Nový malý stolní soustruh (nešikmooký) - anketa
Mirek-Gravos: koukal jsem i na přídavné zařízení pro Schaublina 70 na řezání závitů a na nějaké další příslušenství. On by asi nebyl problém to lože od Schaublina okopírovat (nebo navrhnout nové) a udělat tam pár úprav právě se záměrem na snadnou možnost doplnění o strojní posuv/CNC/řezání závitů. Nějaká šikovně obrobená ploška pro ložiskové domečky/držák motoru. Ten požadavek na zCNCčkovatění by asi byl častý, ale ne každý by o to měl zájem.
SU300 .........to lože z ofrézované kulatiny se mi moc nezamlouvá, držel bych se klasického litinového provedení.
SU300 .........to lože z ofrézované kulatiny se mi moc nezamlouvá, držel bych se klasického litinového provedení.
-
To máš pravdu, jde to. A pak z toho lze vyrobit přesně tu pokroucenou čínu, kterou mám domaprochaska píše:Taky se to dá žíhat při 500 stupních a pak stárnout jen půl roku venku. Nevím ale, jestli je to plně ekvivalentní přirozenému stárnutí, nicméně dnes se takhle stroje dělají. Nebo použít černý granit co se z něj dělají měřicí desky a nechat ho vystárnout pár set miliónů let.
-
S tou dobou máš pravdu, je nejen uspěchaná ale i blbá a patrně určitě bude ještě hůř. Jak už tu zaznělo, některé výrobky nemají ani trvanlivost, po kterou je splácíš, třeba by právě kvalita a trvanlivost mohla být to, co zabere, čím by šlo prorazit.QNX píše:Petr Bratřík: V dnešní uspěchané době to může být trochu problém. Nevím, jestli by se našlo dost zájemců ochotných čekat na soustruh několik let ....... ale zase tu dobu můžou střádat do prasátka
Líbí se mi ten nápad a rád bych byl také něčím užitečný. Pořádné stroje už nemám a patrně hned tak ani mít nebudu - nejspíš už nikdy, ale možná bych mohl být užitečný jinak.
Pokud vím, tak všichni tihle kvalitní výrobci nechávali dlouhou dobu zrát odlitky a polotovary venku, na slunci, mrazu a dešti, v nějaké ohradě. Asi budete postupovat stejně. Mějte prosím stále na zřeteli, že se jedná o malý, ne příliš těžký soustruh, tahle doba je fakt špatná, máloco se utají a obávám se, že takováhle věc se rychle rozkřikne. Bude určitě důležité dbát, na to, aby přirozené ztráty při výrobním procesu byly co nejmenší, aby zákazníka výsledná cenová kalkulace neodradila, nebo ( opravdu ale nechci zabíhat ke katastrofickým scénářům) mu bylo vůbec co prodat.
Takže já si dojdu k očařovi pro lepší brejle, ty co mám už totiž za moc nestojej a vy, až začnete někam ty odlitky ke zrání navážet, tak mi dejte vědět kam. Já si tam někde v okolí vyhlédnu nějaké vhodné místečko a občas po večerech tam budu pak chodit cvičit střelbu na prchající terč. Přes den bych pak mohl vždy obejít okolní sběrny druhotných surovin a pokusit se před hutěma zachránit odlitky a polotovary, které v nich zpeněžili ti, kterým se i přes všechna opatření a veškerou snahu podařilo proklouznout ...
Petr Bratřík: Na zrání odlitků mám velké pozemky hlídané dvojicí středoasijských pasteveckých psů 

-
Cože? Psi a velký? Tak to vypadá fakt blbě, kde to žiješ, dyť snad nemáš rozum, dyť ty je tam přímo lákáš. Hromada litiny a ještě pořádnej žvanec na jednom místě, z toho mám teda fakt obavy.
O tomhle ještě hodně zapřemýšlej, to mi jako dobrý nápad teda opravdu nepřipadá, když jim to zrovna rozdáš tak ti zůstanou aspoň ti psi, nebo ty je už nemáš rád?
O tomhle ještě hodně zapřemýšlej, to mi jako dobrý nápad teda opravdu nepřipadá, když jim to zrovna rozdáš tak ti zůstanou aspoň ti psi, nebo ty je už nemáš rád?
Petr Bařík: No, hromadu litiny tady ještě nemám, tak daleko nejsme. Ty naši čubani jsou něco jako zvonek, hlásej vetřelce už dlouho předem ....... a v nejhorším můžu nastoupit já jako ozbrojená ostraha. Palebnou sílu mám slušnou 
Josef: Koně jsem měl taky a naše čuby ho nesežraly ....... tak snad nesežerou ani koníky
Pánové, ale co něco praktičtějšího? Třeba by se mohl hlásit nějaký konstruktér a pomalu to začít kreslit
Ta ankteta není tak beznadějná.

Josef: Koně jsem měl taky a naše čuby ho nesežraly ....... tak snad nesežerou ani koníky

Pánové, ale co něco praktičtějšího? Třeba by se mohl hlásit nějaký konstruktér a pomalu to začít kreslit

Ta ankteta není tak beznadějná.
Josef: Schaublin 70 má točný průměr nad ložem 135mm, točnou délku mezi hroty 275 a ve vřetenu díru 12mm. Kopie by měla být podobná.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Taky zajimava inspirace, jak by to mohlo vypadat:
http://www.proxxon.com/eng/html/24400.php" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.proxxon.com/eng/html/24500.php" onclick="window.open(this.href);return false; (asi neumi rezat zavity)
Dobre je velke mnozstvi prislusenstvi a asi i kvalita, s cenou uz je to horsi.
Nejlevneji jsem nasel zde: http://www.enaradinastroje.cz/eshop/mdl ... e----24400" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.proxxon.com/eng/html/24400.php" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.proxxon.com/eng/html/24500.php" onclick="window.open(this.href);return false; (asi neumi rezat zavity)
Dobre je velke mnozstvi prislusenstvi a asi i kvalita, s cenou uz je to horsi.
Nejlevneji jsem nasel zde: http://www.enaradinastroje.cz/eshop/mdl ... e----24400" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Proxxon je pro mě obvykle synonymum pěkně vypadajícího, zcela nepoužitelného stroje, ale jak čtu ty parametry - litinové lože, kalené vodicí plochy, univerzála Röhm, ... tam by to třeba mohlo být dobré
Pěkný je ten trik s kličkou na pohybovém šroubu, to mívaly malé soustruhy naposled před válkou (první...), ale umístění motoru tak, aby rovnou nasával špony se mi zase příliš nelíbí 

Aleš Procháska
- Jojanisberg