velky flycutter - zrovnanie stola

Josef
Sponzor fora

16. 2. 2012, 7:18

robokop píše:a ma to vliv na rovinnost (paklize je vreteno absolutne kolmo)?
Pokud se budeme bavit o tisícinách, tak ano. Nikdy není nic absolutně kolmé ani rovné. Vše je relativní.
On ten nůž si vždy nějakou tisícinu, dvě sebere jinak než chceme.
RaS

16. 2. 2012, 7:21

to jsem nikdy neměřil.. já když sem tohle dělával tak jsem vždycky vyjel..
když to frézuje, tu hlavní šponu to tím předním břitem vezme a ten druhej břit to vzadu zametá tak i pak to bere nepatrnou šponku takže teoreticky tam musí být zub, otázkou je kdyby se to vzalo několikrát jestli se to vyhladí.. jak jsem psal to jsem nezkoušel a neměřil, prostě by se mělo vyjíždět..

ono řešení pro frézku by bylo nejezdit to jedním třeba 250mm na jednou ale projet to menším třeba 80mm vždy mezi T-drážkama třeba na 3x (pokud jsou v tomhle případě Tdrážky 80mm od sebe.. ) s takhle malým nožem už se pravděpodobně vyjede ven, pokud se třeba ošetřej koncáky.. většina mašin se dostane dost za koncáky.. mě třeba šroub chodí 1080mm od nárazu na svinutej teleskopickej kryt po náraz na druhé straně, ale rozsah stroje je 950 takže můžu klidně přejet s přehledem 60mm za koncák..
otázkou je jestli by to nebylo ještě horší takhle třeba na 3x skákat v Yku?

já mám taky ten stůl takovej všelijakej, i když na tom není asi zas tak špatně.. tak si říkám jestli ho nějak nepřejet ale říkám si abych neudělal víc škody..
když jsem měl dackla tak ten měl ten manchestr to taky nevypadalo špatně..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
radu78

16. 2. 2012, 8:23

To Josef: ten manšestr zní zajímavě, jak se to dělá? Je nůž v tý hlavě odpruženej na cestu zpátky jako u šepingu? Jak hrubý rozteče se obvykle dělají?
Josef
Sponzor fora

16. 2. 2012, 8:46

Ten nůž je v hlavě natvrdo a cyklus je "XY" na výchozí pozoci (např. roh stolu), "Z" do záběru, "X" pracovním posuvem hobluje.
"Z" odskok nahoru, "X" výchozí, "Y" např. +6 mm, "Z" do záběru, "X" prac.....
Pokud nelze přejet celou plochu stolu, použije se vysazená hlava, aby nůž vyšel mimo plochu stolu. Před tím se vyfrézuje drážka o cca ,02 až ,03 mm hlubší pro rozdělení plochy na více částí, aby v ní mohl jít nůž do, nebo ze záběru. Pak se po ohoblování části plochy hlava otočí a hobluje se další. Plocha se může rozdělit na 2, případně 4 části. Nevím, zda jsem to napsal srozumitelně. Já si to živě vybavím, ale popis je horší.
radu78

16. 2. 2012, 8:53

Tomu otáčení rozumím,proto může být nůž natvrdo.Díky
RaS

17. 2. 2012, 7:02

nešlo by ten nůž nabrousit obousměrně? aby řezal cestou tam i zpět? že by se nemuselo vyjíždět Zkem? vždyť by nemusel být na žádném držáku, stačilo by ho dát rovnou do vřetena třeba do kleštiny ne? (pokud bych tedy nepotřeboval vyjet mimo záběr mašiny)
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Josef
Sponzor fora

17. 2. 2012, 7:20

Hele nezvyšuj produktivitu tam, kde to není až tak nutné. Do vřetena jej můžeš dát jen tehdy, když je pojezd takový, že vřeteno vyjíždí mimo plochu stolu. A to jr zřídka.
RaS

17. 2. 2012, 7:45

mě vřeteno vyjede mimo stůl, pokud tedy popostrčím koncáky.. nicméně to je jedno.. no někdy sem hodím fotku pro posouzení jestli to má či nemá smysl hoblovat..
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2012, 8:19

takova debata
skoc do dilny, udelej nastroj, otestuj a odpoledne budes mit stul uz rovnej :D
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
PBr
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2012, 8:26

Jasne, lepsie je ked sa budem tvarit jak majster sveta, pokaslem to a potom sa pridem sem vyplakavat ze co s tym :)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2012, 8:35

vsak od toho to zkusit otestovat na necem jinem
stejne beres desetinku a tak to muzes opravit i na tom stole
ale ve finale to stejne musis vyzkouset

kdyz jsem ja potreboval prerovnat velkou plochu a nemel jsem na to nastroj tak jsem vzal morse kuzilek od skicidla soustruznickou kudlu svaril to k sobe a za 10 minut jsem mel obrobeno
a nepotreboval jsem se nekoho ptat, proste jsem to zkusil (teoreticky to melo fungovat a ono to fungovlo i prakticky)

promin ale obcas me stvou dotazy typu "uvezu to pane Lorenz?"

ten nastroj si stejne budes muset vymyslet dle svych moznosti a odzkouset nemluve o uhlech a tvaru britu
ja teda nevim jak ty ale ja uz bych zkousel a kdyby se nedarilo a neumel bych to vyresit tak bych se dal ptal proc to dela to co to dela
vidim to ze bys mel ted jit na dilnu a odpolko sem povesit fotku nejakeho experimentalniho kousku povrchu
PBr
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2012, 8:55

Neviem, mozno mas kus pravdy aj ty, ale kedze nie som frezar ani ja ani kolega, tak sa radsej pytam. Neboj, v odbore, v ktorom si zarabam na zivot, sa nepytam tolko :)
No kazdopadne napriklad to hoblovanie tymto sposobom by ma nebolo napadlo, takze asi ten thread ma svoj vyznam, nie?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2012, 8:59

no ja taky nestudoval strojarinu ale pokusama se clovek uci nejlepe
je tu spousta nestrojaru co vystudovane strojare strci do kapsy protoze se v zivote nebali zkouset
s tim skrabanim mas pravdu, minimalne hodne zajimave video z toho poslo s tim manchestrem to tu uz Josef nejmene jednou psal
RaS

17. 2. 2012, 9:25

no ono jedna věc je skurvit hobby mašinku se stolem z hliníkovejch jacklů, který se dají kdykoliv dokoupit a druhá skurvit původem profi mašinu za Xset tisíc ke které novej stůl nesežene.. takže na tom že se zeptá nevidím nic špatného..
jinak nechci se tímhle dotknout nějakejch hobby konstrukcí, některé jsou špičkové a svůj účel plní lépe než komerční drahé mašiny..
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2012, 9:41

ale ja stale mluvim o odzkouseni nanecisto pak az jit do toho stolu ale bez sebemensiho pokusu tu uz mlatime jen prazdnou slamu
kdo ted vi jakej prumer to snese, jak nabrousit ten nuz, v jakem stavu je vubec vedeni toho stroje jestli to neni nejak vybehane

nejdriv vyzkouset pripadne jeste tady zkonzultovat a pak jit treba uz na ten stul
Odpovědět

Zpět na „pro frézku“