SU 32 opravy

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
jirka7a

29. 1. 2012, 5:34

Zdravím, pořídil jsem si SU32 a má nějaké neduhy. Dokážete mi porradit se začátky s tímto soustruhem ... .

1. Převodovka.
Krátká páka dle dokumentace č. 6 nepřehazuje rychlosti. Páku dám do střední a pravé polohy (do levé nejde), rychlosti nemění. Otevřel jsem boční dekl převodovky a na stromečku nehýbu s ozubeným kolem. Pokud ručně posunu ozubené kolo doprostřed, tak pákou zase vrátím na bok, nicméně poté s pákou nedostanu zpět respektive s pákou hnu, ale nic se neději. Vypadá to, že je vypadlá páka z vidliček ... aspoň si představuji, že tam jsou vidličky. Další dokumentaci nemám a nevím jak to jednoduše rozebrat. Nevím zda se dá vysunout ovládací páka a zase zpětně zasunout do správné polohy ? Či se musí ještě nějak jinak rozebrat převodovka ?
(Je to stromeček, který je přímo připojen na klínovém převodu od motoru.)

2. Olejová vana
Chtěl jsem vyčistit olejovou vanu, jak tady někdo psal na webu. On totiž nemaže. Oleje tam bylo pouze 7 litrů z 14, tak není divu. Filtr byl celkem čistý až na 3 - 5 drobných železných úlomků.
Vanu jsem zkusil rozbrat z boku, nicméně přišel na to, že na ní je namontováno olejové čerpadlo a alniko ... nevím jak to nejjednodušeji rozebrat, zda tam je nějaká finta ?

3. 7-pol přepínač na supportu
Zdá se mi, že má o nějaké polohy méně, pojistky mi to zatím nevyhazuje. Čím to případně nahrazujete ? Nějakými tlačítky ?

Předem děkuji za odpověď začátečníku
Jirka
jiriu

29. 1. 2012, 7:05

zdravim,prave jsem delal vreteno a mazani,takze ti muzu poradit s olej. cerp. cerpadlo je nasazeno kyvne na cepu ktery je pripevnen na nadrzi ,na cepu je matice tusim 24 klic,ocel podl.a tesneni.povolis a stahnes cerpadlo.slouzi to i k napinani remenu.potom jde nadrz vytahnout. k prevodovce nic nevim .razeni na vreteniku jsem uz delal ale to ti chodi.jirka
jiriu

29. 1. 2012, 7:15

jeste k prepinaci, ma polohy vypnuto ,dolu je 1 zapnuto do hvezdy, 2dolu zap. do trojuhelniku,do boku je tzv.tipovani pokud funguje alnico ..to poznas,, pri vypnuti by mel motor sam zabrzdit protiproudem.to same je smerem nahoru. v podstate ti vystaci kdyz ti to pujde v poloze 1 ten trojuhelnik je nutny pri plnem zatizeni motoru.j
jirka7a

29. 1. 2012, 7:34

Děkuji za rady, zkusím stáhnout čerpadlo. Pokud motoru nebude vadit ta hvězda... někdo říká, že by motor mohl shořet.

Ohledně převodovky jsem našel na tomto webu schéma z převodovky - viz příloha.
Příjde mi, že někdo měnil ložiska na hřídeli 1 u stromečku. Špatně zamontoval a posunul páku 3 do špatné polohy, poté řazení nefunguje.
Otázka zní jaký je správný postup ? Boční stěnu 2 oddělat mi přijde, že je špatně tj., že to nedám dohromady ... .

Jirka
Přílohy
su32prevod.png
jiriu

30. 1. 2012, 8:42

jirka7a píše:Děkuji za rady, zkusím stáhnout čerpadlo. Pokud motoru nebude vadit ta hvězda... někdo říká, že by motor mohl shořet.

Ohledně převodovky jsem našel na tomto webu schéma z převodovky - viz příloha.
Příjde mi, že někdo měnil ložiska na hřídeli 1 u stromečku. Špatně zamontoval a posunul páku 3 do špatné polohy, poté řazení nefunguje.
Otázka zní jaký je správný postup ? Boční stěnu 2 oddělat mi přijde, že je špatně tj., že to nedám dohromady ... .

Jirka
k tomu motoru ,nejsem elektrikar ale myslim ze motor do hvezdy bere mene proudu-rozbehne se a pak se prep. do trojuh.pro jmen vykon.nicmene mam soustruh ktery byl ve vyrobe pouzivan jenom v rezimu hvezda a ja v tom pokracuji bez nejake ujmy pravda -nepotrebuji plny vykon. s tou skrini nevim ,treba se nekdo ozve.jirka
jirka7a

10. 3. 2012, 4:33

Kdyby to někdo chtěl dělat (vyměňoval ložisko a nešlo mu řadit), tak jsem musel sundat řemenici na hřídeli u stromečku. (Byla jen vsuvně tj. žádný stahovák.) Odšrouboval šrouby u domečku a zase řemenici nasadil a přes páku sundal domeček (nevím jestli na to je stahovák.) . V převodovce stromeček spadl a až poté šla správně zasunout páka pro řazení na stromečku. Opět podobným postupem zadělat. Jen jsem musel nějakou pákou na druhé straně v převodovce nazdvihnou trošku ložisko, aby to šlo zpět.
Třeba to někomu pomůže. Podle mě původní majitel vyměňoval ložiska a blbě to zadělal.
Jinak jsem i olejovou vanu vyndal (děkuji za postup). Žádné špony zde nebyly. Kompresorem jsem profoukl olejový koš i místo oleje jsem foukl vzduch, aby se pročistily hadičky, snad to bude mazat. Ještě mě čeká mazání u supportu.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“