moja C-N-C

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Pietro.81

8. 8. 2011, 11:45

Cavte chalani.
V prílohe sú fotky môjho 1,5 ročného snaženia.
Je pravda že mojej mašine som sa nevenoval nepretržite, ale kým som sa dostal do tohto štádia som tomu venoval celkom dosť času... Žiaľ ešte stále neviem ako sa chová stroj pri frézovaní. Posuvy sú veľmi presné (odchýlka do 0,01mm), ale len pokiaľ naň nepôsobí žiadna sila. Ako náhle sa o portál frézy opriem rukou silou cca 200N odchýlka narasie aj na 0,3mm. Neviem aká bude výsledná presnosť frézovania. Predpokladám však, že pre zvýšenie tuhosti budú konštrukčné úpravy portálu nutné. Vreteno je možné pripojiť 3fázové (frekvenčný menič do 0,37kW), alebo 1 fázové zatial zapínané relátkom. Neskôr plánujem rozšíriť o PWM reguláciu.
Momentálne je to v stave, keď dokážem pohnúť všetkými 3 osami, ovládať relé cez PC aj ovládací panel.
X-ovou osou pohybujem dvoma servomotormi. Závitovky plánujem v budúcnosti spojiť s ozubeným remeňom a servo využiť na rotačnú os "A"

Stránke c-n-c.cz vďačím za veľa vedomostí a nápadov. Vyslovujem Vám teda veľké ĎAKUJEM.
Mach som zo strany komunikácie preskúmal, teraz nasledu kapitola G-kódu, a vôbec technológia frézovania celkovo.

Ak má z Vás niekto nápady ako stroj vylepšiť, budem povďačný...

Peter Nitra
C-N-C freza.ppt
(5.66 MiB) Staženo 2219 x
packa

9. 8. 2011, 5:37

Gratuluji pěkná čistá práce , jakých rychlostí posuvů stroj dosahuje?
Jen bych asi doporučil vyztužení portálu což jsi sám ostatně napsal ale jinak pěkné.
zami

9. 8. 2011, 6:19

Velice zajímavý stroj. Mohl by jsi uvést nějaká technická data ? (Rozměry pracovních drah, síla/watáž/ motorů, šrouby atd.) Nikde jsem to nenašel (ale možná jsem jen špatně hledal).
Díky. Miloš.
.xxx.

9. 8. 2011, 8:02

rozhodne na obe bocnice i na zada pridat z vnejsi strany par zeber - idealne do X

... koukam na ten Lenze smd menic - to je snad nejtupejsi menic jakej jsem mel v ruce - ten neumi skoro nic - rekl bych, ze to je na vreteno hodne spatna volba
... na to ze tam mas AC serva (zrejme dle rozmeru i ne priliz vykonna) + nemas priliz tuhou konstrukci - maji srouby X-Y prilis velke stoupani ... to neni idealne navrzeno

libi se mi ta krabice s elektronikou - s tim sis ocividne pohral
zakladni ram vypada take dobre
Mad_BOXs

9. 8. 2011, 8:54

Mě tam trochu vadí použití optických senzorů. Při práci s prašným materiálem a vzniklou statikou, asi vznikne problém. Vidím to v praxi, jak mám mašinu obalenou prachem vlivem statiky. A 200N a odchylka 0,3, to je asi normální na home stroji.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Pietro.81

9. 8. 2011, 4:31

Ďakujem za komenty.
Aj keď sa to nezdá, ale celá konštrukcia je riešená lowcost. Na mašine sú použité komponenty ku ktorým som sa dostal najlacnejšie. Servá, skrutkovice, lineáre sú zmontované zo strojov ktoré pôvodne osadzovali DPS. Žial na stroj bola požiadavka na oveľa menšie sily, ako ktoré pôsobia pri frézovaní. Dosahované rýchlosti posuvov však boli neskutočné. -taktiež ale, zbytočné pri frézovaní :-)
Podobne, ani frekvenčný menič som si nevyberal zo žiadnej ponuky firmy. Dokonca os "Y" je použitá v pôvodnom prevedení (hliníková liatina).
Konštrukcia bola vyskladaná len za pomoci ručnej vŕtačky a kotúčovej brúsky...
K optickým senzorom. Rozmýšlal som aj nad indukčnými, no optické sa mi zdali presnejšie. Hlavne keď sa bavíme o "Home position" senzoroch. Ale ako počúvam, možno budem donútený ich vymeniť.

