AC servo jako vřeteno + dimenzování

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
8-bit

15. 1. 2012, 1:26

Ahojte,
měl bych dotaz ohledně použitelnosti AC serva na vřeteno. Prohledal jsem nějaký šrot na ebay, a padlo mi do oka tohle:
http://www.ebay.com/itm/Atlas-Copco-AC- ... 706wt_1396" onclick="window.open(this.href);return false;
(prosím, nevyfouknout :) )
Nemáte někdo představu jakého výkonu by to bylo schopno pokud bych k tomu z boku přikurtoval vodní chladiče? Podle štítku se zdá že to má docela velkou přetížitelnost, takže kdyby se to pořádně chladilo myslím že by to mohlo tak kilowatt snést. Požadavkem je aby to bylo schopno aspoň trochu efektivně frézovat hliník (dejme tomu max. 8mm frézou záběr 2mm a posuv třeba f50). Plánuju k tomu stavět homemade měnič.

Načmáral jsem hodně zhruba jak by mohlo vypadat to vřeteno, uvítám jakékoliv pomluvy :D :
vreteno.PNG
Ty divné věci jsou jakože ložiska 7205AA, mosazná věc je pružná spojka a má to na kužel Morse 2. Rozměry 65*65*135.
testone
Sponzor fora

15. 1. 2012, 8:13

jak z toho ten nástroj vyndáš??
viděls někde kleštinový upínač s M2 (předpokládám že ho chceš používat pro upínání) ?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

15. 1. 2012, 8:32

jaký chceš otáčky?
není to ložisko s dírou 25mm dopředu na morse2 moc malé? mimochodem horší kužel na vřeteno jsi si asi vybrat nemohl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
8-bit

15. 1. 2012, 12:58

Známý má nějaké sklíčidlo a upínač, že je mu to už k ničemu, tak za nějakou naturálii by to uvolnil :D Teď si nejsem jistý jaký to byl kužel, ale bylo to něco úzkého. Počítač snese všechno a lupnul jsem tam MK2. Než to nechám vyrobit tak si zjistím co to je a změním 2 kóty. Vyhazovat to ven mám v plánu tak že do té drážky nad konec toho kužele strčím nějakou tyč a vypáčím to ven, ale nejsem si jistý jak moc to tam drží, nejsem žádný strojař a setkal jsem se jenom s vřetenama kde se to vyhazovalo pákou (nějaký velký iso kužel) :D Na tom náčrtu chybí ještě otvor v pouzdru přes který tam půjde něco vrazit.

Otáčky by to mělo snést do cca 10 000 podle serva které se mi povede sehnat. Nemáte někdo představu o dinemzování toho serva na ebay?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2012, 1:10

Mk ti pri frezovani vypadne samo proto se musi vtahnout tyci se zavitem stredem hridele
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
8-bit

15. 1. 2012, 1:48

Takže se nějakému řemenu asi nevyhnu :(

EDIT: ještě mě napadlo tomu zvětšit tu díru a udělat tomu šroub s několikrát provrtanou hlavou, který by se dotahoval nějakou tyčkou. Nakonec by se to zajistilo perem.
RaS

15. 1. 2012, 3:45

máš k tomu motoru jmenovité otáčky? podle mě to má tak 400-500W alespoň pokud se to porovná s dalšími výrobci podle jmenovitého momentu.. ten moment pak poleze od jmenovitejch otáček dolů..
takže ty máš hotovou hřídel a k tomu chceš něco dobastlit? podle mě je lepší začít znovu a pořádně alespoň v tomto případě.. kdybys měl kvalitní hřídel s vřetena s kvalitním uložením tak neřeknu.. ale s tímhle budeš mít víc starostí než užitku..
u normálního vřetene je ten šroub dělanej s takovou ploškou navíc která se při povolování opře a vytlačí ten kužel, takhle hloupě jak to máš navržený nebo chceš to stavět to má proma ve svejch vrtačkofrézkách..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
8-bit

15. 1. 2012, 3:57

Ne, hotového zatím nemám nic, jenom jsem hledal nějaký vhodný servomotor a teď teoretizuju. Ten motor jsem nedokázal identifikovat, ale podle maximálních parametrů a té nálepky horký povrch jsem si myslel, že kdybych to chladil vodou (z obou stran motoru by se přišruboval sendvič z Al desek ve kterých by byl meandr), mohlo by si to nechat líbit celkem dost. Pokud to má maximální otáčky 8000, tak jmenovité by mohly být dejme tomu 3000. Rád si nechám poradit nějaký jiný vhodný motor, podmínka je ať to má nějakou zpětnou vazbu. Ale aby se to vešlo dejme tomu do 5k.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“