Vyrážení Morse nástrojů, šetrné ke kuličkovým šroubům
skuste do MK4 narvat MK4/B18 redukciu . ma na konci "dulcik" a podobne ma MK4 na unasaci "dulcik" .. upnite do hrotov .. na 100% to bude presnejsie ako vami popisovane upinanie do sklucidla - ktore samo o sebe ma velku nepresnost. Pokial dulcik nie je presny (ale mal by byt) alebo nie je mozne pouzit hrot (lebo dulcik je plytky) pouzite upnutie na hrot s gulickou na konci)
ISO50 an ISO30 alebo 40 existuje .. cenu som nezistoval, nie je zaujimava. (v principe som sa uz davno poucil - cena stroja je zlomkom ceny nastrojov co som za tie roky na neho nakupil).
ISO50 an ISO30 alebo 40 existuje .. cenu som nezistoval, nie je zaujimava. (v principe som sa uz davno poucil - cena stroja je zlomkom ceny nastrojov co som za tie roky na neho nakupil).
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Redukce ISO50/ISO40 samozřejmě existuje, například od firmy Kelch stojí 8800 Kč, ale je to jenom taková tenká skořápka na stavbu vřetene zcela nepoužitelná.
Když už chcete dělat vřeteno z redukce tak bych doporučoval obrácenou redukci MK2 vnější / MK3 vnitřní, v některých provedeních mívá broušenou i tu vnější válcovou plochu. Cena bývá tak kolem pětikila a při troše štěstí by z toho mohla vyjít použitelná věc. Další možný polotovar je vnitřek do rychlovýměnného upínače, ten má taky vnější válcovou plochu (a z principu souosou s tím kuželem), ale to už se za pětikilo nesežene (leda v bazaru).
Ale osobně si myslím, že tohle není správná cesta.
Když už chcete dělat vřeteno z redukce tak bych doporučoval obrácenou redukci MK2 vnější / MK3 vnitřní, v některých provedeních mívá broušenou i tu vnější válcovou plochu. Cena bývá tak kolem pětikila a při troše štěstí by z toho mohla vyjít použitelná věc. Další možný polotovar je vnitřek do rychlovýměnného upínače, ten má taky vnější válcovou plochu (a z principu souosou s tím kuželem), ale to už se za pětikilo nesežene (leda v bazaru).
Ale osobně si myslím, že tohle není správná cesta.
Aleš Procháska
http://www.kovo.net/index.php?kategorie ... z&ID=37247 ISO50/ISO40 za 1400 Kc ..
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To je fakt, opačná redukce (zvětšovací) se zdá být vhodnější, protože už má válcovou plochu. Ale ta stejně nemá ten správný průměr na ložiska.
Dělal jsem si takovou konzolu s dutinou MK4 na suportu soustruhu, čímž mi vlastně vznikla horizontální vyvrtávačka se strojním posuvem. Použil jsem právě redukci MK3->MK4, ale byl jsem nemile překvapen nedokonalou souosostí vnější válcové a vnitřní kuželové plochy. No, byla to redukce od Optimum/Quantum, tak to možná nebylo nic moc.
Každopádně vřeteno ISO40 bych touto metodou nedělal. Abych dal 9 tisíc, pak se s tím drbal a výsledek byl "dostatečný", tak to si to radši někde nechám zakalit a vybrousit v celku. Ale na hobby stroj s MK3 by to snad mohlo klapnout. Až to vyzkouším, určitě se tady pochlubím (nebo si postěžuju
)
Dělal jsem si takovou konzolu s dutinou MK4 na suportu soustruhu, čímž mi vlastně vznikla horizontální vyvrtávačka se strojním posuvem. Použil jsem právě redukci MK3->MK4, ale byl jsem nemile překvapen nedokonalou souosostí vnější válcové a vnitřní kuželové plochy. No, byla to redukce od Optimum/Quantum, tak to možná nebylo nic moc.
Každopádně vřeteno ISO40 bych touto metodou nedělal. Abych dal 9 tisíc, pak se s tím drbal a výsledek byl "dostatečný", tak to si to radši někde nechám zakalit a vybrousit v celku. Ale na hobby stroj s MK3 by to snad mohlo klapnout. Až to vyzkouším, určitě se tady pochlubím (nebo si postěžuju

přečetla jsem celé vlákno a zaujala mne zdejší debata o SK30 SK40....
automatizovaná výměna nástrojů je asi opravdu pro mne nedostupná a
asi nadbytečná ,ALE
manuální přehazování seřízených nástrojů je tak trochu obměna toolpostů
pro soustruh..,
a tedy PROČ ANO - NE ???
neviděla jsem v reálu jak takové upínání vypadá....
nemohl by někdo dát nějaké obrázky...raději řez takovým vřetenem
s jednoduchou aretací...abych to pochopila ,že to pro hobby nejde...

automatizovaná výměna nástrojů je asi opravdu pro mne nedostupná a
asi nadbytečná ,ALE
manuální přehazování seřízených nástrojů je tak trochu obměna toolpostů
pro soustruh..,
a tedy PROČ ANO - NE ???
neviděla jsem v reálu jak takové upínání vypadá....
nemohl by někdo dát nějaké obrázky...raději řez takovým vřetenem
s jednoduchou aretací...abych to pochopila ,že to pro hobby nejde...

