Zdravím, pořídil jsem si SU32 a má nějaké neduhy. Dokážete mi porradit se začátky s tímto soustruhem ... .
1. Převodovka.
Krátká páka dle dokumentace č. 6 nepřehazuje rychlosti. Páku dám do střední a pravé polohy (do levé nejde), rychlosti nemění. Otevřel jsem boční dekl převodovky a na stromečku nehýbu s ozubeným kolem. Pokud ručně posunu ozubené kolo doprostřed, tak pákou zase vrátím na bok, nicméně poté s pákou nedostanu zpět respektive s pákou hnu, ale nic se neději. Vypadá to, že je vypadlá páka z vidliček ... aspoň si představuji, že tam jsou vidličky. Další dokumentaci nemám a nevím jak to jednoduše rozebrat. Nevím zda se dá vysunout ovládací páka a zase zpětně zasunout do správné polohy ? Či se musí ještě nějak jinak rozebrat převodovka ?
(Je to stromeček, který je přímo připojen na klínovém převodu od motoru.)
2. Olejová vana
Chtěl jsem vyčistit olejovou vanu, jak tady někdo psal na webu. On totiž nemaže. Oleje tam bylo pouze 7 litrů z 14, tak není divu. Filtr byl celkem čistý až na 3 - 5 drobných železných úlomků.
Vanu jsem zkusil rozbrat z boku, nicméně přišel na to, že na ní je namontováno olejové čerpadlo a alniko ... nevím jak to nejjednodušeji rozebrat, zda tam je nějaká finta ?
3. 7-pol přepínač na supportu
Zdá se mi, že má o nějaké polohy méně, pojistky mi to zatím nevyhazuje. Čím to případně nahrazujete ? Nějakými tlačítky ?
Předem děkuji za odpověď začátečníku
Jirka
SU 32 opravy
zdravim,prave jsem delal vreteno a mazani,takze ti muzu poradit s olej. cerp. cerpadlo je nasazeno kyvne na cepu ktery je pripevnen na nadrzi ,na cepu je matice tusim 24 klic,ocel podl.a tesneni.povolis a stahnes cerpadlo.slouzi to i k napinani remenu.potom jde nadrz vytahnout. k prevodovce nic nevim .razeni na vreteniku jsem uz delal ale to ti chodi.jirka
jeste k prepinaci, ma polohy vypnuto ,dolu je 1 zapnuto do hvezdy, 2dolu zap. do trojuhelniku,do boku je tzv.tipovani pokud funguje alnico ..to poznas,, pri vypnuti by mel motor sam zabrzdit protiproudem.to same je smerem nahoru. v podstate ti vystaci kdyz ti to pujde v poloze 1 ten trojuhelnik je nutny pri plnem zatizeni motoru.j
Děkuji za rady, zkusím stáhnout čerpadlo. Pokud motoru nebude vadit ta hvězda... někdo říká, že by motor mohl shořet.
Ohledně převodovky jsem našel na tomto webu schéma z převodovky - viz příloha.
Příjde mi, že někdo měnil ložiska na hřídeli 1 u stromečku. Špatně zamontoval a posunul páku 3 do špatné polohy, poté řazení nefunguje.
Otázka zní jaký je správný postup ? Boční stěnu 2 oddělat mi přijde, že je špatně tj., že to nedám dohromady ... .
Jirka
Příjde mi, že někdo měnil ložiska na hřídeli 1 u stromečku. Špatně zamontoval a posunul páku 3 do špatné polohy, poté řazení nefunguje.
Otázka zní jaký je správný postup ? Boční stěnu 2 oddělat mi přijde, že je špatně tj., že to nedám dohromady ... .
Jirka
k tomu motoru ,nejsem elektrikar ale myslim ze motor do hvezdy bere mene proudu-rozbehne se a pak se prep. do trojuh.pro jmen vykon.nicmene mam soustruh ktery byl ve vyrobe pouzivan jenom v rezimu hvezda a ja v tom pokracuji bez nejake ujmy pravda -nepotrebuji plny vykon. s tou skrini nevim ,treba se nekdo ozve.jirkajirka7a píše:Děkuji za rady, zkusím stáhnout čerpadlo. Pokud motoru nebude vadit ta hvězda... někdo říká, že by motor mohl shořet.
Jirka
Kdyby to někdo chtěl dělat (vyměňoval ložisko a nešlo mu řadit), tak jsem musel sundat řemenici na hřídeli u stromečku. (Byla jen vsuvně tj. žádný stahovák.) Odšrouboval šrouby u domečku a zase řemenici nasadil a přes páku sundal domeček (nevím jestli na to je stahovák.) . V převodovce stromeček spadl a až poté šla správně zasunout páka pro řazení na stromečku. Opět podobným postupem zadělat. Jen jsem musel nějakou pákou na druhé straně v převodovce nazdvihnou trošku ložisko, aby to šlo zpět.
Třeba to někomu pomůže. Podle mě původní majitel vyměňoval ložiska a blbě to zadělal.
Jinak jsem i olejovou vanu vyndal (děkuji za postup). Žádné špony zde nebyly. Kompresorem jsem profoukl olejový koš i místo oleje jsem foukl vzduch, aby se pročistily hadičky, snad to bude mazat. Ještě mě čeká mazání u supportu.
Jirka
Třeba to někomu pomůže. Podle mě původní majitel vyměňoval ložiska a blbě to zadělal.
Jinak jsem i olejovou vanu vyndal (děkuji za postup). Žádné špony zde nebyly. Kompresorem jsem profoukl olejový koš i místo oleje jsem foukl vzduch, aby se pročistily hadičky, snad to bude mazat. Ještě mě čeká mazání u supportu.
Jirka