Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 3. 2012, 8:10

Soudruzi, já myslím že to je konečně ono. http://www.youtube.com/watch?v=YPduUsYl ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Pumpa funguje na 1* přes filtr se ledový olej připomínající marmeládu protlačí a z toho jsem měl největší strach.
Přece jen je převod pumpy 1/3 takže když tlačím vzduchem 5Bar na olejové straně je 15Bar.
Přílohy
KIF_7711.JPG
KIF_7712.JPG
KIF_7713.JPG
KIF_7714.JPG
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
QNX
Kontaktovat uživatele:

1. 3. 2012, 9:46

co to je za pumpu a jaký používáš filtr?
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 3. 2012, 10:14

Pumpa je tahle http://www.uni-max.cz/vzduchove-cerpadl ... oil-max/d/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ještě včera byla v akci o 1000,- levnější.
Filtr je obyčejný motorový filtr Liaz modernější typ (výrobce MANN Filter). Označení nevím, můžu ti ho zítra opsat.
Ovládá to olejový solenoid, který byl původně součástí hořáku v původní tlakové sestavě.
Ještě chci dát druhý solenoid na přívod vzduchu, jako bezpečnostní prvek.
Pokud nedojde v časovém limitu k doplnění nádržky, shodím celý proces a zavřu všechny solenoidy. Přeci jenom stát se může ledacos (praskne hadice, vystřelí těsnění filtru, roztrhne se filtr, sekne se plovák a pod.) a nerad bych měl v kotelně na zemi vytankovaných 200 litrů prevítu.
Zrovna tak s ohřevem, pokud nedojde k natopení nádržky na žádanou teplotu v limitu, zase shodím celý proces do stop stavu.
Kroll toto má ošetřené jednak dvojitým termostatem a jednak havarijní vaničkou pod nádržkou, kde je havarijní plovák.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 3. 2012, 10:15

Označení viz. foto - W11 102
RAIDEN

2. 3. 2012, 12:40

Četl jsem téma pár stránek dozadu,spíše mně nadchnul ten starý motor na sádlo,to bylo luxusní.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2012, 7:15

RAIDEN píše:Četl jsem téma pár stránek dozadu,spíše mně nadchnul ten starý motor na sádlo,to bylo luxusní.
Luxusní to bylo, ale bohužel neekonomické. Dokud se nevyřeší účinnější motor, připojení na síť, dodávka atd. tak v tom nemá smysl pokračovat.
Navíc technicky to je zvládnuto, funguje to bez problémů.
QNX
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2012, 6:05

magi: připojení na síť snad problém není. Zrovna jsem na aukru koupil nový měnič SMA SunnyBoy, který je sice určený pro FV systémy, ale když do něj budeš hnát usměrněné napětí tak je mu to celkem fuk z jakého zdroje. V mém případě to bude alternátor s usměrňovačem poháněný stabilákem. Je to sice jenom jdnofázové, ale to mi zase tak moc nevadí. Hlavní je, že se postará o veškerou regulaci a je to hotové, bez práce.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2012, 12:19

Teď trošku nechápu, proč bych měl výkon 16KVA který jsem schopen sesynchronizovat se sítí, nafázovat a trvale držet výkon, usměrňovat, hnát přes měnič a pak teprve do sítě? Tím mi přece tragicky padá účinnost. Pokud použiju kterýkoliv z výrobků ComAp (nemluvě o tom že jsem dostal velice výhodnou nabídku), jsem schopen držet parametry sítě a bez problému přifázovat synchronní generátor. Tento systém mi zároveň ošetřuje i legislavivně danou ochranu sítě.

Znovu podotýkám - řešíme otázku legislativy. Tzn. při žádosti o připojení nové kogenerační výrobny mám do žádosti pro ERÚ napsat co? Kdo soustrojí vyrobil? Jaký je to typ? Která zkušebna jej zkoušela? Kdo vydal prohlášení o shodě? Kdo vystavil protokoly o fukčnosti ochran? Kdo garantuje emisní limitiy? Jaké jsou ty limity v případě použití hovězího loje? Jaký zelený bonus lze nárokovat? Do které kategorie zelených bonusů vlastně patříme? Lze toto vůbec oficiálně provozovat?
Jak vidíš, je tady příliš mnoho otazníků, než aby se toto dalo legálně připojit na síť, ačkoliv je to technicky dávno zvládnuté a vyřešené.
Dokumentace k továrně vyrobené kogenerační jednotce která toto vše obsahuje vydá za jeden celý nacpaný šanon. Mám takové dva v kanclu za zády.

Jak říkají v Zeitgeist, nepotřebujeme politiky ale techniky. Tohle je zářný příklad. Technicky je to vyřešené, úředně ani omylem.

