MESA 7I43 + 7I37 Step/Dir Konfigurácia
- garulus
- Kontaktovat uživatele:
Tak sa musím priznať, že som s toho jeleň. Kúpil som si MESA 7I43 a dve odelovacie 7I37 a v Point n Click Configuratore sa neviem dopátrať k nadstaveniu dir (direction) a enable. Mate niekto tuto konfiguráciu podchytenú?
Ahoj,
7i37 ma na prvnich 16 pinech vstup a ostatnich 8 je vystup. Tech 8 pinu ale nemuzes pouzis pro step-dir konfiguraci. Tyhle piny nejsou dostatecne rychle aby zvladly nekolik KHz, zato zvladnou spinat 48V 1A. na step-dir potrebujes oddelovaci desku 7i42.
Martin
7i37 ma na prvnich 16 pinech vstup a ostatnich 8 je vystup. Tech 8 pinu ale nemuzes pouzis pro step-dir konfiguraci. Tyhle piny nejsou dostatecne rychle aby zvladly nekolik KHz, zato zvladnou spinat 48V 1A. na step-dir potrebujes oddelovaci desku 7i42.
Martin
- garulus
- Kontaktovat uživatele:
Rozumiem, tak tie 7I37 využijem na spínanie iných veci nie step a dir ,a na 7I43 pripojím drivere priamo,lebo sú aj tak galvanicky oddelene (Leadshine 3ND883)
Ale stále neviem v konfigurácii EMC2 nadstaviť výstupy dir a enable,proste to tam nevidím...
Zišiel by sa naozaj nejaký návod pre debilov ako som ja (najlepšie s obrázkami)
Ale stále neviem v konfigurácii EMC2 nadstaviť výstupy dir a enable,proste to tam nevidím...
Zišiel by sa naozaj nejaký návod pre debilov ako som ja (najlepšie s obrázkami)
Navod s obrazkama by byl pro zacinajici EMCčkáře sice supr, ale vzhledem k tomu ze kazdej ma jinou konfiguraci a existuje hromada karet a driveru, tak by jich nakonec bylo tolik, ze by to stejne bylo neprehledne.
Vetsina driveru jede bez zapojeneho ENABLE, u Leadshine to neni jinak. Takze pokud ho vubec nenadratujes tak to pojede.
V PNCCONFu, kdyz si vyberes patricny pocet stepgenu, tak ti automaticky priradi dvojnasobny pocet pinu. V jednom se da nastavit co to je, treba X Y atd a ten druhej je sedivej a to je ten co hledas, vetsinou je hned pod tim prvnim. Problem je, ze sou natvrdo prirazeny a nemuzes to zmenit. (Muzes, ale musel by si prekompilovat zdrojaky pro MESU).
Jestli si dobre pamatuju, tak signal enable se v PNCCONFu primo nastavit neda, to musis udelat rucne editaci tveho hal souboru.
Proste v hal nastavis nejaky volny pin na 7i43 jako vystup, protoze defaultne je vstup, a "nadratujes" na nej prikazem net patricny ENABLE od osy.
Martin
Vetsina driveru jede bez zapojeneho ENABLE, u Leadshine to neni jinak. Takze pokud ho vubec nenadratujes tak to pojede.
V PNCCONFu, kdyz si vyberes patricny pocet stepgenu, tak ti automaticky priradi dvojnasobny pocet pinu. V jednom se da nastavit co to je, treba X Y atd a ten druhej je sedivej a to je ten co hledas, vetsinou je hned pod tim prvnim. Problem je, ze sou natvrdo prirazeny a nemuzes to zmenit. (Muzes, ale musel by si prekompilovat zdrojaky pro MESU).
Jestli si dobre pamatuju, tak signal enable se v PNCCONFu primo nastavit neda, to musis udelat rucne editaci tveho hal souboru.
Proste v hal nastavis nejaky volny pin na 7i43 jako vystup, protoze defaultne je vstup, a "nadratujes" na nej prikazem net patricny ENABLE od osy.
Martin
Naposledy upravil(a) fupe dne 27. 1. 2012, 8:11, celkem upraveno 1 x.
Ahoj.packa píše:zdravím chistám se koupit kartu 7I43 , má sní někdo zkušenosti ?
zatím bych tím chtěl řídit krokáče a později DC serva step dir
předem dík za případné info
Uz delsi dobu sis ni hraju, zajima te neco konkretniho?
M
jo zajimá vlastně všechno , potřeboval bych naní uchodit pětiosku , četl jsem že má natvrdo nakonfigurovaný výstupní piny pro m,otory?
máš už naní uchozenou mašinu? uvolnil bys případně její konfig abych se nato mohl kouknout a případně upravit k obrazu svému?
máš už naní uchozenou mašinu? uvolnil bys případně její konfig abych se nato mohl kouknout a případně upravit k obrazu svému?
packa píše:jo zajimá vlastně všechno , potřeboval bych naní uchodit pětiosku , četl jsem že má natvrdo nakonfigurovaný výstupní piny pro m,otory?
Vystupni piny sou opravdu natvrdo podle toho jakou konfiguraci karty pouzijes, ale to maj asi vsechny mesa karty. Neni problem si ty piny prenastavit kompilaci firmwaru nebo prehazenim dratu do oddelovaci desky.
Oboje sem zkousel a oboje funguje. Abych se vyhnul vlastnimu zmenenemu firmaware a naslednych problemu treba pri aktualizaci nebo zmene ridiciho pc, tak sem zvolil radsi ty draty. Mam k tomu pripojene dve desky. 7i42 a 7i37.
Takze sem ty dve vystupni kšandy rozřezal a nadratoval jak potrebuju, protoze mi samozrejme polovina pinu nesedela tam kde bych je potrebal.
Uchozenou masinu mam tak napul. Ted sem dlouho zapasil s rusenim, ale motory se uz toci a hlavne encodery encoderujou, protoze sem tam dal poradny s diff vystupem misto nejakej levnejch madarskejch. koncaky spinaji, reference referuji. jenze v garazi je ted zima a neni moc casu. Znas to.
Jestli ti jde jenom o nastaveni step dir pro motory home a reference a neresis vymenu nastroju a podobny vymozenosti, tak kdyz pouzijes PNCCONF tak te krasne provede celou konfiguraci.
Ale ty si psal o petiosce. Nevadi to je podobny. STEPCONF pouzij pro 4 osy a patou dopiš podle tech prvnich. U takovyhle masiny se proste bez editace konfigu neobejdes.
Uz mas vyresenou kinematuku? Nektery petiosy kinematiky sou nepouzitelny, jiny s upravama mozna jo. Jestli si dobre pamatuju pred casem si to tu resil s RADKEM-B.
Ja mam ted hromadu konfiguraku ale kazdej jenom na jednu dve veci. Jeden na home, druhej na spinani vice zdroju pres python atd atd. Az je doladim, tak je teprve spojim v jeden finalni.
Nicmene jestli si byl schopnej tocit motorama bez MESY, tak s MESOU je to uplne stejny, jenom ty pulzy negeneruje EMC ale ta karta.
Martin
Jestli si si poradil s kinematikou a EMC tak tohle bude malina.packa píše:přesně tak , s kinematikou se peru ale už se to rísuje
EMC čko už jsem si taky přizpůsobil k obrazu svému jen stou mesou jsem zatím neměl tu čest a tak zjištuju vše co se dá

