukcia z dreva aku som zatial videl
sidonie

2. 11. 2011, 7:34

No na výřezy z překližky to bude asi dostatečný, ale nelíbí se mi na tom to hliníkový vedení a na ose Y ten řetěz.
Kilovolt
Sponzor fora

2. 11. 2011, 10:21

Proč se ti nelíbí řetěz-kvůli nepravidelnýmu chodu? To,že je to lapač na prach je jasný,ale jinak nevím proč. Taky jsem o něm přemejšlel jako převod na A osu.takže mě to zajímá. :idea:
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2011, 9:49

Mě se na té konstrukci strašně líbí ta rychlost pohybu, a použítí dvou řetězů tak že se konstrukce nekroutí i při větší šířce Y. Jak si myslíte že to bude s přesností? případně, životností použitého vedení? Nedal by se ten řetěz nějak zakrytovat? Co použít ozubený řemen?

Jo jen bych ještě doplnil, že uvažuju právě nad novým strojkem a rád bych ho využil nejenom k výrobě šablon jako to mám teď na Joes 2006. A otázka zní zda stavět mašinu z MDFky nebo překližky a jestli jí osadit lineárama a nebo by stačily třeba rolny. Požadavek je na obrábění frézama průměru okolo 6-12. A obrábět to bude hlavně lamino a dýhovačky. Osazené to bude zřejmě servy, uvidím dle testů. Požadavky na rychlost tak okolo 6-10 m/min.
sidonie

3. 11. 2011, 5:35

Ano ozubený hřeben, nejlépe se šikmým ozubením je o mnoho přesnější, nevytahá se a není náchylný k natažení v jednom místě tak jako řetěz.
Životnost toho hliníkového vedení bych viděl tak na hodinu frézování překližky, pak se začne vlivem nalepovaného prachu kroutit a pnout = ani nejsilnější motor to pak neutáhne a přesnost mašiny jde do háje.

Na tvoje požadavky rolny stačit nebudou, né že by to na rolnách nezvládlo tu rychlost, ale tuhost uložení je nic moc, spíš to nic. Minimálně použij podepřené tyče s vozíky co jdou trochu předepnout. Dá se na každou stranu vozíku dát stírací kroužek a prach pak tolik nevadí, případně se na to vyprdnout, viděl jsem mašinu, že se vlastně brodila v pilinách a vedení bylo relativně v pohodě.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2011, 8:28

Dobře, zkoušel jste někdo porovnat cenu a životnost řetězu s řemenem?

Narazil jsem ještě na tuto konstrukci a vypadá teda dost bytelně. Jen mi nějak nedochází na čem to jezdí. Poradíte někdo? A rychlost zajímavá :)

http://www.youtube.com/watch?v=meqpEyF7 ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2011, 8:31

http://www.youtube.com/user/Chris2711Z# ... QXKS9k1VDM" onclick="window.open(this.href);return false;
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2011, 12:51

Hmm po bližším prozkoumání vidím že mu to jezdí jen po nějakejch ocelovejch plochách ložiskama. To by pro začátek stačilo, jakmile se něco našetří tak bych to vyměnil za lineary. Myslíte si že je tahle konstrukce vhodná pro rozměry 2,5 x 1,5 m ?
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

13. 12. 2011, 12:55

Lidi provozujete někdo na své mašině pohon přes dlouhé řemeny nebo řetězy? Jak je to s vůlema? Po jaké době vznikají a jaká je tam tuhost? Bude to stačit na lamino/MDF/dřevo? Ještě me tak napadlo zaexperimentovat trochu s EpoxyGranitem, vyplnění dutých prostor touto směsí pro omezení vibrací a získání nějaké té hmoty navíc. Otázka zní jak se to může chovat ve spojení s těmi řemeny.

PS: co a kde koupit na ten EpoxyGranit? u nás na Liberecku.
Odpovědět

Zpět na „Ruzne jine fotecky videa a dokumenty“