Jsou dvě možnosti jak toto vyřešit.
1) vyřešit všechny legislativní záležitosti viz. výše (a možná jich bude ještě víc)
2) dostat se s poměrem palivo / energie níže než zatím jsme, aby toto mohlo běhat v ostrovu, čímž pádem nemusíme legislavitvu řešit

bod 1) znamená prakticky jít hlavou proti zdi
bod 2) znamená použít modernější účinnější motor a dál zkoušet kam až se dostaneme. Schnell motor je se svojí KJ na řepkáč na polovičním poměru palivo / energie oproti mému soustrojí. Takže máme co zdokonalovat.
JendaK

3. 3. 2012, 2:09

S ERU a vydáním licence pro výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů pro fyzickou osobu by žádný problém být neměl, ty zajímá při tomto výkonu zhruba toto:
1. IČO, pokud není ERU ho ve spolupráci se Statistickým úřadem přidělí
2. Rejstrík trestů zjištují si sami jen se vyplňuje jejich tiskopis
3. Smlova s dodavatelem výrobny, nikoho nezajímá její plnění fyzické i finanční, někdy si telefonicky ověřují její existenci u "dodavatele". (já jsem si FVE dělal sám takže smlouva nebyla naplněna, později jsem dělal i elektrárny jiným, takže mi občas z ERU volali)
4. Odpovědný zástupce a jeho odborná způsobilost , u výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů do 20 kW není odborná způsobilost třeba.
5. věk min 21 let
6. seznam zdrojů - uvede se název výrobny, umístění, výkon elektrický, výkon tepelný
7. souhlas spoluvlastníka(ů) nemovitosti s umístěním výrobny
8. čestné prohlášení o bezdlužnosti - na daních, na clech, sociálce, zdravotce, na poplatcích, a pokutách u státní správy a samosprávy
9. Příloha k žádosti o udělení licence, vypisuje se: kategorie OZE (rostliný olej = biomasa) instalovaný el.výkon, orientační náklady na výrobnu (investiční, provozní) předpokládaná výroba.
10 Výchozí revize elektročásti, tou se dokladuje to že výrobna opravdu existuje, pokud výrobna nepodléhá stavebnímu řízení a nebylo na ní vydáno kouladační rozhodnutí. Výměna zdroje tepla v budově pro bydlení by stavebnímu řízení podléhat nemusela.
Atesty, prohlášení o shodě, protokoly o nastavení ochran a podobně ERU nezajímaly

Sám jsem toto absolvoval při výstavbě své fotovoltaicé elektrárny a musí říci že úředníci na ERU v Jihlavě byli velice vstřícní a ochotní.

S energetickou firmou to bude zajímavější ale o tom jindy.
packa

3. 3. 2012, 5:16

zdravím
sehnal jsem za pár korun podobný hořák původně z naftové vapky , na naftu jede jedna básen ale na olej ani tuk , předpokládám že pro olej je potřeba vytvořit jinou trysku s rozprašováním pomocí stlačeného vzduchu ? při jaké teplotě oleje ti to chodí spolehlivě?
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2012, 9:24

A na ten olej si to zkoušel jak? V tomhle vlákně je toho ke studiu docela dost a hořáky chodí i s tryskou tlakovou, je to ale o vyladění soustavy čerpadlo, tryska, tlak a teplota, olej. Do cca 130°C ten olej prostě nezapaluje a nebo zapálí, ale hoří to uplně na pytel. Kolem těch 130 a vejš se to rozprašuje natolik dobře, že to i hoří. V tom naftovým žáden předehřev není, takže to fungovat bez úprav nebude :-)
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2012, 12:07

Tak soudruzi, Kroll jak vyšitej :D :D
Zapaluje, hoří, filtruje, doplňuje, nahřívá, vše chodí. Zbývá dořešit tomu mozek, který ohlídá nestandartní stavy, jak jinak než LOGO.
Na nádržku přijde ještě poklička a na krabičku snímání hladiny plastovej deklík.
Mimochodem, hrozně dlouho jsem přemýšlel, co tam dát za koncák, zkoušeli jsme i indukčák a nakonec zvítězil prehistorický rtuťák, neklade pohybu plováku absolutně žádný odpor, teplota mu nevadí a hysterezi to má úplně ideální.
Přílohy
KIF_7722.JPG
KIF_7721.JPG
KIF_7719.JPG
KIF_7717.JPG
KIF_7716.JPG
packa

5. 3. 2012, 6:06

nakolik stupnů ten olej předehříváš ?
vypadá to perfektně jen škoda že bude konec topné sezony :D
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2012, 6:21

packa píše:nakolik stupnů ten olej předehříváš ?
vypadá to perfektně jen škoda že bude konec topné sezony :D
Skutečně minimální teplota je 130st. ale pro spolehlivé starty jdeme až na 150st.
Že končí topná sezona je právě dobře, protože jakmile se přestane topit, můžu začít kuchat staré topení a přepojovat trubky k novému kotli. Dál to v mém případě obnáší natáhnout cca 30m trubek z jedné kotelny do druhé, osadit deskový výměník, několik servoventilů a tak dále. Dál jedná o 3 průrazy přes zeď, z nichž 2 mají přes metr a jsou kamenné.
Znáš to pořekadlo o té děravé střeše? Proč si neopravíte střechu? Celý den pršelo. Proč si neopravíte střechu když je hezky? Když je hezky tak do chalupy neteče.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2012, 7:09

packa píše:nakolik stupnů ten olej předehříváš ?
---------------------------------
Nebylo by od věci občas používat ty dvě kulaté lesklé věci co máš na hlavě mezi skalpem a otvorem pro příjem potravy :-)
Teplotu máš v mé odpovědi o 2 příspěvky výš. :lol:
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“