Je to muj prvni prispevek tady, sam presne netusim kam to zaradit tak jsem to dal sem
mam takovy napad a byl bych moc rad kdyby mi nekdo kdo ma zkusennosti se stavbami CNC stroju pomohl tento napad realizovat a nebo pripadne rozmluvit a nestavet nic

Otec ma soustruh domaci vyroby(tocna delka cca metr, 200mm sklicidlo...pro predstavu o velikosti, motor 750W plus mechanicka prevodovka, je pomerne tuhy, presny, loze je z ofrezovanych kolejnic) doposud sme vsak nevyresili rezani zavitu, neni moc moznosti nechat vyrobit ozubena kola a celkove by to dalo jeste dosti prace a casu, no a v desni dobe pocitacu me napadla myslenka tenhle stroj dovybavit CNC rizenim, pracoval jsem jako serizovac CNc takze v tom uz problem neni, ale netusim jake komponenty jsou potreba pro stavbu stroje, asi nejake kulickove srouby, krokove motory, ovladani, pocitacove komponenty
pozadavky by byli asi takoveto
je treba ovladat i otacky vretene, idealne zadat do programu a aby bylo mozno rezat zavity
samozrejme klasicky jezdit v ose X a ose Z a idealne prisouvat konik....ale neni to podminka
dival jsme se na ruzne CNC sady na internetu ale vubec netusim co by prave pro stroj me velikosti bylo idealni, nemam zadnou zkusennost s konstrukci stroje jako takoveho, pouze s obsluhou, nevim jaky vykon krokovych motoru je treba, stroj nebude denne v provozu, je vyuzivan na takove domaci obrabeni, obcas kdyz nekdo neco potrebuje, ale obcas je treba vice kusu coz by uz cnc znacne ulehcilo a hlavne ty zavity
dale bych moc rad mel nejakou predstavu o cene, nechci nic vylozene levneho, chci kvalitni a spolehlive komponenty, ale zase ne nic profesionalniho na nepretrzity provoz, nejaky zlaty stred
predem diky za jakekoliv reakce na muj prispevek Jirka