EMC2 a hardware Gravos

Odpovědět
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2011, 8:27

Ahoj linuxáci vespolek, aniž bych chtěl jakkoli podrývat existenci nativního softwéru Armote, chtěl bych vědět jestli někdo požíváte EMC ve spojení s deskami od Gravosu (GVE84 a pod.) případně jestli existuje nějaký plugin pro řízení těchhle interpolátorů a nebo se na to někdo chystáte, či jak by se takový oný dal napsat (dokumentace).
peza

8. 1. 2012, 4:44

Dobrý den.
Mám laický dotaz na toto téma. Když bych chtěl pracovat v EMC2 - tedy pod Linuxem a chtel bych použít HV interpolátor od fy.GRAVOS např.GVE64 tak ten má propojení s PC přes RS232.
Bude EMC2 umět řídit přes tento port ? Nebo ovládá drivery pouze přes LPT ?
Díky peza
pavel-gravos

8. 1. 2012, 6:55

Bohuzel, z toho asi nic nebude. I kdyby EMC umel ovladat RS232 (mozna umi, nevim), tak by musel byt jeste nekdo
ochotny a schopny napsat do nej ovladani techto jednotek. Instrukcni soubor je verejny, dokumentace cesky, pripadna
domluva mozna. Ale hlavne by to musel byt programator, co zna dobre C, Linux a EMC (ja to nejsem).
Jednotky GVExx totiz funguji tak, ze prijimaji povely a ty samy interpretuji
napr: L1000,800,20,-50 = line x=1000kroku, y=800kroku, z=20 kroku, a=-50 kroku
a odpoved 0 = ok,povedlo se

Takze zustavaji v soucasnosti 2 moznosti:
1) EMC (s Mesa kartou)
2)Armote s GVExx (pod Windows)

Co se tyka Armotu, nic nepodryvate, je to soft jako kazdy jiny: nekomu se libi, nekomu ne.
Hlavne lidem, co jsou uz na neco zvykli, pripada neobvykly.
Pavel
simple

11. 1. 2012, 3:24

Naco je dobre pouzit EMC a Gravos HW interpolator? Z EMC pouzijete skoro iba GUI. My pouzivame EMC s jednou a dvoma LPT kartami a optickymi odelovacmi IO a je to zatial bez problemov (na niekolkych masinach). Vychadzali sme z toho, ze ked uz mam tam mat to PC, tak nech aj nieco robi :D
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2012, 3:47

To já právě v tuto chvíli nevím, jen jsem chtěl vědět jaké jsou možnosti a právě proto že u softwérové interpolace jsou nároky na funkci PC již trochu vyšší, jsem měl představu o použití EMC v kombinaci s GVE84. Protože EMC ve skutečnocsti je tvořené bloky programu, které na sebe navazují a spolupracují, teoretická možnost takové funkce tu je. Jestli je nebu bude někdy implementována to je právě ta otázka. EMC je prostě jiný, než namíru napsaný Armote. Nic proti ničemu. Otázka tedy nezněla, jaký hardvér k EMC, alébrž zda někdo provozuje GVE s LinuxCNC systémem.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2012, 3:58

To Benash: No tak smerujeme to k tomu linuxu, ane ne pro to, ze je zadara, ale pro vyssi stabilitu.
To Simple: Viz predchozi prizpevek, spolecne to nejde, neni se o cem bavit. Open source projekt gratis, versus 1,5 lidi v Gravosu.
EMC je jiste vynikajici, stejne jako Mach...Nikdy proti tomu nereknu ani slovicko :D . Kazdy ma sve misto...
simple

11. 1. 2012, 4:01

Tomu rozumiem, lebo na standalone aplikacie sme si tiez napisali vlastny interpolator pre 6 motorov a nepouzivame EMC. Ale ak ide o frezovanie, resp. sustruh, tak MEC vie max. 6 osi a na Core2Duo to na 3 osiach ide na 6-10% vykonu procesoru. Mame tam ten najvacsi sunt (co sa PC tyka) a stiha to bez problemov.
Toto berte len ako diskusiu ohladne spojenia EMC a externeho HW interpolatora. Ja v tom nevidim zmysel.
Pre externy HW interpolator si viete napisat vlastne GUI aj vo VisualBasic-u, ved potrebujete len parsovat G-cody a riadit to cez RS232 (V.24). Mozno aj nieco zobrazit.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2012, 4:18

ono to vypada strasne jednoduse ale postupne se na to nabaluje dle pozadavku zakazniku a potreb vyroby spousta funkci
takze to zas neni jen ten parser g-kodu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
simple