M
netvrdím že to mám vyřešené , použil jsem jednu konfiguraci ktzerá je dost podobná , něco jsem předělal a další věci mě čekaj ,
je to běh na dlouhou trat
ale s něčím si hrát musím
a až se nám narodí to malé tak at se má na čem houpat žejo
je to běh na dlouhou trat

ale s něčím si hrát musím

a až se nám narodí to malé tak at se má na čem houpat žejo

Rozdil mezi malym klukem a velkym klukem je jenom v cene jeho hracek.
A kazdej spravnej kluk si proste musi s necim hrat.
Tak koukej makat nez se vam to narodi, pak te urcite nebudou doma chtit par mesicu tolik poustet do dilny. Vim o cem mluvim.
Vono to furt řve, budi to v noci mamu na mliko, ta je pak neustale nevyspana a napruzena a potrebuje si aspon na chvili odpocinout bez deti atd atd.
Vsak uvidis. Ale jinak je to radost az trosku povyrostou.
Jeste ze sem ty nase zensky nechodej, ty by nam daly. Ale co, urcite nas taky pomlouvaj v diskuzich na http://www.nase-mimi.cz" onclick="window.open(this.href);return false; a podobny.
M
A kazdej spravnej kluk si proste musi s necim hrat.
Tak koukej makat nez se vam to narodi, pak te urcite nebudou doma chtit par mesicu tolik poustet do dilny. Vim o cem mluvim.
Vono to furt řve, budi to v noci mamu na mliko, ta je pak neustale nevyspana a napruzena a potrebuje si aspon na chvili odpocinout bez deti atd atd.
Vsak uvidis. Ale jinak je to radost az trosku povyrostou.
Jeste ze sem ty nase zensky nechodej, ty by nam daly. Ale co, urcite nas taky pomlouvaj v diskuzich na http://www.nase-mimi.cz" onclick="window.open(this.href);return false; a podobny.
M
tak nějak to vidím taky , už ted mám pocit že není na nic čas ,
až bude venko trochu teplo tak mě zase čekaj terenní práce okolo domu , v garáži mám nedodělaný auto , a práce na frézce jsem si naplánoval právě na zimu , jenže je vždy potřeba něco na domě a tak dále atak dále a frézka trčí v dílně
ale po večerech se snažím natom něco udělat
až bude venko trochu teplo tak mě zase čekaj terenní práce okolo domu , v garáži mám nedodělaný auto , a práce na frézce jsem si naplánoval právě na zimu , jenže je vždy potřeba něco na domě a tak dále atak dále a frézka trčí v dílně

ale po večerech se snažím natom něco udělat