Frézovaní sadrokartonu

Odpovědět
karelw

3. 2. 2012, 9:27

Zdravím všechny.
Známý by po mě chtěl vyrábět dva typy dílů ze sádrokartonu. Jestli jsem to dobře pochopil, ten sádroš je nějaký protipožární. Není polepený papírem, ale nějakou plstí, nebo co to je. To ale asi není to podstatné. Jeden díl je mezikruží s drážkou "V" a druhý je kolečko s drážkou. Vzorky šly udělat celkem v pohodě. Teda až na ten prach. Dělal jsem to frézou 5mm z tvrdokovu. Ta drážka "V" má úhel cca 90 stupňů a je je hluboká 7mm. Protože jsem na ni neměl nic vhodného po ruce, koupil jsem v prvním železářství záhlubník. Najivně jsem si myslel, že by to mohlo "jen" na nějakou blbou sádru stačit. Této drážky jsem ujel asi 1,5m a záhlubníku očividně ubylo. Takže mě logicky napadá otázka, zda-li po 20,50,100... metrech ujetých tou frézkou z tvrdokovu, nezačne jí ubývat taky? Jaký je nejvhodnější nástroj pro tento materiál? Hloubka záběru? Posuv? Otáčky? Je vůbec dobrý nápad se o něco takového pokoušet? Těch dílů by měly být hromady. Díky za každou připomínku.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 2. 2012, 8:34

ten tvrdokov bude muset mit i vhodny povlak
kazdej obchodnik s tvrdokovy ti musi doporucit to nejlepsi

jeste jedno doporuceni, jestli to je hodne kusu tak si to nacen ze za tu serii postavis novy stroj protoze az to dodelas budes ho vpodstate potrebovat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
karelw

4. 2. 2012, 12:19

Díky za typ. Docela počítám s tím, že pohyblivé části půjdou postupně do kytek. Rozhodl jsem se na to obětovat svoji prvotinu. Je postavena na nepodepřených tyčích. Tak to její léčení nebude peněženku tak bolet :-) Hlavně mi jde o to, abych nespotřeboval na každých 10ks i jeden nástroj.
RaS

4. 2. 2012, 12:25

horší by bylo na každejch 10ks jeden stroj :D
co takový ty rotační pilníky? v podstatě obdoba brousku na sádrokarton.. ale asi tím pak nebude obrobek zas tak moc přesný
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
marekzcke

4. 2. 2012, 12:26

Mozno prehodnotit tu V drazku na iny typ aby sa nemuselo tolko brat z materialu.
Alebo to skusit rezat bezkontaktovo. Vysokym tlakom vzduchu.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
testone
Sponzor fora

4. 2. 2012, 12:45

Nějaká technologie řezání existovat musí, všechny desky mají kratší hrany uříznuté a zkosené. Ta pila nebo co to je musí něco vydržet, těžko budou u Rigipsů tu pilu měnit každých deset desek. Možná i menší řezná rychlost, větší posuv na zub (?), zkoušet, poptat prodejce vercajku. je to jejich džob. Řezné podmínky asi budeš muset vylaborovat, ve výrobě asi budou mít jinou technologii než je stopková fréza s x1000 otáčkami.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lubos
Sponzor fora

4. 2. 2012, 2:37

Kdysi po mě chtěl jeden maník dělat přímo ncčko na sádroš. Existuje manuální skládací mašina, má na vřetenu rotační osu a vše se řeže malou kotoučovkou která má i naklánění tak aby se dala řezat šikmina, k tomu mají i spec nástroj pro řezání té V drážky aby se dala z výrobku složit krabice z 1 kusu. Zkus pohledat někoho kdo takové stroje prodává bude mít určitě i vhodné nástroje.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Odpovědět

Zpět na „pro frézku“