11. 1. 2012, 4:18

Mirek-Gravos píše:To Simple: Viz predchozi prizpevek, spolecne to nejde, neni se o cem bavit. Open source projekt gratis, versus 1,5 lidi v Gravosu.
EMC je jiste vynikajici, stejne jako Mach...Nikdy proti tomu nereknu ani slovicko :D . Kazdy ma sve misto...
Sorry nepochopil som vas comment. Ved to tu nikto neriesi co Gravos. To co mate je super a nikto vam to neberie (mozem vas navrhnut na vyznamenanie pred V3S :D ). Ono ani EMC toho zas tak vela nevie ak si neviete spravne nakonfigurovat. A skuste v nom najst nejaky bug, co open komunita vygeneruje, ani nemate komu vynadat. :D
Vsetko je na nieco dobre, len treba vediet naco to je. Aj to vase aj EMC. Super riesenia v tejto cenovej kategorii asi nie su.
simple

11. 1. 2012, 4:22

robokop píše:ono to vypada strasne jednoduse ale postupne se na to nabaluje dle pozadavku zakazniku a potreb vyroby spousta funkci
takze to zas neni jen ten parser g-kodu
Ake dalsie funkcie?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2012, 4:32

napriklad ruzne spozdeni vymeny nastroje PLC na ruzne chovani
propojeni funkci PLC s interpolatorem kvuli vymene nastroje
blokovani ruznych nebezpecnych stavu
bezpecnostni funkce stroje
override rychlosti otacek
predzpracovani drahy kvuli konstantni rychlosti nebo exact stopu
reseni zavitovani
razeni rychlosti vretene
zamykani pohonu os
zavitovani
externi IO pro rizeni napriklad spusteni obrabeni nebo zakladani materialu a reseni programove
ruzne reseni spozdeni a cekani na nejake stavy
vsechno samozrejme programovatelne a konfigurovatelne
u soustruhu napriklad synchronizace protivretene
napriklad ted resim PLC na soustruh kterej ma dve nastrojove hlavy coz generuje spoustu chybovych stavu

to jsem tu nenaznacil ani procento z funkci ktere jsou potreba

proste ta problematika je rozsahla a proto vznihlo to EMC tak modularne aby tam slo cokoli sestavit a nakonfigurovat

CNC ktere je postavene stypel parser G kodu -> interpolator ma jen velmi omezene pouziti
bezne mezi systemem a masinou je krom pohonu jeste cca 100 dalsich signalu ktere je treba resit v navaznosti na stavy stroje, G kod atd...
simple

11. 1. 2012, 6:19

To staviate all in one masinu? Lebo jednotlive problematiky obrabania (freza, sustruh, vysekavacka, vrtacka, atd.) su dost odlisne. Aj periferie sa mozu lisit. Vsetko co ste uviedli asi nemaju ani tie najdrahsie CNC centra. Ak ano tak sa nedoplatite.
Stale mi nie jasne co vlastne staviate, lebo prepojenie EMC a Gravos HW interpolatora vyzera optori tomu zoznamu ako najmensi problem.

My sme HW vyvojari a IO operacie (astabilne a bistabilne in/out) su samozrejmostou. Potom je to vacsinou zavesene na interupt (event na IO pine a jeho masku). Nad tym treba mat "vyhodnocovaciu" aplikaciu s moznostou konfiguracie eventov. Ale velmi podobne je urobeny aj EMC a cez HAl ho viete rozsirovat.

To co chcete vy je skor na vyvoj aplikacie ako na "zlepenie" z nejakych komponentov, lebo sa vammoze stat, ze budete len programovat "vynimky".
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2012, 6:25

ne jen jsem daval priklad
ja pouzivam systemy gravos a gsk kdyz lidem resim nejakou masinu
gsk ma spoustu ted veci ve vyctu poresene a i tak neumi zdaleka vse

jen jsem chtel uvest na pravou miru ze system na rizeni cnc neni jen interpreter iso a interpolator

a aby byl system co k cemu musi obsahovat vsechny tyhle veci protoze nikdo dopredu nevi na co ho kdo bude davat
a hlavne se tu tedy nebavim o systemu po jednoucelovy stroj ale obecne o systemu pro rizeni cnc stroju
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“