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Vřeteno s pružinovým upínáním a pneumatickým odpínáním někdo do nějakého threadu dával. A myslím, že taky jako důkaz, že tohle podomácku opravdu nepůjde 

Aleš Procháska
Wow univerzála na péro
Totu ještě nebylo
Zas to musí vymyslet ve sklepě v průběhu další zimy český hlavičky

Našel jsem jedno video spindlu s automatickým upínáním nástrojů http://www.gmn.de/flashplayer/GMN_Spind ... ation.html
A taky tu:
http://www.cncathome.com/spindles.html#atc
http://www.cnccookbook.com/CCMillBeltDrive.html (až dole)
A taky tu:
http://www.cncathome.com/spindles.html#atc
http://www.cnccookbook.com/CCMillBeltDrive.html (až dole)
Naposledy upravil(a) Avenger dne 15. 3. 2009, 10:40, celkem upraveno 1 x.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Si dělej legrácky... Abych si tu univerzálu na péro neudělalAeroomni píše:Wow univerzála na péroTotu ještě nebylo
![]()

Aleš Procháska
Spešl objednávka pro dámu?? 

Děkuji za moc hezké odkazy mám z nich radost.
...A ještě bych řekla HSK...
šest variant a k tomu rozličné upínání nástrojů to je síla i v profi...
3D video je velmi uklidňující a hezké....
Daší dva linky jsou už v relacích hobby ještě jsem nedočetla linky v linku...
napadlo mne,že dvě specializovaná vřetena na dural a na ocel je asi snadnější měnit na "Z"tku než změna převodu ...no a na plasty je to třetí..
když opominu jiné rozjezdy a tedy jiný stroj...
Doufám,že časem najdu vhodný vzor na ocel k okopírování i "s chlupama"

...A ještě bych řekla HSK...
šest variant a k tomu rozličné upínání nástrojů to je síla i v profi...
3D video je velmi uklidňující a hezké....

Daší dva linky jsou už v relacích hobby ještě jsem nedočetla linky v linku...
napadlo mne,že dvě specializovaná vřetena na dural a na ocel je asi snadnější měnit na "Z"tku než změna převodu ...no a na plasty je to třetí..

Doufám,že časem najdu vhodný vzor na ocel k okopírování i "s chlupama"

- Jojanisberg
už se to tady probíralo,
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=1194&highlight=
koukni na to, já bych vůbec neztrácel čas mk3 to je tak na VR2,
bud SK40/30 nebo HSK63/50/40 tady jsou ale dražší držáky, standartně jsou vyvážený do 15, 25, i 30 tisíc otáček
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=1194&highlight=
koukni na to, já bych vůbec neztrácel čas mk3 to je tak na VR2,
bud SK40/30 nebo HSK63/50/40 tady jsou ale dražší držáky, standartně jsou vyvážený do 15, 25, i 30 tisíc otáček

Johanisberg
Takze ak som spravne pochopil vo vretene je tiez pravotocivy zavit s vacsim stupanim ako zavit v MK nastroji. No a ked tyc otacam doprava tak nastroj vytlacim a ked dolava tak ho zafixujem v kuzeli? Popis prosim ta obsirnejsie ako to funguje.prochaska píše:Vřeteno Morse, pokud nemá vyrážecí otvor, by správně mělo mít na druhém konci závit o větším stoupání než je standardní závit ve stopce nástroje. V MK3 je M12x1.75, ve vřeteni myslím bývá M16x2. V příslušenství je pak taková osazená tyč s M12 na jedné straně a M16 a šestihranem na druhé, ta se do toho zašroubuje a rozdílným stoupáním závitů se nástroj vytlačí.
stejný problém řeším na velké frézce s Morse 4. Každý koho jsem se ptal mi řekl že se to musí vymlátit. Ale co chudinky axiální ložiska ? musí existovat jiný způsob. Na konci vřetena mám vnitřní závit M20x1,5 tedy menší stoupání než třeba nástroj s M12 nebo M16. Pak tedy metoda rozdílných stoupání nebude fungovat. Nebo se pletu ?