Odpadu může být ve finále velmi poskrovnu, vše je věcí návrhu a maso navíc není nikdy na škodu, aspoň to bude těžší, stabilnější....

To ano, ale kleštiny musí mít upínání, přesně broušenou dutinu vřetena a pak taky musí existovat vhodné malé kleštiny za snesitelný finance. Jen pro představu, kvalitní přesný Schaublin kleštiny stojí okolo 100-120 Euro kus a v sadě pro soustruh uvažované velikosti jich vychází cca 23ks. Nepřesný kleštiny jsou jaksi zbytečný a jiný přesný rozumně dostupný nějak neznám.RaS píše:vždyť přece soustruh může být jak na kleštiny tak na univerzálku ne, v čem by to zesložitilo výrobu?
Sorry ale bavíme se o mašině která by šla vyrobit ve více kusech. Ty schaublin kleštiny se za tři roky objevily na bazarech slovy jednou !!!! A dělat vřeteno co kus to originál podle toho jaký kleštiny kde kdo sehnal, nevím, nevím....QNX píše:Engineer: ale to přece není odpověď. Někdo sice frézuje z kontilitiny a vyzrát ji nenechá, ale stejně tak jiný frézuje z odlitku a vyzrát ho nenechá. To už můžu odlitek nechat jenom vyžíhat a dál to neřešit.
Kleštiny .... ER kleštiny (a jiné asi taky) se dělají v několika přesnostech a podle toho je různá i cena. Každý si může vybrat co chce, ale i kleština ER v té šikmooké kvalitě ti asi zajistí přesnější upnutí než univerzálka. No a pak můžeš udělat nějakej dobrej kup, třeba tohle by mohlo dopadnout za slušnou cenu:
http://aukro.cz/klestiny-schaublin-typ- ... 59102.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Na normální práci většinou stačí kleština za 200Kč/kus a na fajnovou si prostě budeš muset koupit občas nějakou přesnou za 1000Kč/ks (nebo i víc jak píšeš). To už je jenom drobnost a není to problém soustruhu, ale otázka investice do příslušenství.
To se dokonce dřív běžně prodávalo, u těch malý soustruhů to byla často používaná cesta....robokop píše:fajn by byli polotovary klestin
diru pretocit na miste podle obrobku
No právě problém je v tom "řešení kleštin" A ze zkušenosti ti řeknu rovnou, koupit nový stroj bez základní výbavy a za celkem hodně peněz by mne nenapadlo ani ve snu.... A výrobce co by mi řekl, to si nějak pořeš, máš tam MK2, starej se, dej si tam co chceš bych poslal někam a bylo by vymalováno....QNX píše:Engineer: dutina pro kleštinu by ve vřetenu být měla. Jestli to bude ten, nebo onen typ už na výrobní náklady moc velký vliv nemá. Většinou je to pouze přesná kuželová díra. Na výrobní náklady soustruhu tedy cena kleštiny nemá žádný vliv. O nějakém automatickém upínání bych v základu vůbec neuvažoval a zůstal bych jenom u té díry.
Někdo utratí za sadu kleštin 1400kč na aukru a jiný si je koupí za 30 000Kč nové. To nás celkem nemusí zajímat, protože nepředpokládám, že sada kleštin by byla součástí soustruhu. Je to příslušenství, které si každý může (a musí) řešit sám. Někdo má sady přesných ER kleštin doma jako mám třeba já, jiný si je bude muset koupit, další si koupí kleštiny třeba jenom dvě a další si nekoupí ani jadnu a všechno bude dělat v univerzálce. To přece není žádný problém.
U malých soustruhů to bývala běžná praxe, bohužel dnes není u ničeho.... někdy je zázrak že máš u mašiny aspoň motor.QNX píše:Engineer: Ono je běžnou praxí dodávat k novému soustruhu (frézce) kompletní sadu kleštin? K novému šikmookému soustruhu sadu kleštin nedostaneš a třeba když jsme kupovali CNCčko, tak tam také nebyla ani jedna kleština. Pár jsem si jich objednal rovnou se strojem a později jsem zjistil, že mi je výrobce CNCčka naúčtoval se 100% přirážkou. Někdy je tedy lepší kleštiny kupovat samostatně, ale ono je to celkem jedno, jestli to v základní výbavě je nebo není. Stejně si to vždycky musíš zaplatit (a někdy hodně přeplatit). Těžko můžeš očekávat, že si koupíš precizní soustruh za 60 000Kč a v ceně bude příslušenství za 80 000Kč. Musíš se tedy spokojit se základem a postarat se sám (třeba nějak levně), nebo koupíš stroj s příslušenstvím a výrobce/prodejce ti to do ceny napočítá. Ani v jednom z těch dvou případů sada kleštin není součástí ceny soustruhu.
zdravim ,dovolim si pripojit svuj nazor na otazku klestin.v podstate bych citoval jednoznacne QNX ,klestiny jsou volitelne prislusenstvi a je na kazdem majiteli soustruhu jestli se pro nej rozhodne. nicmene u takhle maleho soustruhu jsou velkym pomocnikem a proto by soustruh na to mel byt pripraven.ze by to vyrazne zvysilo cenu to si nemyslim .jen je treba aby vreteno melo vetsi otvor cca 20mm .ja jsem toto ted resilu u su32 tam je upnuti klestiny v orig. reseno prirubou s up. kuzelem a slozitym systemem ktery stahuje klestinu i za chodu stroje.ja jsem zvolil prirubu a upinani jako u SV18 tj trubka skrz vreteno.pravda pri seriove praci je to nevyhoda ,ale doma,,,?A cenove pakatel. Jeste na zaver, fakt bezvadna diskuse.jQNX píše:Engineer: dutina pro kleštinu by ve vřetenu být měla. Jestli to bude ten, nebo onen typ už na výrobní náklady moc velký vliv nemá. Většinou je to pouze přesná kuželová díra. Na výrobní náklady soustruhu tedy cena kleštiny nemá žádný vliv. O nějakém automatickém upínání bych v základu vůbec neuvažoval a zůstal bych jenom u té díry.
Někdo utratí za sadu kleštin 1400kč na aukru a jiný si je koupí za 30 000Kč nové. To nás celkem nemusí zajímat, protože nepředpokládám, že sada kleštin by byla součástí soustruhu. Je to příslušenství, které si každý může (a musí) řešit sám. Někdo má sady přesných ER kleštin doma jako mám třeba já, jiný si je bude muset koupit, další si koupí kleštiny třeba jenom dvě a další si nekoupí ani jadnu a všechno bude dělat v univerzálce. To přece není žádný problém.