Soustruh ASIST 550W vs PROMA SM-300

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2011, 1:34

Bezne se s motorem nic neprovadi jen si vyvedes reminkem pihyb vretene na snimac (encoder) a ten pripojis do systemu
Ostatni zatidi system pomoci posuvu ktere synchronizuje s vretenem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Kvako1
Sponzor fora

1. 10. 2011, 1:51

a to nevadí pokd ty otačky trošku v zaběru klesnou nebo tak? system to vyrovna? dik za tvou odpověď zas mi je to trošku jasnější..
nehodil bys mi sem nějaký odkaz jak to asi vypada, ten snimač. nic jdu hledat :)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2011, 8:39

ano system to dorovna upravou pohybu noze

hledej irc encoder
Kvako1
Sponzor fora

2. 10. 2011, 8:42

třeba tohle?
http://aukro.cz/cnc-miniaturni-enkoder- ... 29841.html" onclick="window.open(this.href);return false;

jak jsem tady hledal na foru tak jsem našel že třeba mach a emc nezvladají vic jak 100 pulzu. irc prí dáva i 2000 pulzu... jak to tedy je? mechanicky bych spojil třeba enkoder z odkazu z vřetenem a pak se to jenom zapojí do desky ?
třeba: http://www.cncshop.cz/cnc-io-board-odde ... lelni-port" onclick="window.open(this.href);return false; jak by se to zapojilo do tehle desky? nebo je ktomu potřeba ještě nejaka elektronika?
ještě mě napadlo nešlo by u toho asista použít ty magnety a dat tam pořadne magnetycké čidlo? jsou tam ale jenom 2 magnety...

ještě ktěm deskám, dal jsem sem ten odkaz jenom jako příklad.. není mi jasné to snímaní jak a kam se to zapojí. pokud by mi to někdo vysvětlil byl bych moc vděčnej..

PS: asi by se to ale mělo řešit v jinem vlaknu, když tak poprosím o přesun , dík
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2011, 3:21

Tak tady hodne zalezi na tom v jake cenove kategorii jsi
Emc zvladne v pohode encoder s 2000 jen je treba mesa ale o emc bez mesy bych osobne moc neuvszoval
U machu snad staci jeden impulz na otacku ale to je podle me malo na kvalitni vyrobu zavitu
Pak taky zavisi jak silny motor mas tedy jak moc mu zakolisaji otacky
Jinak se to vpodstate pripoji do te desky co pises v pripade machu
V pripade emc zase do te mesy
Kvako1
Sponzor fora

2. 10. 2011, 5:44

no zatim zbíram informace a dělam mechaniku. nejradši bych šel do emc . objednal jsem si komp z lpt i com portem tak uvidim až to emc nainstaluju a uvidím co stoho vyleze. na desky od mesa jsem koukal zatim zběžně.
peníze nejsou problem , zatím ,bohudík mam dobrou práci. celkově bych chtěl do toho vrazit tak do 30 k ale znaš to, nechci zbytečně utracet. koukal jsem už asi na všechno možne. ale asi pujdu do klasiky , drivery tak do 5A a věci okolo toho.... ale pro tu desku jsem se ještě nerozhodl... puvodně jsem přmyšlel že koupim gravos , ale ten si asi moc se soustruhem rozumět nebude...idealni by bylo s nekým se sejit a pokectat o tom...takle se ty informace strašně blbě davaj dohromady. ale učím se a už lecos chapu...
hledal jsem i nejaký kurz na cnc ale nic rozumne jsem nenašel... možno někoho ukecám tady z fora :mrgreen:

jinak dik za tvůj čas a informace.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2011, 6:15

A odkud jsi?
Kvako1
Sponzor fora

2. 10. 2011, 7:32

jsem z Olomouce ale vedšinou se zdržuju na Plzeňsku nebo občas taky v Praze. tam mam firmu..dost pendluju po republice....
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2011, 9:01

Az budes v praze tak treba zkus zavolat
jmouca

25. 12. 2011, 6:33

Zdenek Valter píše:Tak dneska jsem se konečně dostal k tomu abych si udělal kovovou vložku na vřeteno.
---
Taky jsem si vyrobil tuto distanční trubku z hliníku ale uprostřed jsem jí zeslabil na tlouštku stěny 2 mm protože plánuji výměnu řemenice (ocelové) s 30 nebo 32 zuby tak aby se mi tam vešla. Větší převodový poměr ( 14:32) na řemenicích zvýší tah a otáček tam bude pořád dost. Trubka má na obou koncích vnější průměr 38 mm v déklách 4mm průměr mezi je 32 mm. Plastová kola v převodovce vřetene jsem už dříve vyměnil za ocelová po odrbání plastových zubů.
Zdenek Valter