Parametre:

výkon motorov
Y, Z: 400W, 1,27N.m
X, A: 750W, 2,39N.m
obrábateľný priestor: 650 x 650 x 140mm
stúpanie zavitovky pre X,Y: 10mm.
Rýchlosti
X,Y 540 cm/min
Z 440cm/min

Čo sa týka sily motorov. Neviem, nemám žiadne skúsenosti. Kladením odporu voči pohybu ľudskou silou, nebadať absolútny rozdiel v rýchlosti ani v zrýchlení posuvov. Ovšem keď sa potvrdí ich slabosť, nahodím silnejší motor aj na os Y (samozrejme až to spojení závitoviek na osi X remeňom). Ako som ale spomínal, oveľa viac ma trápi tuhosť konštrukcie. Bočné hliníkové pláty portálu by som nahradil zvarencom s ofrézovanými funkčnými plochami. -zatial ale nemám čím frézovať.

Moje nejastnosti:
Zakrytovali by ste lineáry + skrutky?
Ako sa bude správať hnaná závitovka cez ozubený remeň na X-ovej osi? -nebude hnaná strana mať vôlu, poprípade oneskorenie v polohovaní? (pripomínam stúpanie skrutky 10mm) Priemer kolies pre ozubený remeň 190mm.
Trúfli by ste si touto konštrukciou v prípade nutnosti obrobiť železo (samozrejme malý priemer frézy, konečný rozmer obrobiť na viac krát pre vyššiu presnosť), alebo si to rovno môžem vyhodiť z hlavy?! :-/
Spomínal som výkon frekvenčného meniča 0,37kW. Bude tento výkon postačujúci? -profi vretená som videl aj 2,2kW

Díki
ladas_m

12. 12. 2011, 7:08

Ahoj,
mám dotaz ohledně použitých servozesilovačů. Shodou okolností jsem na ně narazil na Ebay za celkem rozumnou cenu a rád bych je využil ve vlastní konstrukci. Musím přiznat, že jsem byl ze začátku zmatený ohledně napájecího napětí. Vzhledem k tomu, že ti to chodí, bych se chtěl jenom ujistit:
Ty dva drivery 200V výkon 400W mají jednofázové napájení, takže je máš připojené napřímo na 230V. Ty dva s výkonem 750W jsou s třífázovým vstupem 200V, ale jelikož u nás máme mezifázové napětí 400V, tak je máš zapojené přes ty dva transformátory pod stolem, které to srážejí na 230V. Je to tak?

Předem díky za info ... Ladas
Pietro.81

21. 2. 2012, 12:39

Sorry za veeelmi neskorú reakciu....

Ano presne ako hovoríš. 400W sú zapojené na 1fázové napatie 230V. Pri 750W som hladal trafáky... Našiel som oddelovacie 1:1, s tým že primár mám zapojený do hviezdy a sekundár do trojuholníka. Nesúmerné napatie v 3. vstupných fázach mi zapríčinilo prietok prúdu (niekedy až 2A) v sekundárnej slučke trojuholníka, bez zapojenia záťaže. Transformátory sú dimenzované na 2,5A. Rozhodol som sa trošku neštandardne tretí transformátor nepoužiť. Teraz mám sekundár zapojený ako keby do písmena "V" (otvorená slučka)
danodpp

16. 1. 2013, 7:20

Ahoj,
chcem sa opytat, ci si uz robil nejaku "skusku presnosti"

viac krat som si prezeral ten spodny ram, a upevnenie lin.vedeni.... vzhladom na to ze stavebny Uprofil asi nieje velmi presny, a nevidno ani znamky po uprave povrchu.

tie tensie U profili su zvarene dohromady so sirsimi?

Zaujima ma hlavne ta presnost, mozno aj nejake videjko?? Dík

p.s.s brachom sa totizto uz par rokov sklaname k podobnemu ramu z U profilov, a stale sa to zda byt slabe na frezovanie (rozkmitanie pri frezovani? - presnost 0,1mm?)
Pietro.81

4. 2. 2013, 10:48

Serus danodpp

Pravda je. U profily sú neni nijak presné, a nie sú ani frézované. Ked som robil stô mašiny netušil som do akého štádia sa to dostane. Teda nechcelo sa mi investovať velké peniaze na stavbu lepšieho stola.
Stôl je však celý skrutkovaný. Hrubšie a tenšie U-profili sú z vnútornej strany spojené dalším L-kom. Zvar deformuje, a nie je možnosť jemného doladenia, preto skrutky. rovnobežnosť je nastavéná na úrovni meratelnosti (meter 1diel = 1mm) t.j. niekde okolo 0,2-0,3mm typujem...
Čo sa však týka konceptu celého stroja, práve stôl je u mňa najmenej problematický. Nová vrchná konzola sa však práve vyrába, tak uvidím potom ako sa to bude chovať.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“