Ví o něm někdo něco?

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
chemic

30. 12. 2011, 11:29

vim ze jsem s tim otravny ale loze se po vystarnuti ohoblovalo jak asi byla ta hoblovka presna a pak se skrabalo pokud se nekalilo vim ze pred skrabanim se pouzival i pilnik takze to v prvni fazi as tak jemna operace nebyla a nejakym zpusobem se merilo pokud jsem dobre informovan tak se pouzivalo primerne pravitko vodovaha 0,02 mm na metr a mustek v americe si delaji king way aligment ale vi jeste nekdo jak se to vsechno spravne pouziva diky
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2011, 11:36

hoblovky byli velmi presne stroje paklize nebyli vybehane

bohuzel ne prilis univerzalni takze se preslo na frezovani a tyhle stary masiny uz nejsou vetsinou co bejvaly takze tak dobry jen na hrubovani
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
FuN

31. 12. 2011, 8:00

Po vyučení jsem dělal v ČKD na hoblovce, kde jsem byl v partě údržbářů, kteří dělali střední i generální opravy strojů všech druhů co bylo potřeba. Tak si taky pamatuji co to bylo za práci a trpělivost upnout a hlavně vyrovnat takový lože soustruhu. Měl jsem tam několik hodinek a pořád jsem to musel kontrolovat, abych to neprošponoval. Nesmělo se to hnout do 0,01mm. Základna musela být očištěná nebo se taky musela přelíznout. Pak samotný hoblování byla pohoda, lízlo se to jen o to nejnutější, aby to bylo všude přejetý. No a samotný broušení byl porod. Nesmělo se to při broušení ohřát, a jak se začali dělat spálený fleky od zaneseného kotouče muselo se přestat a nechat to vychladnout a znovu vše kontrolovat. Suporty a jiný plochy se jen jemně ohoblovali, tak aby to nebylo prošponovaný a pak to chlapi zaškrabali. Což taky nebyla taková pohoda. Jenom toho vybavení co potřebovali. Příměrné desky, pravítka, trny, jeřáb, teplá dílna, místo a hlavně zkušenosti. Jsem si taky myslel jaká to je pohoda zaškrabávat tak jsem si to zkusil, no radši zůstanu u mašiny. A na ustavení stroje je taky potřeba dát pozor, nebo je pak veškerá práce v čudu špatným vyrovnáním.
Filipasek76

31. 12. 2011, 11:50

FuN píše:Po vyučení jsem dělal v ČKD na hoblovce, kde jsem byl v partě údržbářů, kteří dělali střední i generální opravy strojů všech druhů co bylo potřeba. Tak si taky pamatuji co to bylo za práci a trpělivost upnout a hlavně vyrovnat takový lože soustruhu. Měl jsem tam několik hodinek a pořád jsem to musel kontrolovat, abych to neprošponoval. Nesmělo se to hnout do 0,01mm. Základna musela být očištěná nebo se taky musela přelíznout. Pak samotný hoblování byla pohoda, lízlo se to jen o to nejnutější, aby to bylo všude přejetý. No a samotný broušení byl porod. Nesmělo se to při broušení ohřát, a jak se začali dělat spálený fleky od zaneseného kotouče muselo se přestat a nechat to vychladnout a znovu vše kontrolovat. Suporty a jiný plochy se jen jemně ohoblovali, tak aby to nebylo prošponovaný a pak to chlapi zaškrabali. Což taky nebyla taková pohoda. Jenom toho vybavení co potřebovali. Příměrné desky, pravítka, trny, jeřáb, teplá dílna, místo a hlavně zkušenosti. Jsem si taky myslel jaká to je pohoda zaškrabávat tak jsem si to zkusil, no radši zůstanu u mašiny. A na ustavení stroje je taky potřeba dát pozor, nebo je pak veškerá práce v čudu špatným vyrovnáním.
A proto jim toho dvaciáše přeju a našetřím. :lol:
QNX
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2011, 5:49

Souhlasím, za perfektě přebroušené lože (všechny plochy a že jich tam je požehnaně) bych těch 20 000Kč dal také. Za samotné ofrézování nebo ohoblování v přesnosti dostatečné pro následné ruční doškrabání bych dal tak 10 0000Kč. Ještě nedávno mi to připadalo jako silně přemrštěná částka :)
Josef
Sponzor fora

31. 12. 2011, 7:22

No jo, kdo nezkusil, či nezažil, nevěří. Ale když vidím, jak tam při rovnání lože na mašinu je lavor 0,3 mm a ještě rýhy tak 0,25, tak bych to opravdu nechtěl a ani nikomu nedal škrabat. Snad jedině za trest.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2011, 7:27

nedovedu si to taky predstavit
prace tak do lagru

prvni skrabani jsem delal zkusmo na kousku 50x10mm z pily zariznutej tak desetinu dve a delal jsem rovinu dobre pul dne a vecer jsem si nemohl lehnout jak me bolelo za krkem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
chemic

1. 1. 2012, 5:08

sane jde usadit na moglici nebo neco podobneho tose mi liby ma s tim prosim nekdo skusenosti
jde takhle usadit i konik to by bylo dobre
a jeste nevi nekdo nahodou kde by se dala koupit nahradni libela do strojnicke vodovahy 0,02na metr nehledam bublinku do vodovahy diky
Filipasek76

1. 1. 2012, 5:50

ARTOS píše:zasada c. 1 soustruh nepujcovat :!: :!: :!: :!: , . c. 2 delat radnou udrzbu stroje :wink: , c.3 u prace nechlastat :shock: pak nebudou potreba nahradni dily :D
:lol:
QNX
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2012, 7:53

chemic: Bublinky se pokus poptat v Kinexu.
Phoenix47

30. 1. 2012, 7:28

Abychom se vrátili zpět k tématu, zajímá mně jaký nový soustruh by jste v dnešní době koupily? Našel jsem ještě toto: http://www.stroje-atol.cz/e-shop/katego ... aed1000pi/" onclick="window.open(this.href);return false; má to slušné parametry, ale zajímá mně jestli má s tím někdo zkušenosti.
Koupím soustruh SU32 nebo SV18RA
Phoenix47

16. 2. 2012, 10:19

Nikdo nic? To se snad nevyplatí koupit žádný nový soustruh, jen repase?
Koupím soustruh SU32 nebo SV18RA
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2012, 10:50

Phoenix47 píše:Abychom se vrátili zpět k tématu, zajímá mně jaký nový soustruh by jste v dnešní době koupily? Našel jsem ještě toto: http://www.stroje-atol.cz/e-shop/katego ... aed1000pi/" onclick="window.open(this.href);return false; má to slušné parametry, ale zajímá mně jestli má s tím někdo zkušenosti.
Když nový tak pro moji potřebu SN50 z TOS Trenčín.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“