26. 12. 2011, 12:51

jmouca píše:
Zdenek Valter píše:Tak dneska jsem se konečně dostal k tomu abych si udělal kovovou vložku na vřeteno.
---
Taky jsem si vyrobil tuto distanční trubku z hliníku ale uprostřed jsem jí zeslabil na tlouštku stěny 2 mm protože plánuji výměnu řemenice (ocelové) s 30 nebo 32 zuby tak aby se mi tam vešla. Větší převodový poměr ( 14:32) na řemenicích zvýší tah a otáček tam bude pořád dost. Trubka má na obou koncích vnější průměr 38 mm v déklách 4mm průměr mezi je 32 mm. Plastová kola v převodovce vřetene jsem už dříve vyměnil za ocelová po odrbání plastových zubů.
Jestli tomu dobře rozumím chceš to spíš na obrábění oceli a větších průměrů.
Rozsah otáček mě spíš vyhovuje do rychla - točím malé průměry nejvíc z mosazi.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
jmouca

26. 12. 2011, 4:53

Zdenek Valter píše:
jmouca píše:
---
Rozsah otáček mě spíš vyhovuje do rychla - točím malé průměry nejvíc z mosazi.
---
Tak tak, chci aby to více táhlo. Ten motor nedá více výkonu a krutného momentu při jeho pomalých otáčkách, ten jmenovaný příkon 550W má až při vyšších otáčkách. Točil jsem si ocelovou redukční přírubu pro skličidlo 125mm a byl problém s tahem a elektronika co stabilizuje otáčky v zátěži už nestíhala. Na tu rychlost H to má otáčky vřetene vyšší než otáčky předlohy.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2011, 5:56

Taky jsem si vyrobil tuto distanční trubku z hliníku ale uprostřed jsem jí zeslabil na tlouštku stěny 2 mm protože plánuji výměnu řemenice (ocelové) s 30 nebo 32 zuby tak aby se mi tam vešla. Větší převodový poměr ( 14:32) na řemenicích zvýší tah a otáček tam bude pořád dost. Trubka má na obou koncích vnější průměr 38 mm v déklách 4mm průměr mezi je 32 mm. Plastová kola v převodovce vřetene jsem už dříve vyměnil za ocelová po odrbání plastových zubů.[/quote]

Rozsah otáček mě spíš vyhovuje do rychla - točím malé průměry nejvíc z mosazi.[/quote]
---
Tak tak, chci aby to více táhlo. Ten motor nedá více výkonu a krutného momentu při jeho pomalých otáčkách, ten jmenovaný příkon 550W má až při vyšších otáčkách. Točil jsem si ocelovou redukční přírubu pro skličidlo 125mm a byl problém s tahem a elektronika co stabilizuje otáčky v zátěži už nestíhala. Na tu rychlost H to má otáčky vřetene vyšší než otáčky předlohy.[/quote]

Zkus přepočítat zuby, při orig.modulu zubu při této rychosti je to 1:095 takže vřeteno je pomalejší. Nevím jak u Tumlíkova soukolí to už mám vsazeno a tak nelze alespoň u mě zjistit. Chceš-li ale sílu, zmenši řemenici u motoru a zvětši na předloze.
jmouca

26. 12. 2011, 7:21

potraviny píše:Taky jsem si vyrobil tuto distanční trubku z hliníku ale uprostřed jsem jí zeslabil na tlouštku stěny 2 mm protože plánuji výměnu řemenice (ocelové) s 30 nebo 32 zuby tak aby se mi tam vešla. Větší převodový poměr ( 14:32) na řemenicích zvýší tah a otáček tam bude pořád dost. Trubka má na obou koncích vnější průměr 38 mm v déklách 4mm průměr mezi je 32 mm. Plastová kola v převodovce vřetene jsem už dříve vyměnil za ocelová po odrbání plastových zubů.
Rozsah otáček mě spíš vyhovuje do rychla - točím malé průměry nejvíc z mosazi.[/quote]
---
Tak tak, chci aby to více táhlo. Ten motor nedá více výkonu a krutného momentu při jeho pomalých otáčkách, ten jmenovaný příkon 550W má až při vyšších otáčkách. Točil jsem si ocelovou redukční přírubu pro skličidlo 125mm a byl problém s tahem a elektronika co stabilizuje otáčky v zátěži už nestíhala. Na tu rychlost H to má otáčky vřetene vyšší než otáčky předlohy.[/quote]

Zkus přepočítat zuby, při orig.modulu zubu při této rychosti je to 1:095 takže vřeteno je pomalejší. Nevím jak u Tumlíkova soukolí to už mám vsazeno a tak nelze alespoň u mě zjistit. Chceš-li ale sílu, zmenši řemenici u motoru a zvětši na předloze.[/quote]
---
Řemenička motoru je 14z tedy minimální doporučený průměr pro řemínek, menší už by řemen nepřípustně ohýbala. Na předlohu by se v mém případě vešla i řemenice 36z. Tumlíkův převod pro H je 1:1 tady bych chtěl předchozí údaj opravit.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2011, 3:37

Osobně jsem dal na motor 3M-22 a na předlohu 3M-48
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“