Tepelná roztažnost materiálů

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
Aro

28. 2. 2012, 11:56

Zdravím,

Lze někde v Mach 3 vyřešit problém, který vznikl tepelnou roztažnosti materiálu?

Frézuji spoustu malých předmětů a mám na to formu (která je ze dřeva).
Fréza je v prostorech, kde se moc netopí a poslední dobou se změnila teplota asi o 5°C a dávám to do souvislosti s problémem, který vznikl:
Výsledkem je že se mi věci o půl metru dál frézuji skoro o půl milimetru jinak než kdysi - když je to u okraje tak to trochu vadí...

Dá se toto nějak pořešit softwarově nebo si budu muset udělat X forem pro různé teploty (a to se mi fakt nechce) ?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2012, 12:08

jedna se urcite o problem vznikly tepelnou roztaznosti?

kdyby ano tak zrovna tuhle vec muzes celkem snadno resit napriklad zmenou nastaveni poctu pulzu na milimetr
ta roztaznost je linearni takze v tom nevidim nejmensi problem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Aro

28. 2. 2012, 12:38

robokop píše:jedna se urcite o problem vznikly tepelnou roztaznosti?
No mám formu přišroubovanou do frézy pomoci 10 šroubů a nehýbal jsem s tím. Krom toho mám tužkou poznačený obrys formy přímo na fréze ... a tam jde jasně vidět, že nejde o žádný posun ale změnu rozměrů.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2012, 12:40

na jakem rozmeru a na jakem materialu?
Kvako1
Sponzor fora

28. 2. 2012, 12:57

no ona se ti mohla změnit spíš ta forma ze dřeva. zaleží zčeho je. třeba buk při změně teploty a vzdušné vlhkosti může změnit velikost až o 10% alespoň to uvadí tabulky. jestli šla teplota o 5 stupňu nahoru tak ti ta forma prostě seschla...
se dřevem jsem dělal asi 10 let. dřevo je mrcha na tyhle věci.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2012, 1:07

jo to bych cekal vic
taky jsem delal takove kovani na bukovou rukojet a kdyz jsem ho tam daval tak jsem to nemohl natlouct
po ctrnacti dnech to samo spadlo
tak jsem to zalepil a i prez to se to zase smrsklo a uvolnilo
na prumeru 60mm to delalo vic jak mm
Aro

28. 2. 2012, 3:50

Kvako1 píše:no ona se ti mohla změnit spíš ta forma ze dřeva. zaleží zčeho je. třeba buk při změně teploty a vzdušné vlhkosti může změnit velikost až o 10% alespoň to uvadí tabulky. jestli šla teplota o 5 stupňu nahoru tak ti ta forma prostě seschla...
se dřevem jsem dělal asi 10 let. dřevo je mrcha na tyhle věci.
Jo, bylo to dřevem, zatraceně:
a) propočítal jsem to podle tabulek, nesedělo to na kov
b) změnilo to rozměr jen v jednom směru

Ze dřevem nepracuji, dá se tomu nějak zabránit?
Leželo to ladem jen 2 týdny a já nechci každé 2 týdny dělat novou formu...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2012, 4:20

umele drevo
treba ebaboard by melo byt lepsi
Kvako1
Sponzor fora

28. 2. 2012, 6:52

dřevo pracuje pořád. tomu nezabrániš. jediná možnost jak to alespoň omezit a mohlo by to vydržet je udělat to z eurodesek z masivu co se použivají na kuchynské linky nebo něco na bazi euro hranolu.je to lepené a dobře vysušené. nevim jakou potřebuješ velikost. vyrobit prostě z dokonale sucheho dřeva a nalakovat nitrolakem. pak to chvilu vydrží. ale jestli maš v dílně vlhko tak si to stejně natáhne vlhkost ze vzduchu časem.
skus třeba udělat formu s plastu jak se dělají reklamné tabule nebo nadrže na vodu. ty desky nejsou moc drahé.

ještě dodatek. pokud trvaš na drěvu tak čím tvrdší tím míň pracuje. jediná vyjímka je buk ten pracuje nejvíc ze všech dřevin. doporučuji ti třeba akat. ten je nejlepší na tohle pak dub nebo jasan.ty jsou ale zas trošku porovité.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“